Lagbanner
SvenskaFans rankar NHL – Pacific Division: 6. Edmonton Oilers

SvenskaFans rankar NHL – Pacific Division: 6. Edmonton Oilers

Sedan säsongen slutade i april har Oilers hunnit med att byta GM, sparka sin chefsscout, byta ut nästan hela ledarstaben och tagit in lite drygt ett dussin nya spelare. Klubben har med andra ord tröttnat på att ta semester i april efter att ha missat slutspelet för nionde säsongen i rad.

Knappt två veckor efter Oilers sista match i grundserien ersatte Peter Chiarelli, tidigare i Boston, Craig MacTavish som General Manager och man kan knappast klandra Chiarelli för att ha legat på latsidan sedan dess. Inte mindre än 10 spelare har anslutit till klubben under sommaren, däribland hela tre nya målvakter och en av 2000-talets största talanger.
 
På ledarsidan har Chiarelli plockat in ett helt nytt tränarteam med Todd McLellan som huvudtränare, Jay Woodcroft och Jim Johnson som assisterande tränare, alla från San José Sharks. Även Ian Herbers, senast i University of Alberta, har anslutit som assisterande tränare till McLellan.
 
I juni fick Morey Gare, scout och chefsscout, äntligen sparken efter 13 säsonger i klubben. Han var scout mellan 2001-2008 då klubben gjorde en del märkliga val i förstarundan såsom Jesse Niinimäki (2002), Rob Schremp (2004) och Alex Plante (2007). De senaste åren har det visserligen sett bättre ut men mycket tack vare att klubben har haft förstavalet i fyra av de fem senaste drafterna. Bland dem är det endast valet av Nail Yakupov som kan diskuteras då han ännu inte riktigt har nått upp till den nivå Oilers ledning och fans hade hoppats på.
 
Årets upplaga av Edmonton Oilers ser i mina ögon vassare ut än på många år. Truppen är klart bredare än tidigare i alla lagdelar. Jag vågar lova att minst en målvakt kommer prestera på en väldigt hög nivå under större delen av säsongen.
 
Oilers har en väldigt ung och spännande trupp som stabiliseras upp av ett par riktigt rutinerade spelare som Andrej Sekera, Matt Hendricks och Andrew Ference. Om det räcker hela vägen till slutspel för första gången på ett decennium återstår att se.
 
Målvakter:
 
Oilers hade stora problem på målvaktssidan förra säsongen då varken Ben Scrivens eller Viktor Fasth nådde upp till en respektabel nivå. Richard Bachman spelade helt okej i de få matcher han fick chansen men det räckte inte för ett förlängt kontrakt med klubben.
 
Fasth fick även han lämna klubben efter bara en säsong och med endast Scrivens kvar har Chiarelli haft ett stort fokus på att förstärka just denna lagdel under sommaren. Han började redan under draften där han bytte bort ett par draftval mot Cam Talbot, som har gjort stor succé som avlastare för Henrik Lundqvist under de två senaste säsongerna i Rangers. Den stora frågan är såklart om den 28 årige kanadensaren är redo att leda ett lag som förstemålvakt, med endast 57 NHL matcher på meritlistan.
 
Chiarelli hoppas såklart på det men jag fick känslan att han inte var säker på att det ska hända redan den här säsongen när han signade Anders Nilsson i början av juli. McLellan kanske inte har en given förstamålvakt när säsongen börjar men han kommer däremot ha tre målvakter som mycket väl kan göra en kanonsäsong. Den konkurrenssituationen kan visa sig vara lika givande för Oilers som om de hade en given etta likt Henrik Lundqvist i Rangers eller Carey Price i Montreal.
 
I AHL finns Eetu Laurikainen som kommer från en kanonsäsong i Blues, och som tidigare har tillbringat två säsonger i WHL laget Swift Current Broncos. Då Oilers har tre målvakter som går före Laurikainen i nuläget tror jag inte det blir spel i NHL för honom denna säsong men han kan definitivt vara en man för framtiden. Detsamma gäller för 22 årige Laurent Brossoit som med högsta sannolikhet får nöja sig med spel i AHL.
 
Backar:
 
Oilers har släppt in flest mål av alla lag i ligan de två senaste säsongerna och försvarsspelet har såklart ifrågasatts av såväl media som fans. Under sommaren har Chiarelli plockat in Andrej Sekera, Eric Gryba och Griffin Reinhart samtidigt som Martin Marincin och Keith Aulie har lämnat klubben. Summan blir en klar förbättring av backuppsättningen som även kan kryddas med supertalangen Darnell Nurse om han visar sig vara redo för spel i NHL. Dessutom blir Oscar Klefbom ett år äldre och kommer garanterat att ta ytterligare några kliv i utvecklingen under sin tredje säsong i NHL.
 
