VVF: Han är den bäste anfallaren

VVF: Han är den bäste anfallaren

Veckans viktigaste frågor tar inget landslagsuppehåll utan gräver ner sig bland italienska schismer, spanskt publikmissnöje och en titt på vad som händer på Rivieran.



Det har börjat florera rykten kring Mark Hughes framtid och att den kanske inte är särskilt lång i QPR. Ett namn som nämnts bland eventuella ersättare är Harry Redknapp. Vore han i din mening klippt och skuren för att ge QPR:s ägare valuta för alla pengar de lagt ner på det här laget?
Henrik Örtenvik:

- Klippt och skuren vet jag inte. Men han lyckades väl i Tottenham, trots att han enligt många helt saknar taktiska egenskaper. Jag minns starkt en intervju från förra säsongen när Redknapp missade några matcher på grund av rättegången mot honom. Michael Dawson och Scott Parker såg, trots segern i matchen, väldigt nedstämda ut över att Redknapp inte var med laget och att det var väldigt tungt utan honom. Så något magiskt finns det ju ändå kring honom. Och kanske är det just det som Queens Park Rangers behöver: en go gubbe som kan skapa en bra känsla i truppen. Som det är nu så ser det ut att gå käpprätt åt helvete och jag tror inte att Mark Hughes är rätt man att leda något fotbollslag på hög nivå.

Adam Johnson uttalade sig nyligen om att skriva på för Manchester City kan vara skadligt för karriären. Tror du han talar som en besviken f.d. Man City-spelare, eller ligger det någon substans i det uttalandet?
Henrik Örtenvik:

-  Givetvis finns det substans i uttalandet. Han är inte den första stortalangen som går till en storklubb med massor av pengar och sedan blir en i mängden - och stannar i utvecklingen. Men att City skulle vara värre än någon annan storklubb tror jag inte. 

Vad var mest positivt och mest negativt med det engelska landslagets insatser den gångna veckan?
Henrik Örtenvik:

- Negativt att England knappt skapade någonting och bara fick en poäng med sig från ett regnsjukt Polen. Positivt att de inte tappade alla poäng till Polen i alla fall. Matchen mot San Marino väljs bort medvetet ur resonemanget.

Veckans viktigaste mål:
Henrik Örtenvik:

Wayne Rooney sätter 1-0 mot Polen efter slarvig markering.

Veckans artikeltips?
Henrik Örtenvik:

"Stäng av alla Serbiska lag"


- Thomas Vermaelen behöver träna på sin Tarzan-imitation.



* Arsenal är det lag som vunnit flest matcher i Champions League utan att vinna turneringen.
* 43% av Evertons mål har man gjort på huvudet, men likväl släppt in 38% av sina mål på nick. Båda noteringarna är högst i ligan.
* Sunderland är det lag i de fem stora ligorna som skjutit minst antal skott så här långt, 27.
* Liverpool är det enda lag som har en bättre målprocent på skott utanför straffområdet (14%) jämfört med skott inne i boxen (8%).
* Roy Hodgson är den andre tränaren i Englands historia som gått genom sina tio första matcher obesegrad (om man bortser från straffar och förlängning).




Francesco Lodi undertecknade förra veckan ett nytt avtal med Catania. Lodi som bl.a. är känd för sin fina frisparksfot har kopplats samman med större klubbar, men han ser nu istället ut att bli kvar på Sicilien. Är han inte bra nog för större uppdrag eller är det av ren lojalitet som Catania fick hans underskrift?
Jonas Söderström:
Skickliga spelare som börjar komma upp i åldern brukar hamna i ett vägskäl. Antingen blottar man sin svaga självkänsla och deklarerar att man vill vinna titlar, eller så inser man var man befinner sig och prioriterar att få spela medan man kan. Lodi är definitivt en som väljer den andra vägen. Han hade säkert kunnat spendera en säsong eller två som reserv i en större klubb. Det verkar han inte vara sugen på. Nu är 28 år naturligtvis ingen ålder och det här är knappast Lodis sista kontrakt så det finns ännu utrymme för annat. Man kan väl helt enkelt konstatera att han trivs i Catania och tror inte att sannolikheten att han skulle få det bättre någon annanstans är tillräckligt stor.
 
