VVF: Han kan vara nästa succévärvning
Veckans viktigaste frågor reder ut domarpolemik i Tyskland och en avhoppande målvakt i Frankrike. Vi delar dessutom denna vecka ut fotbollens Nobelpriser.
Manchester City har inte haft den bästa av veckor. Historisk jumbo i sin CL-grupp och i helgen förlust på hemmaplan i derbyt. Roberto Mancini pratar om att man eventuellt skall gå emot sina tidigare principer och värva spelare i januari med tanke på resultaten som varit. Är det rätt väg att gå att hämta in ännu fler spelare och tror du att Man City tappat lite av sin dragningskraft nu när man misslyckats två år i rad i CL?
Henrik Örtenvik: Spontant känns det helt bisarrt att Mancini ska gå in och värva ännu fler spelare. De har en otroligt bred och stark trupp och som säsongen sett ut hittills är det ett enormt underbetyg till Roberto Mancini. Jag tror dock inte att City har tappat sin dragningskraft. Spelare kommer alltid vilja ha mycket pengar och City kommer sannolikt utmana i toppen av Premier League många år framöver. Dessutom investerar shejkerna mycket i allt från träningsanläggning till ungdomsverksamhet, så jag tror att både unga talanger och stjärnor kommer lockas av Manchester City många år framöver. Skulle det inte regna så himla mycket i England, så skulle klubben ha ännu mer dragningskraft.
Southampton var ett av de lag som hyllades mest i Championship förra säsongen och många var spända över vad de skulle kunna åstadkomma i Premier League. Efter en svag start så har laget kravlat sig upp över strecket nu. Jason Puncheon säger att ”Premier League-nerverna” har släppt nu. Var det bara nerver i början på säsongen eller ser du någon annan anledning till uppryckningen?
Henrik Örtenvik: Det känns inte direkt som ett sammanträffande att svenskbekantingen Jos Hooiveld varit petad ett tag. Han hängde inte alls med i början av säsongen och tittar man på Southampton nu så känns försvaret sjukt mycket mer stabilt. Men visst har det säkert att göra med lite nerver också och att spelarna börjar komma in i tempot.
Då det tidigare denna vecka delades ut Nobelpris så skulle jag vilja veta vem i engelsk fotboll skulle vilja ge ett ”fotbollens Nobelpris” och varför?
Henrik Örtenvik: Spontant tänker jag på Bobby Robson. Han var nära att leda England till VM-final 1990, han har vunnit troféer i Holland, Spanien och Portugal och han var omtyckt överallt. Utanför planen slogs han mot cancer en handfull gånger. En hårding och en gentleman!
Veckans viktigaste mål:
Henrik Örtenvik: Robin van Persie (Manchester United) 3-2 v Arsenal
Robin van Persies frispark gav United utrymme i toppen
Veckans viktigaste match:
Henrik Örtenvik: Newcastle – Manchester City, lördag 15 dec 13.45, Viasat Fotboll
Till helgen missar jag inte den tidiga matchen 13.45 i Viasat Fotboll då två lag i kris tar sig an varandra: Pardews Newcastle mot Mancinis City.
Veckans artikeltips:
Henrik Örtenvik: TV-kung tar över Birmingham?
- Aleks Kolarov förstör julstämningen
- “Can't believe it was a copper 2p....could have at least been a £1 coin!” – Rio Ferdinand tweetar ut sin besvikelse på myntkastaren I Manchester-derbyt.
- Eden Hazard & Petr Cech
* De fem senaste säsongerna har ett lag från Segunda Division B blivit uppflyttade efter att under säsongen spelat mot Real Madrid i Copa del Rey.
* Premier League snittar 35 753 åskådare per match. Beläggningsgraden (dvs. hur stor del av alla publikplatser som varit upptagna under säsongen) är 94,6 % och 88 matcher har varit utsålda.
* Robin van Persies övertidsmål i derbyt var Man Utd:s 78 Premier League-mål efter 90 spelade minuter. Chelsea och Arsenal toppar dock den statistiken med 84 mål var.