Jag räknar med att Andrej Sekera får en stor roll i vinter med mycket istid i alla spelformer. Den 29 årige slovaken har massor av rutin från spel i NHL, OS och VM och är precis den stabile tvåvägsback som Oilers har varit i behov av de senaste säsongerna.
 
Bredvid honom placeras troligtvis Mark Fayne som kan låta Sekera ge sig iväg på offensiva utflykter då och då. Jag är inte speciellt imponerad av Fayne men tror ändå att detta kan bli ett bra backpar när de har lärt känna varandra.
 
Nästa back som är helt given i backuppsättningen är Oscar Klefbom, som hade näst mest istid per match (21:59) i Oilers förra säsongen. Jag är övertygad om att han kommer ligga i topp även denna säsong med mycket spel i boxplay tillsammans med Fayne, Ference och Gryba.
 
Trots att jag hoppades att Oilers skulle släppa Justin Schultz i somras så är jag ändå beredd att ge honom en chans till, och jag tror att även Oilersledningen ser det som hans sista. 31 poäng på 81 matcher är absolut inte dåligt men jag tycker man kan kräva minst 10 mål och runt 40 poäng av en ledande offensiv back som dessutom är förstavalet på blålinjen i PP. Schultz spelade nästan 227 minuter i PP förra säsongen och sköt 27 skott på mål utan att näta en enda gång.
 
Oilers kapten de senaste två säsongerna, Andrew Ference, spelar en viktig roll i truppen med sin enorma rutin. Han har spelat 901 matcher i NHL vilket är mer än en sjundedel av hela truppens totala antal NHL-matcher. Trots det så kommer Ference, som hinner fylla 37 år innan säsongen är över, få kämpa om en ordinarie plats i startuppställningen så länge alla backar är friska och skadefria. Ett stort plus i mina ögon är att Ference är född och uppväxt i Edmonton.
 
Eric Gryba kom till Oilers under draften i utbyte mot Travis Ewanyk och ett val i tredjerundan. Han bidrar med stabilt defensivt spel och ger Oilers den bredd i backuppsättning som de så länge har saknat.
 
Nikita Nikitin spelade endast 42 matcher i Oilerströjan förra säsongen och kommer få kämpa för att skrapa ihop fler matcher denna säsong. Han är en skicklig tvåvägsback med erfarenhet från både OS och VM med Ryssland. Med tanke på hans höga lönetaksträff ($4,500,000) så hoppas jag verkligen Nikitin krigar till sig en plats i laget och gör en kanonsäsong, annars är känslan att detta blir hans andra och sista i Oilers.
 
En annan back som byttes till klubben under draften är Griffin Reinhart, fostrad i stadens WHL-lag Edmonton Oil Kings där han var kapten under de två sista åren innan han draftades som nummer 4 totalt av Islanders i draften 2012. Reinhart har imponerat under försäsongen men får troligtvis starta i AHL. Dock tror jag att han kommer vara med och kriga om en plats i Oilers senare under säsongen.
 
Sist ut av de backar som har stor chans till NHL spel i vinter är supertalangen Darnell Nurse, 20, som spelade två matcher i Oilers förra säsongen innan han blev tillbakaskickad till OHL. Räkna med att Nurse känner stor revanschlusta och kommer ge allt för att ta en ordinarie plats redan i vinter. Det ska bli otroligt spännande att följa Nurse och jag hoppas verkligen ledningen ger honom ett par chanser.
 
I organisationen finns även Brandon Davidson, Brad Hunt, Jordan Oesterle och David Musil som alla spelade i Oilers förra säsongen. De får väldigt svårt att skrapa ihop några matcher denna säsong tillsammans med talanger som Dillon Simpson, Joey LaLeggia, Martin Gernat och Ben Betker. Oilers äger även rättigheterna till Philip Larsen (Jokerit) och William Lagesson (UMass).
 
Forwards:
 
På forwardssidan har det inte hänt riktigt lika mycket av värde som i de andra två lagdelarna. Anton Slepyshev, som draftades av Oilers 2013, har anslutit från Salavat Yulaev Ufa, Lauri Korpikoski har tradats från Arizona i utbyte mot Boyd Gordon, Mark Letestu har värvats som free agent och superlöftet Connor McDavid skrev som väntat på ett ”entry level” kontrakt med klubben. Lämnar gör Derek Roy och Mark Fraser som inte nådde upp till en tillräckligt hög nivå under förra säsongen för att få stanna i Oilers.
 
En forward som definitivt kommer ha en nyckelroll i vinter, om han får vara någorlunda skadefri, är Taylor Hall. Hela NHL:s förstaval i draften 2010 spelade endast 53 matcher förra säsongen pga ett flertal olika skador men noterades ändå för klart godkända 38 poäng. Då ska vi ha i åtanke att det tar några matcher att komma i form efter varje tids skadefrånvaro.
 