Det har osat katt i Roma-lägret på sistone och den nye tränaren Zeman verkar inte dra helt jämnt med en av ikonerna i laget Daniele De Rossi. Varför har det gått grus i maskineriet i förhållandet mellan dessa två och finns det nu en överhängande risk att De Rossi tar sista tåget till England? Eller ryker Zeman först?
Jonas Söderström:
De Rossi är missnöjd med hur Zeman vill att laget ska spela samt vilken roll han själv ska ha. Zeman är ingen som viker ner sig och konflikten är ett faktum.
 
Det finns väl ingen som tror att Zeman skulle prioriteras före De Rossi, i längden? Även De Rossi inser det och står säkert ut den tid som Zeman är tränare och kommer så småningom infinna sig i den roll han nu får ta. Roma kommer bestå väldigt mycket längre än Zeman och ett Roma utan De Rossi är otänkbart. Än mer otänkbart är De Rossi i en annan tröja. Roma har inte råd att ha en spelare som De Rossi utanför laget, oavsett vilken filosofi Zeman har.
 
Sen ska vi inte underskatta brist på uppskattning. De Rossi tycker nog att han borde få mer för att han inte gick till City i somras. Mer än det här i alla fall.
 
Vad var mest positivt och mest negativt med det italienska landslagets insatser den gångna veckan?
Jonas Söderström: Segern var förstås positivt eftersom poängen är det enda som räknas. Nämnde De Rossi satte en snygg skalle i nät och lagkamrat Osvaldo visade att Prandelli gör rätt som satsar på honom. Roma-spelarna levererade, med andra ord. Typiskt att Osvaldo skulle göra bort sig och sätta laget i en svår sits i och med det röda kortet mot danskarna. Prandelli är svår att läsa. Han kan gå åt båda håll.
 
Det negativa annars är det tidigare så stabila försvarsarbetet av Bonucci och Barzagli där båda tycks ha hamnat i en temporär formsvacka. Barzagli gick bort sig grovt vid Armeniens kvitteringsmål.

Veckans viktigaste mål:
Jonas Söderström:
Daniele De Rossi (Italien) 2-1 v Armenien
De Rossi, tredje svaret i rad. Av ovan nämnda anledning.

Veckans artikeltips:
Jonas Söderström:
En presentation av talanger


 - Italiens framtid visar upp sig


”Massimo Carrera? Jag känner bara till Porsche Carrera.” –Serse Cosmi är inte imponerad av sin kollega på Juve-bänken.


* Inför den här säsongen var Chievo det lag som hade spelat flest mållösa matcher av alla lag i de fem stora ligorna under de tre senaste säsongerna, 18 gånger.
* Italien är obesegrade i sina 34 senaste VM- och EM-kvalmatcher.
* Pablo Daniel Osvaldo har nu blivit tilldelad 8 röda kort i sin karriär. 5 i Serie A, 1 i Serie B, 1 i La Liga och 1 med landslaget.



 
Under OS så blev Athletics Iker Muniain frustrerad på domaren i förlustmatchen mot Honduras och konfronterade honom. Han är nu tillsvidare avstängd från spel i A-landslaget tills han har bett om ursäkt för det inträffade. Håller du med om det spanska förbundets agerande i fallet, eller hade det kunnat skötas annorlunda?
Robert Johansson:
Muniains, eller för den delen resten av lagets, beteende var inte okej på något sätt och faktiskt något vi inte sätt spanjorerna syssla med på länge. På något sätt blev all frustration pricken över i på ett tråkigt sätt, som i ett bevis på att det var något som inte stod rätt till i Luis Millas lagbygge. På pappret var Spaniens OS-lag kanske turneringens allra bästa och det är inget annat än ett fiasko att laget inte gick vidare från gruppen. Millas coachning, formsvackor och felbalanserat lag anser jag vara orsakerna. Att Muniain däremot ska bli avstängd från A-landslaget kände jag inte till och det känns onödigt, även om han kanske inte är aktuell för del Bosques mannar ännu. Det spanska förbundet får gärna markera, men kan lika gärna göra det med krav på ursäkt i samband med böter, för beteendet i London var inte okej.