* Alla Liverpools mål i bortamötet mot West Ham gjordes av spelare med förflutet hos hemmalaget. En av målskyttarna, Joe Cole, gjorde sitt tredje mål för klubben. Samtliga mål gjorda i matcher där han kommit in som avbytare.
* Bradford City vann sin nionde raka straffläggning när man slog ut Arsenal ur ligacupen, nytt engelskt rekord.
”Han den där med ett konstigt efternamn” kallade Silvio Berlusconi sin och Milans nya guldklimp, Stephan El Shaarawy, i början på säsongen. Ett namn som dock fler och fler börjar lära sig nu. Skytteligaledning och den som mer eller mindre på egen hand hållit Milan undan en total katastrof under höstsäsongen. Hur många 19-åringar har du sett i Serie A som hållit samma klass? Vilka är hans styrkor som gör att han kan dominera vid så pass ung ålder?
Jonas Söderström: El Shaarawys styrka är framförallt att han kan hålla extremt hög fart med boll. Skillnaden jämfört med till exempel Pato som har exakt samma egenskap är att El Shaarawy faktiskt förstår vad och hur han ska göra för att utnyttja det överläge han skapar sig. Till skillnad från Pato som knappt vet vilken sport han sysslar med. El Shaarawy har dessutom ett grymt skott, både från distans och när det gäller att placera bollen från närmare håll.
Att man haft svårt att släppa fram unga spelare i Italien är ju ingen hemlighet. Ändå trodde jag inte att jag skulle behöva gå tillbaka ända till 1996 för att hitta en motsvarighet Det var året då Gigi Buffon som 18-åring konkurrerade ut landslagsmålvakten Luca Bucci i Parma, ett dåvarande topplag i Europa. Landslagsdebuten skedde precis som för El Shaarawy som 19-åring. Jag minns tydligt kvalmatchen i tungt snöfall borta mot Ryssland då Buffon ersatte en skadad Pagliuca.
Hur horribelt det är må vara att kalla El Shaarawy "den nye Buffon" är det en frestande tanke. Bortsett från statiska element som att Buffon är målvakt och El Shaarawy anfallare finns likheter i talangen, personligheten och förmågan att ta chansen när tillfället öppnar sig.
Toppmöte den gångna helgen mellan Inter och Napoli i en match som enligt italiensk media skulle avslöja vilka som egentligen är Juventus utmanare den här säsongen. Då det var Inter som gick segrande ur striden borde de rimligen tituleras som förste utmanare, eller håller du Napoli som det troligare alternativet i längden?
Jonas Söderström: Jag sa Napoli före säsongen så det är både meningslöst och fegt att säga något annat nu. Napolis problem är att man aldrig vinner borta mot topplagen. Man lyckas knappt ens ta några poäng överhuvudtaget. Mot Inter kunde man undvikit att åka hem med ännu en nolla, men det är kanske just det som var skillnaden - Inter gjorde mål, Napoli gjorde inte det. I längden får man de poäng man förtjänar, oavsett hur många passningar man slagit eller hur många dueller man vunnit. Gör man inte mål på sina chanser är allt annat oväsentligt.
Då det tidigare denna vecka delades ut Nobelpris så skulle jag vilja veta vem i italiensk fotboll skulle vilja ge ett ”fotbollens Nobelpris” och varför?
Jonas Söderström: Cesare Prandelli har högst medvetet genomfört ett paradigmskifte som italiensk förbundskapten. Tidigare ämbetshavare har jobbat efter devisen "vinna nästa match" medan Prandelli har väldigt mycket större visioner än så. Han har lärt sig att det finns viktigare värden i livet än att vinna fotbollsmatcher, och när han väl ska göra det gör han det utan cynism och helt genom sin egen övertygelse om hur det bör göras.
Han har till och med gått så långt som att inte ta med spelare i landslaget som är avstängda i klubblaget. Ett tydligt bevis på att Prandelli helt går sin egen väg eftersom ingen skulle kritisera Prandelli för att ta ut exempelvis De Rossi när han blivit avstängd efter en ligamatch. Det går definitivt att hävda att Prandelli till och med klivit över med båda fötterna över linjen för sunt förnuft eftersom han i praktiken kan ta ut en spelare som varit avstängd i åtta matcher då det inte spelats några landskamper, men sedan inte ta ut en som är avstängd en enda match på hela säsongen och råkar vara det just när det är landskamp.