En annan som såklart också är otroligt viktig för Oilers är förra säsongens vinnare av den interna poängligan, Jordan Eberle. Han kommer garanterat fortsätta ösa in poäng i vinter och bör dessutom kunna bättra på sin plus/minus statistik med hjälp av en bättre backuppsättning och stabilare målvakter. Den 25-årige kanadensaren har fyra år kvar på sitt relativt billiga kontrakt ($6,000,000) och kommer vara en viktig kugge i Oilers under en lång tid framöver.
 
Bredvid Eberle finner vi troligtvis Ryan-Nugent Hopkins som valdes som nummer ett i draften 2011. Han är endast 21 år gammal men har redan hunnit med att spela 283 NHL matcher och ett VM för Kanada. RNH blir bara bättre och bättre för varje år och denna säsong blir troligtvis inget undantag. Dags att kliva över 60 poängsstrecket kanske?
 
Tredjelänk i kedjan med RNH och Eberle blir troligtvis Benoit Pouliot som gjorde sin hittills bästa säsong i NHL förra säsongen. Han noterades för personbästa 19 mål trots att han endast spelade 58 matcher pga en bruten fot. Pouliot hade även bäst plus/minus statistik av Oilers forwards vilket gör honom till ett perfekt komplement till RNH och Eberle i förstakedjan.
 
De tre i all ära men säsongens mest spännande radarpar blir helt klart Taylor Hall och Connor McDavid om de får spela tillsammans. Visst, vi ska inte ha skyhöga förväntningar på en 18 åring som gör sin första säsong i NHL men om dessa två hittar bra kemi snabbt så tror jag absolut McDavid kan prestera på samma nivå som Nathan McKinnon gjorde under sin rookiesäsong i samma ålder.
 
Teddy Purcell gjorde sin sämsta säsong poängmässigt på fem år förra säsongen och noterades för -33 i plus/minus men ser ut att bli den som får leka med McDavid och Hall i vinter. Han kommer såklart att få ta ett lite större defensivt ansvar än tidigare men jag är övertygad om att han både gör mer poäng och framförallt noteras för en bättre plus/minus statistik än förra säsongen om han får spela med dessa två.
 
Till vänster i en tredjekedja som McLellan har testat under försäsongen hittar vi svenske Anton Lander som bara blir bättre och bättre för varje säsong. Vi är många som har väntat länge på att 24-åringen från Sundsvall ska blomma ut och ta en ordinarie plats i NHL och nu tror jag definitivt att det är dags. Han har varit kapten i Oklahoma City Barons under två säsonger och noterades förra säsongen för 20 poäng på 38 matcher i NHL och 31 poäng på 29 matcher i AHL. Kronan på verket var att Anton fick en stor roll i det svenska VM-laget i våras och imponerade stort med 7 poäng (3+4) på 8 matcher.
 
Som center i Landers kedja väntas unge Leon Draisaitl spela. Han har imponerat på ledningen under försäsongen och väntas få en ny chans efter det misslyckade försöket att ta en ordinarie plats förra säsongen. Efter -17 och endast 9 poäng på 37 matcher lånades han ut till WHL laget Kelowna Rockets där han gjorde stor succé. Draisaitl är nu ett år äldre och spelade även han VM i våras för sitt Tyskland och bör vara bättre förberedd för spel i NHL än han var senast det begav sig.
 
Till höger hittar vi förstavalet i draften 2013, Nail Yakupov, som av många ses som en mindre flopp än så länge. Den unge ryssen, som efter flera år som juniorspelare i Kanada pratar flytande engelska, har sämst plus/minus statistik i hela NHL sett över två säsonger och är med 0,46 poäng per match hittills inte riktigt den stjärna ledningen i Oilers hade hoppats att han ska vara. Att klubben bara förlängde hans kontrakt med två år visar att de inte är övertygade om Yakupovs kapacitet men att de vill ge sitt förstaval lite mer tid att nå upp till rätt nivå.
 
Lauri Korpikoski gör sin första säsong i klubben och kommer troligtvis få konkurrera om en plats i en checkande fjärdekedja. Det jag gillar med att klubben plockar in en spelare som Korpikoski är att man skaffar sig en bredd av spelare som tacklas mycket och tar ett stort defensivt ansvar samtidigt som de kan skrapa ihop en del poäng. Det skapas helt enkelt en bättre balans bakom alla de duktiga unga spelare som finns i klubben.
 
En annan som tacklas otroligt mycket och som kan spela en viktig roll i en checking line är Rob Klinkhammer. Under sina första matcher i Oilerströjan snittade han över sju tacklingar per match men lugnade ner sig en aning och slutade på strax under fyra per match, flest i laget.
 
