Lagbanner
SvenskaFans rankar: 27. Florida Panthers
Tomas Vokoun - här i Tjeckiens landslagströja - får en nyckelroll hos Florida.

SvenskaFans rankar: 27. Florida Panthers

Florida Panthers har nu gått sju raka säsonger utan att lyckas ta en slutspelsplats, men den gångna säsongen var ett stort steg framåt. Laget har en enorm talangbas och kommer att ge sina talanger chansen den här säsongen. Men räcker det till en slutspelsplats?

Florida Panthers chockade hela NHL genom att ta sig till Stanley Cup-final säsongen 1995/96, där det dock blev förlust mot Colorado Avalanche. Men sedan dess har laget bara tagit sig till slutspel vid två tillfällen och har nu sju raka säsonger utan en slutspelsplats.

Den gångna säsongen var ett stort steg framåt för Florida. Laget slutade med ett 38-35-9-facit och var inte långt ifrån en slutspelsplats. Under grundseriens sista två månader vann Florida tio av lagets 15 matcher och stod bland annat för sju raka segrar. Samtidigt släppte man fram sina unga talanger för att få erfarenhet och deras framfart gav eko hos klubbledningen.

Jacques Martin var tidigare både general manager och headcoach för Florida, men är numera enbart general manager och har anställt Peter DeBoer som headcoach. DeBoer kommer direkt från Kitchener Rangers i Ontario Hockey League och är van vid att arbeta med ungdomar – något som kommer att bli enormt viktigt då Florida den här säsongen planerar att släppa fram sina talanger redan från säsongsstarten.

Gamla och underpresterande veteraner som Jozef Stumpel, Jassen Cullimore, Steve Montador, Magnus Johansson och Branislav Mezei har försvunnit av olika anledningar. Dessutom byttes lagkaptenen och katalysatorn Olli Jokinen bort till Phoenix, dels för att finländaren ville ha en ny utmaning, men också för att Florida behövde förstärka sitt lag. I utbyte fick Martin försvararna Keith Ballard och Nick Boynton.

Sommarens andra stora bytesaffär kom tidigare i veckan då Bryan McCabe hämtades in från Toronto i utbyte mot Mike Van Ryn, dessutom fick Florida ett draftval av Maple Leafs. McCabe kommer att bidra med mycket tack vare sin fina offensiv. Florida har nu en stabil försvarsbesättning, anförd av Jay Bouwmeester.

Ungdomarnas framfart under den gångna säsongen resulterade alltså i en stor utrensning hos Florida. Bland spelarna som förväntas ta en plats i startuppställningen är enbart sex spelare 30 år eller äldre, varav den ena är målvakten Tomas Vokoun. Flera spelare är dessutom närmare 20 år än 25 – så det är med andra ord ett ungt lag som Martin och DeBoer förfogar över.

Förutom nämnda Bouwmeester och Ballard så tillhör också Nathan Horton, Stephen Weiss, Rostislav Olesz, David Booth och Shawn Matthias kärngruppen i laget, där Ballard och Weiss är äldst med sina 25 år.

Duktiga veteraner finns det också, framförallt på backplats. Försvararna Karlis Skrastins och Bryan Allen är två stabila pusselbitar och bland forwards blir framförallt nyförvärvet Cory Stillman och Richard Zednik viktiga med sin erfarenhet. 

Är det nu frukten av flera års tillvaro i botten av ligan som vi ser? Floridas laguppställning dräller av spännande framtidsnamn som så småningom kommer att bli stora stjärnor i ligan. Räcker det till redan den här säsongen – eller måste de stå på tillväxt i ytterligare något år?

Bli inte förvånade om Florida blir ligans överraskningslag säsongen 2008/09.

Målvakter:

I Tomas Vokoun har Panthers en riktigt stabil och säker sista utpost. Den 32-årige tjecken gör nu sin andra säsong i soliga Florida och har nu blivit farm i kläderna på allvar. Efter en något svajig inledning på den gångna säsongen spelade han allt bättre efter hand som han lärde känna sina utespelare och vande sig vid lagets spel.

Under mitten och slutet av säsongen var det sedan den gamla vanliga Vokoun vi såg mellan stolparna och när grundserien var färdigspelad stod han på 30 segrar, 29 förluster och åtta övertidsförluster. Med en räddningsprocent på 91,9 och i snitt 2,68 insläppta mål per match stod tjecken för en mycket bra debutsäsong och är en oerhört viktig spelare för Panthers unga lag.