Men Prandelli bryr sig inte och det ska han ha all respekt för.
Veckans viktigaste mål:
Jonas Söderström: Francesco Totti (Roma) 2-1 v Fiorentina
Dött lopp mellan Tottis yttersida och Guarins hörnvolley. Jag väljer ändå Tottis, mest av sentimentala skäl. Så vackert, så skickligt. Man behöver inte vara romanista för att bli lite fuktig nedanför ögonbrynen.
Veckans viktigaste match:
Jonas Söderström: Genoa - Torino, söndag 16 dec 15:00
Del Neri sista chans att rädda sitt jobb, åtminstone en vecka till. Klarar han hemmamötet med Torino kan han ändå vara arbetslös igen till jul - Genoa har Inter borta 22 december.
Veckans artikeltips:
Jonas Söderström: Själen har hittat hem igen
- Leonardo Bonucci får inget Nobelpris, men väl en Oscar.
- ”Jag har saknat er, trodde inte det kunde vara möjligt” – Antonio Contes frånvaro fick honom till och med att börja saknar journalisterna.
* Andrea Pirlo har bara gjort mål på 14 av 22 slagna straffar i Serie A. Han har missat alla tre straffar han har slagit i Juve-tröjan, vilket gör honom till den hittills sämsta straffläggaren i Juventus historia av 116 spelare som fått äran från 11-meterspunkten.
* Palermo har förlorat alla matcher (8 st) den här säsongen i vilka man släppt in det första målet.
* Alberto Paloschi har gjort mål i snitt var 48 minut denna säsong. Bäst av alla spelare i Europas toppligor som gjort minst fem mål. Inte så överraskande dock med tanke på att det tog 20 sekunder för honom att göra mål i sin Serie A-debut februari 2008.
* Napolis facit mot topp-fem-motstånd på bortaplan under de fem senaste säsongerna är 0-4-21.
* Serie A snittar 20 732 åskådare per match, en nedgång med 7,8 % från förra säsongen. Beläggningsgraden (dvs. hur stor del av alla publikplatser som varit upptagna under säsongen) är 48,1 % och 10 matcher har varit utsålda.
Det viskar om ett intresse från Arsenals sida och i ett svagt Celta Vigo har Iago Aspas varit utropstecknet. 23 mål i Segundan vittnade om en viss potential, men han har lyckats ta omsätta sin talang till produktion även i den högsta serien. Hur bedömer du Iagos potential och kan han bli en succévärvning á la Michu till Premier League?
Robert Johansson: Risken är tyvärr stor. Jag säger stor för att den spanska ligan inte har råd att förlora fler spelare till en succé utomlands. Profiler som exempelvis Michu är ett måste om ligan någonsin ska bli något annat än en tvålagsliga i folks ögon. Iago Aspas kan absolut jämföras med Michu. En målkung i ett mindre lag som gör det han ska lite i det tysta och som förmodligen i slutändan ändå hamnar utomlands. De spanska klubbarna behöver sina pengar, precis som samhället i stort, och hur mycket de än vill kan de inte hålla kvar sina spelare.
Victor Valdes och framförallt Iker Casillas har dominerat den spanska ligan i ganska många år nu och den senare har varit självskriven i landslaget i över ett decennium nu. Därför blir jag lite nyfiken på hur målvaktssituationen ser ut bakom dessa två i La Liga? Finns det fler målvakter som borde uppmärksammas även om de inte får plats i landslagstruppen?
Robert Johansson: Är det något Spanien, eller den spanska ligan, har gott om nu så är det målvakter. Det är nästan så att jag skulle jämföra med Finland och deras traditioner av hockeymålvakter. Málagas Willy Caballero har släppt in minst mål av alla och leder målvaktsligan på ett stabilt sett, något som definitivt förtjänar spel i det argentinska landslaget. Ser man till det spanska finns det också en del namn att lägga på minnet. Sevillas Andrés Palop var med och tog EM-guld 2008 och håller än, detsamma gör klubbens andra målvakt Diego López. Valencia har Guaita, Zaragoza Roberto och i Celta vaktar Javi Varas målet. Målvakter som alla förtjänar mer uppmärksamhet och som alla skulle göra bra ifrån sig i landslaget. Och vill vi göra listan längre har Getafe Moyà, Osasuna Andrés Fernandez, Granada Toño, Deportivo Aranzubia och Athletic Iraizoz. Målvakter är med andra ord det minsta problemet i spansk fotboll just nu.