En personlig favorit i fjärdekedjan är Matt Hendricks som, en aning överraskande, blev uttagen i USA:s VM-lag i våras. Matt arbetar otroligt hårt i varje byte och är en utmärkt förebild för sina medspelare. Han är väldigt viktig för Oilers boxplay där han spelade mest av alla forwards efter Boyd Gordon förra säsongen.
 
Den fjärde spelaren som konkurrerar om en plats i fjärdekedjan är nyförvärvet Mark Letestu. Han har varit assisterande kapten i Blue Jackets de senaste två säsongerna och ses som en rollspelare som kan användas i boxplay och vinner mycket tekningar.
 
En spelare som har seglat upp som ett starkt wild card under försäsongen är Anton Slepyshev. Efter ett par starka insatser i träningsmatcherna placeras ryssen i en kedja med Lander och Yakupov samtidigt som Draisaitl eventuellt tar skadade Purcells plats bredvid Hall och McDavid. Slepyshev noterades för 25 poäng (15+10) på 58 matcher i KHL den gångna säsongen. Han har även meriter från det ryska landslaget och har varit kapten i både junior VM och U-18 VM.
 
Vid skadebekymmer på några av dessa fjorton forwards tror jag Luke Gazdic (40 matcher förra säsongen), Tyler Pitlick (17 matcher förra säsongen) och vårens succéman Andrew Miller har störst möjlighet till speltid i vinter. Någon av dem kommer garanterat spela 20+ matcher.
 
---
 
Nyckelspelare:
 
Taylor Hall, Jordan Eberle och Cam Talbot
 
Nyförvärv:
 
Cam Talbot – New York Rangers – trade
Eric Gryba – Ottawa Senators – trade
Lauri Korpikoski – Arizona Coyotes – trade
Andrej Sekera – Los Angeles Kings – free agent
Mark Letestu – Columbus Blue Jackets – free agent
Connor McDavid – Erie Otters – free agent
Anders Nilsson – Chicago Blackhawks – trade
Griffin Reinhart – New York Islanders – trade
 
Förluster:
 
Martin Marincin – Toronto Maple Leafs – trade
Boyd Gordon – Arizona Coyotes – trade
Matt Fraser – Winnipeg Jets – free agent
Viktor Fasth – CSKA Moskva – free agent
Keith Aulie – Arizona Coyotes – free agent
Derek Roy – Washington Capitals – free agent
 
Svenskar:
 
Oscar Klefbom, Anton Lander och Anders Nilsson
 
Coach:
 
Todd McLellan
 
Preliminär laguppställning:
 
Benoit Pouliot – Ryan Nugent-Hopkins – Jordan Eberle
Taylor Hall – Connor McDavid – Teddy Purcell
Anton Lander – Leon Draisaitl – Nail Yakupov
Lauri Korpikoski – Mark Letestu – Matt Hendricks
 
Andrej Sekera – Mark Fayne
Oscar Klefbom – Justin Schultz
Andrew Ference – Eric Gryba
 
Cam Talbot
Ben Scrivens
 
Andra notabla spelare: Anders Nilsson, Nikita Nikitin, Griffin Reinhart, Darnell Nurse, Anton Slepyshev, Rob Klinkhammer, Luke Gazdic, Ryan Pitlick och Andrew Miller
 
---
 
Bästa nyförvärvet: Cam Talbot
 
Med tanke på de målvaktsproblem klubben hade förra säsongen så tycker jag Cam Talbot är det bästa nyförvärvet inför den här säsongen. Talbot kan absolut bli den stabila förstemålvakt klubben har saknat för att på riktigt vara med och slåss om en slutspelsplats.
 
Värsta förlusten: -
 
Ingen.
 
Årets poängkung: Taylor Hall
 
Om Taylor Hall får vara skadefri så vinner han den interna poängligan med minst 10 poäng. Om inte, Jordan Eberle.
 
Årets nykomling: Connor McDavid
 
Connor McDavid, utan tvekan.
 
Årets genombrott: Cam Talbot
 
Här måste jag säga Cam Talbot trots att det är lite riskabelt, han kanske inte ens blir förstemålvakt. Men jag känner mig ändå trygg i att Talbot är redo att ta nästa steg i karriären efter succén i Rangers. Det som kan tala emot lite är att Scrivens gjorde en liknande resa som succéersättare och sedan inte riktigt räckte till som förstaval i Oilers.
 
###
 
REDAKTIONENS RANKNING:
 
Pacific Division:
 
1.
2.
3.
4.
5.
6. Edmonton Oilers
7. Arizona Coyotes
 
---
 
Nytt för i år är att NHL:s 30 lag presenteras i form av en rankning inom de fyra divisionerna. Samtliga skribenter fick ranka divisionerna, som sedan summerades till en gemensam rankning för hela redaktionen. 

Marcus Nilsson2015-10-02 12:00:00

Fler artiklar om Edmonton