I en undersökning som gjordes innan sommaren tycker 70% av spanjorerna att det är osäkert att gå på fotbollsmatcher. Dålig säkerhet och huliganism är det som enligt deltagarna bidrar till deras dom. Har du någon egen erfarenhet kring detta?
Robert Johansson:
Att säkerheten ofta är undermålig är ingen nyhet i Spanien, däremot är det inte helt vanligt med huliganism. Givetvis förekommer det men inte på samma sätt som vi vant oss vid i övriga Europa under tidigare år. De flesta bråken sker, i mitt tycke, utanför de spanska arenorna i samband med match, och det är klart svårt gardera sig mot. Min egen erfarenhet visar inget av detta i Spanien, däremot känner jag till ett annat problem. Rasismen. Tyvärr är det inte helt ovanligt att gemene man vräker ur sig den ena rasistiska kommentaren efter den andra mot färgade spelare, och då menar jag inte bara uppeldade klackmedlemmar. Det är förbannat trist och det känns som Spanien ligger många år efter Sverige här (även om det förekommer i Sverige också). Några bråk har jag dock inte märkt av, tack och lov.
 
Vad var mest positivt och mest negativt med det spanska landslagets insatser den gångna veckan?
Robert Johansson:
Att Spanien åter är Spanien. Knappa 0-1 borta mot Georgien och viss osäkerhet över lagets form och status vet vi nu att la selección åter är att räkna med. Vitryssland fick knappt låna bollen borta i Minsk, när Spanien vann med klara 4-0, och hemma mot Frankrike såg det stundtals mycket bra ut. Tyvärr utjämnade fransmännen på slutet i en match Spanien skulle vunnit med två-tre bollar och VM-biljetten känns inte alls klar ändå. Returmötet i Paris kommer avgöra allt.
 
Veckans viktigaste mål:
Robert Johansson:
Sergio Ramos (Spanien) 1-0 v Frankrike
- Först missar han, sedan får han en ny chans, gör mål, och firar med volter. Sergio Ramos skjuter Spanien mot VM i Brasilien
 
Veckans artikeltips:
Robert Johansson: Resereportage från Madrid. Atlético de Madrid.


* Iker Muniain är den näst yngste spelaren att nå 100 matcher i La Liga, och är slagen med endast 9 dagar av en viss Raul.
* Endast en klubb i La Liga är skuldfri, Athletic Club.
* Radamel Falcao har gjort mål i nio raka tävlingsmatcher.
* Iker Casillas är den förste spanske landslagsmålvakt som hållit nollan i sju raka matcher.
* Spanien är nu obesegrat i 48 raka VM-kvalmatcher.




Uli Hoeness gick nyligen ut och kritiserade Miroslavs Klose och att denne fortsatt blev uppkallad till landslaget med motiveringen att han bara gjorde mål mot blåbärsnationer numera. Hur ser du på saken, kan Klose fortsatt vara en spelare som är till nytta för Jogi Löw?
Andreas Holm:
Löw slog ju tillbaka ganska hårt på Hoeness, vilket varken var oväntat eller felaktigt. Klose är fortfarande den bästa tyska anfallaren i mina ögon, där faktiskt Mario Gomez inte ens är nära. Explosiv och ett grymt avslut. Det finns tronföljare, men Klose är nog inte redo att lämna över kronan riktigt än.
 
Förra säsongens stjärnskott Marco Reus flyttade i somras tillbaka till sitt ungdoms Borussia Dortmund. Nu ett par månader in på säsongen så undrar jag har om han lyckats konservera sin form från Mönchengladbach och om han t.o.m. lyckats utvecklat sitt spel hos de gulsvarta?
Andreas Holm:
Reus hade en tuff start på säsongen, men de senaste två veckorna har han varit briljant. Han används på ett helt annorlunda sätt i Dortmund gentemot Mönchengladbach. I Dortmund har han fått ta den centrala mittfältsrollen, medan han i Mönchengladbach spelade till höger eller längst fram. Och i landslaget spelar han till vänster. Han är verkligen en overall-spelare men det är nog egentligen så att han funkar bäst på kanterna. Han har de senaste matcherna visat sitt register, men kan definitivt bli bättre än så.
 
Vad var mest positivt och mest negativt med det tyska landslagets insatser den gångna veckan?
Andreas Holm:
Mest positivt: Att göra fyra mål på 57 minuter mot Sverige.
Mest negativt: Att släppa in fyra mål på 30 minuter mot Sverige.
 
Veckans viktigaste mål:
Andreas Holm:
Mesut Özil (Tyskland) 4-0 v Sverige
Veckans oviktigaste mål: Özils 4-0-mål mot Sverige. Till ingen nytta?