Då det tidigare denna vecka delades ut Nobelpris så skulle jag vilja veta vem i spansk fotboll skulle vilja ge ett ”fotbollens Nobelpris” och varför?
Robert Johansson: Det får bli Manuel Pellegrini. Som coach i Málaga har chilenaren gjort ett jättejobb med en allt annat än stabil klubb just nu. Pellegrini har enat styrkorna och har, trots outbetalda löner, sålda stjärnspelare och allmän osäkerhet i klubben, fått Málaga att vinna sin grupp i sitt första Champions League någonsin och samtidigt vara ett topplag i ligan. Det mina damer och herrar, riktigt bra gjort och förtjänar sitt Nobelpris.
Veckans viktigaste mål
Robert Johansson: Leo Messi (Barcelona) 2-0 v Real Betis
Det är tjatigt, till och med lite långtråkigt, men man måste ändå ge cred till Messi. Hans 0-2 på Real Betis innebar hans 86:e mål 2012 och det är inget annat än sjukt imponerande. Har världen någonsin skådat en bättre spelare?
Veckans viktigaste match:
Robert Johansson: Barcelona – Atlético de Madrid, söndag 16 dec, 21:00 C More Sport
Jag vill så gärna säga Andalus-derbyt mellan Sevilla och Málaga men det är klart det bara är en enda match som gäller. Barcelona - Atlético Madrid. Seriefinalen. Leo Messi mot Falcao. Det räcker gott så. Med en katalansk vinst dör ligan en bit till men vid en bortaseger kan det bli ett roligt race framöver. Hur som helst - vilken match!
Veckans artikeltips:
Robert Johansson: Matchrapporten Rayo Vallecano - Zaragoza. Bortlaget tog en skalp bara Barcelona och Real Madrid lyckats med tidigare i år
- Falcaos femling
* La Liga snittar 28 948 åskådare per match. Beläggningsgraden (dvs. hur stor del av alla publikplatser som varit upptagna under säsongen) är 84,2 % och 6 matcher har varit utsålda.
* Innan onsdagens 5-0-seger hade Sevilla på sex cupförsök aldrig vunnit borta mot Mallorca och dessutom gått mållösa i de fyra senaste matcherna.
* Real Madrid har bara lyckats vinna ligan två gånger av nio under samma år som man vunnit Europacupen/Champions League.
* Mesut Özil har sedan han kom till Real Madrid varit inblandad i ett mål var 124:e minut i La Liga.
* Fabregas, Iniesta och Messi har tillsammans fler assist denna säsong än något annat lag i La Liga.
Vargarna från Wolfsburg satte ytterligare en käpp i Dortmunds hjul i jakten på Bayern München. Trots att firman Köstner/Allofs skakat ordentligt med liv i Magaths misshandlade gäng, så var det ändå domaren som uppmärksammades mest efter matchen. Vad var det egentligen som föranledde detta kraftiga protesterande från gulsvart håll?
Andreas Holm: Domaren som du pratar om, Wolfgang Stark, stod för flera felaktiga och märkliga domslut i matchen, på båda håll. Mest felaktigt och avgörande var det när Marcel Schmelzer räddar bollen på mållinjen med knäet. Det syns klart och tydligt att Wolfgang Stark inte vet var bollen tog och går på Wolfsburg-spelarnas reaktion, vilket innebar straff till Wolfsburg och rött kort på Schmelzer. Visst, det var vårt att se – men man kan inte blåsa straff för något man inte ser. Det innebar 1-1, och Wolfsburg spelade över 60 minuter med en man mer. Att Stark kände på sig att han gjort fel gjorde sig allt mer tydligt när han sedan kompenserade Dortmund med en billig straff. Stark gav om ursäkt efter matchen, men det ska sägas att detta knappast är första gången som Stark stått i händelsernas centrum då Dortmund spelat. Det har gjort att ett beslut tagits att Stark inte kommer att få döma Dortmund under en obestämd tid framöver. Detsamma som hände den kände Markus Merk efter 2001 det vill säga, även om det då var Schalke det handlade om.