Bakom Vokoun återfinns Craig Anderson, en klart kompetent back-up i ett mitten- eller bottenlag som Florida. 27-åringen är i grunden en bra målvakt, men har inte riktigt talangen för att räcka till som förstamålvakt i NHL. I AHL och under sin tid i olika juniorlag var han dock framgångsrik.

Även den 24-årige kanadensaren Chris Beckford-Tseu finns att tillgå. Den forna St. Louis-talangen är en storvuxen målvakt som alltid sätter laget främst, men som inte är redo för en plats i NHL redan nu.

Backar:

Försvarsgeneralen i Florida är Jay Bouwmeester, en av ligans absolut bästa unga försvarare. 24-åringen har inga egentliga svagheter, men kan förbättra sitt fysiska spel då han är välväxt och har alla förutsättningar för det. Med en fin skridskoåkning och säker puckkontroll följer han gärna med i offensiven och styr lagets powerplay från blålinjen. Bouwmeesters kontrakt gick ut i somras och han blev då RFA, men parterna kom överrens om ett nytt ettårskontrakt. Bouwmeester blir därmed UFA efter säsongen och kan göra sin sista säsong hos Panthers. Bli därför inte förvånade om han försvinner i en trade framåt trading deadline.

Tillsammans med Bouwmeester spelar troligtvis nyförvärvet Bryan McCabe. Den 33-årige veteranen inhandlades under sommaren och trots att han har stått för flera misstag under de senaste säsongerna är han i grunden en duktig försvarare, framförallt i det offensiva spelet. Ett miljöombyte och en nytändning i Florida är precis vad McCabes karriär behöver. Tillsammans med Bouwmeester bildar han ett intressant backpar som kan göra underverk i offensiven och är klart kompetenta i defensiven. 

I andra backpar återfinns troligtvis den lettiske stålmannen Karlis Skrastins och sommarvärvningen Keith Ballard. Defensivspecialisten Skrastins och den mer offensivt lagda Ballard borde komplettera varandra bra då de täcker upp varandras svagheter. Skrastins är en krigare utan dess like och offrar sin kropp vansinnigt mycket för att hindra motståndarna, antingen genom tacklingar eller genom att blockera skott. Letten har dock uppenbara brister i offensiven.

Ballard å sin sida är sina främsta egenskaper i offensiven. 25-åringen har en fin skridskoåkning och bra puckkontroll och fyller gärna på i anfallen. I det fysiska spelet och defensiven kan han dock förbättras avsevärt, och en bättre mentor för det än Skrastins kan han inte få i Florida.

I tredje backpar spelar troligtvis defensivspecialisten Bryan Allen och sommarens andra nyförvärv från Phoenix, Nick Boynton. Duon utgör ett storvuxet och starkt backpar som främst riktar in sig på det defensiva spelet, men Boynton har potentialen att även lyckas i offensiven. Vill Peter DeBoer ha ännu mer offensiv kraft och snabbhet i tredjeparet kan han sätta in den speediga powerplay-specialisten Cory Murphy där. Den gångna säsongen var 30-åringens första NHL-säsong, men han har haft en lång och framgångsrik karriär i Europa. I NHL håller han bra klass i offensiven, men hans defensiv är för dålig för en ordinarie plats.

Även nye Rory Fitzpatrick, Noah Welch och talangen Keaton Ellerby kan få speltid vid skador.

Florida tappade under sommaren en hel drös med försvarare, bland andra Magnus Johansson, Jassen Cullimore och Branislav Mezei, men med tanke på att man fick Ballard och Boynton i utbyte mot Olli Jokinen har försvarssidan snarare förstärkts under sommaren.

Forwards:

Efter att Olli Jokinen – lagets motor och härförare – har blivit bortbytt till Phoenix kretsar numera mycket i Floridas offensiv kring den unga stjärnduon Stephen Weiss och Nathan Horton. De två kommer också att utgöra två tredjedelar av lagets förstakedja. 25-årige Weiss är en kvick och smart center, som har den ack så viktiga förmågan att göra sina kedjekamrater bättre. Den offensiva potentialen och instinkten finns utan tvekan hos kanadensaren, men hans bristande fysik kan ibland ställa till det för honom, framförallt i defensiven. Det forna förstarundsvalet har också haft skadeproblem under sin karriär.

23-årige Horton är en av ligans klart bästa yngre powerforwards. Hans 190 centimeter och dryga 100 kilo gör honom enormt svårstoppad när han får upp farten – vilket han ofta får tack vare en stark skridskoåkning. Kanadensaren är aggressiv och energisk i sin spelstil och viker inte undan en tum när det vankas mål. För att ta det sista stora klivet fram till en storstjärna i ligan måste han dock lära sig att kontrollera sina känslor, då motståndare lätt kan få honom ur fokus med diverse tjuvknep.