Veckans artikeltips:
Andreas Holm:
En bit fotbollssanning som dog


* Sverige är det första lag som tagit poäng av Tyskland efter att först ha hamnat i ett fyramålsunderläge.
* Sverige är också det första lag som lyckats göra fyra mål på Tyskland sedan Löw tog över.
* Tyskland är det första lag som gjort sex mål på Irland på deras egen hemmaplan.
* Manuel Neuers räddningsprocent i VM-kvalet är bara 54%, jämfört med 87% i Bundesliga.

 


Claude Puel, Lyons förre tränare, tog inför den här säsongen över Nice. Hur har han lyckats så här långt på Rivieran?
John Cederblad:
En seger, fem oavgjorda och två förluster ger en 16-plats. Det är inte godkänt, även om Puel knappast har ligans mest spännande spelarmaterial. Frågan är om han inte kom till klubben för tidigt?
 
Om något år, när nya arenan är klar, vore han en perfekt ”no bullshit”-tränare för att metodiskt bygga upp ett stabilt lag i en av Frankrikes större städer. Nu, i väntans tider, är det istället en lågoddsare att han gör sig osams med spelargrupperingar, klubbledning eller fans. Eller varför inte alla på en gång. Han har svårt att kompromissa vår vän, Claude.
 
I den senaste franska truppen så består mittfältet nästan enbart av spelare från Ligue 1. Är det ett gott betyg åt ligan att man kan producera så många bra spelare till ett stort landslag, eller är det ett underbetyg till franska mittfältare att de inte kommit till större lag?
John Cederblad:
Eller nedvärderar du Ligue 1? Tittar vi på centrala mittfältare av hög kvalitet så producerar Frankrike dem i parti och minut, må vara att de oftast är bättre på att ta tillbaka bollen än att skicka den vidare. Det har, hrm, varit ett problem. De offensiva kantspelarna går på export.
 
Läget var extremt inför Spanien-matchen. Men även bland de skadade/petade så var faktiskt de flesta från Ligue 1. M’Vila, Martin, Gourcuff, Mavuba… Deschamps har helt enkelt kört ”Back to basic”, för att få bort de värsta excesserna. Du vet det där som Les Bleus varit kända för under några år.
 
Vad var mest positivt och mest negativt med det franska landslagets insatser den gångna veckan?
John Cederblad:
Vi glömmer träningsmatchen mot Japan. Den fyllde ingen funktion.
 
Mot Spanien finns det nästan bara superlativ att dela ut. Matuidi – fransk mittfältare från Ligue 1 – var nästan overkligt bra och överglänste sina spanska motsvarigheter. Lloris och Ribéry var Lloris och den riktiga Ribéry. T.o.m. Evra var i form.
 
Mer generellt har jag fortfarande svårt att förstå att Les Bleus bollande ut ett tröttkört Spanien den sista halvtimmen. Man borde ha vunnit. Vad hände?
 
Minus: säkerhetsrisken Koscielny i backlinjen och Ménez alibilöpningar som få kan förutse eller tolka ens i det egna laget.
 
Veckans viktigaste mål:
John Cederblad:
Olivier Giroud (Frankrike) 1-1 v Spanien
Kvitterar man mot Spanien på matchens sista touch så vinner man. Okej?
 
Fast kanske är veckans viktigast mål det här. Frankrikes första, felaktigt bortdömt av den tyska domartrojkan. Ménez gör också 1-1 tycker alla utom linjemannen

Veckans artikeltips:
John Cederblad:
Välkomna tillbaka till världsfotbollen Frankrike


- Fransk TV drar ett inte helt politiskt korrekt skämt som innefattar en japan, en missbildning och Fukushima.


- ”När man är en idiot så gör man idiotiska saker.” –Salvatore Sirigu (PSG) ger sitt ärliga omdöme om Marseille-spelaren Amalfitano.


* Frankrike har de senaste 10 åren inte vunnit en enda tävlingsmatch på bortaplan där man först hamnat i underläge.
* Zlatans Ibrahimovic har själv gjort fler ligamål än 42 av 98 lag i de fem stora ligorna.
* Wissam Ben Yedder är den kortaste spelaren i Ligue 1 som gjort ett nickmål denna säsong.
* Bordeaux är det lag som har den längsta sviten utan förlust just nu, 15 matcher.
* Karim Benzema har inte gjort mål på 749 minuters spel för landslaget.

Marko Uusitalomarko.uusitalo@svenskafans.com@markowarheart2012-10-19 08:00:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 12)
Goals of the week (omgång 11)