Tysklands samtliga lag har gått vidare från gruppspelet i Champions League och Europa League. Även om tysk klubbfotboll varit på stark frammarsch så har de kanske inte visat upp denna bredd tidigare. Vilka specifika anledningar ser du är anledningen till att fler lag nu visar framfötterna i Europa?
Andreas Holm: Ligan har blivit bättre, det är den enkla anledningen. Dessutom känns det som att det kommit upp en kull med massvis med bra spelare, som gör fler lag slagkraftiga och jag tror också att det varit viktigt att Dortmund nu utmanar Bayern på allvar.
Då det tidigare denna vecka delades ut Nobelpris så skulle jag vilja veta vem i tysk fotboll skulle vilja ge ett ”fotbollens Nobelpris” och varför?
Andreas Holm: Jag dyker ner i andraligan och ger det till Torsten Lieberknecht. Han är tränare för Eintracht Braunschweig, som ångar på rejält i ligan och allt pekar på att mästarna från 1967 tar sig tillbaka till Bundesliga.
Veckans viktigaste mål:
Andreas Holm: Pirmin Schwegler (Eintracht Frankfurt) 2-1 v Werder Bremen
Jag skulle gärna ge det till Arango, som gjorde ett vackert mål. Men Frankfurts Pirmin Schwegler förtjänar uppmärksamhet, inte minst efter det här målet som låg i grund för den imponerande 4-1-segern mot Werder Bremen.
Veckans viktigaste match
Andreas Holm: Bayern München – Borussia Mönchengladbach, fredag 14 dec 20:30, Eurosport 2
Redan på fredagskvällen bjuds det på en match som kan bli riktigt underhållande. Det ska bli otroligt spännande att se om Mönchengladbach kan hota Bayern på Allianz Arena. Jag tror faktiskt det.
Veckans artikeltips:
Andreas Holm: Fansen förlorade
- Inte veckans viktigaste, men snyggaste mål
* Bundesliga snittar 42 257 åskådare per match. Beläggningsgraden (dvs. hur stor del av alla publikplatser som varit upptagna under säsongen) är 86,1 % och 55 matcher har varit utsålda.
* Hannovers Mame Biram Diouf har redan registrerats för 11 mål denna säsong. Inget av dem har tillkommit på bortaplan.
* För första gången sedan Jürgen Klopp blev tränare i Dortmund så ligger man så långt som 14 poäng efter Bayern München.
* Hannover har förlorat alla fyra matcher denna säsong om varit oavgjorda i halvtid.
* Mike Hanke klev upp på femte plats på listan över spelare som blivit inbytta flest gånger i Bundesliga. 102:a gången i ordningen i helgen.
Målvakten Mickaël Landreau har varit en av stöttepelarna i det Lille som de senaste åren etablerat sig som ett topplag i Frankrike. Därför kom det nog lite som en blixt från klar himmel när han förra torsdagen meddelade att han lämnar klubben med omedelbar verkar. Kan du möjligen sprida lite ljus över situationen och vad som egentligen hänt?
John Cederblad: Landreau kom inte överens med tränare Rudy Garcia. Välskötta Lille får därmed ett imageproblem på halsen. Målvakten har en ”Mr Nice Guy”-stämpel som är omöjlig att rucka på. LOSC blir ”de onda” automatiskt. Det irriterar presidenten Seydoux, som menar att det krävs två för att bråka.
Men vad göra? Han bryter kontrakt och kräver ingen lön utöver en kort uppsägningstid. Lägg där till att förbundskapten Deschamps har med Landreau i Les Bleus just för hans vinnande personlighet. Det är bara att bita ihop. Kampen i media kan Lille inte vinna om svärmorsdrömmen Mickael står i ena hörnan och hårdföre Rudy ”No bullshit” Garcia i den andra.