Den sista tredjedelen i förstakedjan lär troligtvis vara nyförvärvet Cory Stillman, förra säsongen i Carolina och Ottawa. Den tvåfaldige Stanley Cup-vinnaren (Tampa Bay 03/04 och Carolina 05/06) bidrar med viktig rutin både i förstakedjan och i laget i stort. Hans tunga och precisa skott kommer att skörda många framgångar för Florida den här säsongen, framförallt med passningsskicklige Weiss och bulldozern Horton vid sin sida.

Bakom de tre toppspelarna har Florida en hel drös med spännande talanger, som kompletteras med en del veteraner. Den 20-årige rookien Shawn Matthias – som kom från Detroit i Todd Bertuzzi-affären i februari 2007 – kommer troligtvis att få chansen att leda andrakedjan nu när veterancentrarna Jokinen och Jozef Stumpel är borta. Matthias spelade fyra matcher mot slutet av den gångna säsongen och svarade då för två mål på fem skott. Kanadensaren är en stark, passningsskicklig och tekningsstark tvåvägscenter som så småningom kommer att bli en stor stjärna i NHL. Vid 20 års ålder är hans ledaregenskaper redan väl utvecklade och han brukar ofta få stort förtroende mot slutet av matcherna.

Den 23-årige powerforwarden David Booth kommer troligtvis att husera på en av Matthias kanter, då den unge centern behöver ett fysiskt kraftpaket vid sin sida. Den gångna säsongen var Booths första hela NHL-säsong och han stod för 22 mål och 40 poäng, vilket ledde till en tredjeplats i den interna skytteligan och en fjärdeplats i den interna poängligan. Booth har alla förutsättningar för att kunna bli en av ligans toppspelare på sin position, men måste orka spela med en hög frekvens och energi hela tiden för att lyckas.

Den tredje och sista spelaren i andrakedjan blir troligtvis den 22-årige tjecken Rostislav Olesz. Han skrev i somras på ett nytt sexårskontrakt med Florida och är en av klubbens viktigaste kuggar inför framtiden. Olesz är en välväxt forward med en fin klubbteknik och levererar titt som tätt finfina passningar. Däremot har han redan haft enorma skadeproblem under sin korta karriär, men får han bara vara skadefri sitter han på en enorm potential som kan explodera i ett stort stjärnflöde när som helst.

Floridas tredjekedja blir troligtvis också deras veterankedja. 32-årige Richard Zednik hade en ojämn säsong senast, och precis när han började hitta formen igen så drabbades han av den ruskigaste skadan på länge då hans hals blev uppskuren av Olli Jokinens skridsko. Ett snabbt agerade av arenans läkare och sjukvårdare räddade dock slovaken och han rapporteras vara redo för den kommande säsongen. När Zednik är i form är han en underbar spelare att skåda, men hans formdippar kommer allt oftare på ålderns höst.

På den andra kanten återfinns troligtvis den 31-årige tjecken Radek Dvorak, som inför den gångna säsongen återvände till klubben som en gång draftade honom. Dvorak har en fin skridskoåkning och är en viktig penalty killer hos Panthers, men hans offensiva produktion har sjunkit rätt så drastiskt under de senare åren. Dvorak är också den enda spelaren i dagens Florida som var med i Stanley Cup-finalen 1996.

Mellan de både europeiska veteranerna återfinns troligtvis 30-årige Brett McLean. Kanadensaren har varit enormt framgångsrik i diverse olika ligor under NHL, men det är först under de två senaste säsongerna som han har lyckats etablera sig i världens bästa liga. Den gångna säsongen var hans första hos Florida och 14 mål och 37 poäng på 67 matcher är ett klart godkänt facit. Hans bristande fysik kan ibland ställa till problem i det defensiva spelet, men överlag är han en bra spelare för ett lag av Floridas kaliber.

I fjärdekedjan kombineras återigen talanger och veteraner. Den 23-årige tjecken Kamil Kreps går en väldigt fin framtid till mötes, men måste lägga på sig ännu mer muskler och mer erfarenhet för att lyckas fullt ut. Han är redan en defensiv center av klass och kan också bidra med några mål i offensiven. Eventuellt så lyckas han ta en plats i tredjekedjan på Dvoraks bekostnad. I så fall flyttar troligtvis McLean ut på en kant medan Kreps tar sin naturliga plats som center även där.

Gregory Campbell är ännu ett spännande framtidsnamn hos Panthers. Hans offensiva spel är långt ifrån fulländat, men han är en oerhört viktig rollspelare som klarar av precis vilken position och roll som helst. Vid 24 års ålder är han redan en stor ledare och är med sitt stenhårda jobb ett föredöme. Den finske veteranen Ville Peltonen tar troligtvis hand om den tolfte och sista forwardsplatsen. 35-åringen är en stabil tvåvägsspelare, men klarar inte av spel högre upp än en fjärdekedja.

Talangen Michael Frolik kan mycket väl ta en plats i startuppställningen, men utvecklas mer av att spela förstakedjeminuter i AHL och fylla på vid skador hos Florida.

Även de gamla Torontospelarna Chad Kilger och Wade Belak finns att tillgå, men med tanke på Floridas fina talangbank ska det mycket till om de ska kunna ta en ordinarie plats.

Nyckelspelare:

Tomas Vokoun, Jay Bouwmeester, Nathan Horton

Nyförvärv:

Keith Ballard – Trade, Phoenix
Nick Boynton – Trade, Phoenix
Cory Stillman – Free agent, Ottawa
Rory Fitzpatrick – Free agent, Philadelphia 
Bryan McCabe – Trade, Toronto

Förluster:

Olli Jokinen – Trade, Phoenix
Steve Montador – Free agent, Anaheim
Jozef Stumpel – Utköpt, Barys Astana (Ryssland)
Branislav Mezei – Free agent, Barys Astana (Ryssland)
Garth Murray – Free agent, Phoenix
Magnus Johansson – Free agent, Atlant Mytischi (Ryssland)
Jassen Cullimore – Free agent, ny klubb ej klar 
Mike Van Ryn – Trade, Toronto

Svenskar:

Inga

Coach:

Peter DeBoer – första säsongen

Preliminär laguppställning:

Cory Stillman – Stephen Weiss – Nathan Horton
David Booth – Shawn Matthias – Rostislav Olesz
Richard Zednik – Brett McLean – Radek Dvorak
Gregory Campbell – Kamil Kreps – Ville Peltonen

Jay Bouwmeester – Bryan McCabe
Karlis Skrastins – Keith Ballard
Bryan Allen – Nick Boynton

Tomas Vokoun (Craig Anderson)

Andra notabla spelare i laget: Michael Frolik, Chad Kilger, Wade Belak, Rory Fitzpatrick, Cory Murphy, Noah Welch, Chris Beckford-Tseu

Bästa nyförvärvet: Cory Stillman

I ett så pass ungt lag som Florida har behövs det veteraner som har varit med länge och som vet vad det krävs för att vinna. 34-årige Stillman har två Stanley Cup-ringar och trots att han har gått ner sig lite under de senaste åren så kommer hans blotta närvaro och rutin att smitta av sig på omgivningen. Och vem vet, kanske får han en nytändning av att spela med alla talangfulla löften i Florida.

Värsta förlusten: Olli Jokinen

Samtliga lag i ligan skulle sakna en spelare av Olli Jokinens kaliber. Finländaren är en duktig center som alltid har levererat i Florida, men som i ärlighetens namn inte har tagit klubben någonstans. Florida kunde förstärka sin försvarsbesättning i Jokinen-affären, vilket var välbehövligt – men hans poängskörd kommer definitivt att saknas.

Årets poängkung: Nathan Horton

Powerforwarden Nathan Horton har slutat tvåa bakom Olli Jokinen i Floridas interna poängliga under de två senaste säsongerna, men nu när Jokinen är borta är det dags för honom att kliva fram från finländarens skugga. Horton har alla förutsättningar för att smälla in 35-40 mål och dubbelt så många poäng och går bara laget bra så kommer Horton att klara av det.

Årets nykomling: Shawn Matthias

Den 20-årige centern Shawn Matthias draftades ursprungligen av Detroit i andrarundan 2006 – så att det är en spelskicklig center är det ingen tvekan om. Han är stor och stark, passningsskicklig och en hejare i tekningscirkeln. Under den gångna säsongen blev det två mål på fyra NHL-matcher för Matthias. Nu blir det en full säsong och troligtvis en roll i andrakedjan för Matthias, så räkna med en hel del poäng från den unga kanadensarens klubba.

###

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.
26.
27. Florida Panthers
28. New York Islanders
29. Atlanta Thrashers
30. Los Angeles Kings


Niclas Vibergniclas.viberg@svenskafans.com@NiclasViberg2008-09-07 07:00:00
Author

Fler artiklar om Florida