Förra säsongen överraskade Evian de flesta med att knipa åt sig en niondeplats i ligan som nykomlingar. Man var inte heller vilka nykomlingar som helst utan man har på några år rusat upp genom seriesystemet. Idag är det inte lika många mungipor som pekar uppåt i Gaillard, varför har man inte kunnat bygga vidare på framgångarna?
John Cederblad: Det är stökigt bakom den städade ytan hos alplaget. Bara under 2000-talet har man haft flera ekonomiska kriser, bytt namn och slagit ihop sina påsar med andra klubbar två gånger. De senaste sex åren har inneburit byten av arena/ort och så har klubben blivit uppköpt av internationella yoghurtjätten Danone.
Fansen har vädrat missnöje i flera vändor och det byts folk i ledningen alldeles för ofta. Att kicka tränaren Pablo Correa direkt när säsongen började hjälpte knappast. Inte heller att lagets veteran, Sidney Govou, nu är avstängd efter för hårt festande.
Det har gått för fort. Strukturerna och kulturen har inte satt sig. Stannar Danone som huvudägare kan nog Evian Thonon Gaillard FC – eller vad man nu tänker heta i framtiden – bli en klubb att räkna med ändå.
Då det tidigare denna vecka delades ut Nobelpris så skulle jag vilja veta vem i fransk fotboll skulle vilja ge ett ”fotbollens Nobelpris” och varför?
John Cederblad: Oj! Då instiftar vi en ny kategori:
”I en sportvärld där du kan din favoritspelares kalsongfärg och har koll hans frus frukostvanor gör årets pristagare det omöjliga. Han finns inte – förutom på planen och på officiella hemsidans till intet förpliktigande kortintervjuer.
När franska Canal+ i helgen skulle gå på djupet ställde han naturligtvis inte upp. Istället hittade man… en gammal barndomsvän och en spelarkollega som delat rum med honom för sju år sedan. Det var allt. Varför är han bättre än någonsin? Hur kan veteranen springa i 95 minuter som en nykläckt junior? Går han verkligen och lägger sig före klockan 22 varje dag? Varför lämnade han Saint-Etienne efter bara en månad förra året?
Tack för mystiken. Tack för att vi bara kan gissa. Årets Nobelpris i kategorin Respekt går till Lyons mittfältare Steed Malbranque.”
(Vi tar för givet att han gör en Jean-Paul Sartre och tackar nej till utmärkelsen.)
Veckans viktigaste mål:
John Cederblad: Younès Belhanda (Toulouse) 3-0 v Ajaccio
Utvisslad och hårt kritiserad efter en usel säsongsinledning, Younès Belhanda gav svar på tal. Kan han nu bara sluta med fåniga målgester kan det nog bli ordning på Montpelliers säsong till slut.
Veckans viktigaste match:
John Cederblad: PSG - Lyon, söndag 16 december 21:00., TV4 Sport
För att hänga med i toppen, för att få lite ro över jul – det här är matchen Ancelotti knappast har råd att förlora. Senhöstens mest imponerande lagbygge, serieledande Lyon, besöker Parc des Princes.
Veckans artikeltips:
John Cederblad: Nästa storstjärna till PSG?
- Bling-blinget gör intåg på fotbollsplanen. P-E Aubameyang värmer upp med ett par oortodoxa skor
* Toulouse har registrerat noll skott på mål i tre matcher den här säsongen.
* Marseilles förlust i helgen innebar att man för första gången i klubbens historia förlorat två raka hemmamatcher med minst tre måls marginal.
* Bastias hemmaplan är den som har sämst passningsprocent i Ligue 1 denna säsong, 75,7.
* Alain Traoré gjorde sitt femte mål från utanför straffområdet denna säsong, flest av alla spelare i de fem stora ligorna.
* Michel Bastos snittar ett mål var 70:e minut i ligan denna säsong. Bäst av alla i Ligue 1.
Vem skulle du vilja ge ett fotbollsnobelpris? Diskutera gärna nedan!
Har du någon fråga till panelen? Har du något roligt klipp eller citat och dela med dig av? Hör av dig till marko.uusitalo@svenskafans.com