Lagbanner
SvenskaFans rankar: 30. Florida Panthers
"Vi ska bygga ett nytt lag genom draften", säger Dave Tallon. Här är Panthers förstaval 2010, Erik Gudbranson(t.v.).

SvenskaFans rankar: 30. Florida Panthers

Först ut och sist i ligan tippas då pantrarna från Sunrise, Florida. Med flera tunga namn som har lämnat laget tippas man nu slå nytt NHL-rekord i antal missade slutspel i rad och få säger emot. Men kan Panthers resa sig? Har man tillräckligt med skicklighet? Kommer Dale Tallon vända på skutan?

Säsongen 2009/2010 blev inte vad Florida hade hoppats på. En mycket stark vår 2009 lovade gott inför decenniets sista höst och skulle man äntligen bryta den dystra "missade-slutspel"-sviten? Visserligen tappade man lagets största stjärna, Jay Bouwmeester, men Florida hade(som alltid) ett spännande lag som kunde skrälla om allting stämde. Nathan Horton och Stephen Weiss skulle få sina ordentliga genombrott, David Booth skulle fortsätta att producera, Michael Frolik skulle höja sig ytterliggare ett snäpp tillsammans med de rutinerade herrarna Cory Stillman och nya Steven Reinprecht. Dessutom skulle Vokoun avlastas av Scott Clemmensen som spelat mycket bra i Devils. Men så blev det inte. Weiss och Horton spelade bra under långa perioder, men vad alldeles för ensamma. Reinprecht började bra, men andra halvan av säsongen var han en av lagets absolut sämsta spelare. Stillman skadade sig till och från, Clemmensen var t.o.m bänkad i förmån för Alexander Salak och Tyler Plante och David Booth spelade inte många matcher. Lägg där till att man bytte ägare mitt under pågående säsong. Detta ledde till att de nya ägarna bestämde sig för att bygga om från grunden. Igen. De kände troligtvis på sig att det är sista chansen för en extreme makeover för laget. Det måste lyckas denna gången för att laget inte ska försvinna. Därför anställde man Chicagos förra arkitekt, Dale Tallon.

Panthers nya GM gick tidigt ut och sa att det främst var genom draften som det nya Panthers skulle växa fram. Och Tallon höll vad han lovade. Sex val av de 50 första gick till Cats och tre av dessa i förstarundan. En sådan talangpool har inte Panthers haft på många år. Men smakar det så kostar det och spelare offrades till förmån för att kunna knyta till sig så många duktiga talanger som möjligt. Därför skickade Tallon ut ett mail till alla spelare och frågade vilka som ville vara kvar i klubben. Samtliga spelare meddelade att de ville stanna, förutom Nathan Horton. Detta gjorde att Horton, tillsammans med Keith Ballard och Greg Campbell offrades och in kom istället spelare som Dennis Wideman, Steve Bernier, Michael Grabner och en hel del drös med draftval. Inte speciellt namnkunniga spelare, men spelartyper som förhoppningsvis kommer passa bra in i Dale Tallons nya lagbygge.

Tallon gjorde också klart att det inte skulle tillkomma några namn som höjer på ögonbrynen via free-agent marknaden. Här blev de "stora" namnen istället Chris Higgins och Nathan Paetsch som båda fick ettårskontrakt. Som sagt, inget man hoppas ha i en Stanley Cup vinnande förstakedja, men precis vad Panthers behöver för att bygga om. Man har nu ett mycket jämt lag, där ingen är given. Förhoppningsvis kommer konkurrensen gör att spelare höjer sig och pressar varandra att hela tiden bli bättre. Dessutom har man nu ett stort gäng unga spelare som kommer att vara grymt taggade att ta chansen att få lira i NHL.


Målvakter:

Detta är Panthers överlägset starkaste position. Trots en trög start på förra säsongen gjorde Tomas Vokoun en av sina bästa säsonger i karriären. Han spelade mycket matcher och höll ensam kvar Panthers i slutspelsracet fram till OS-uppehållet. Efter det storknade han något och höll väl inte riktigt samma klass. Han blev trots avslutningen trea i räddningsprocent(92.5) och i nollor(7) i hela ligan och fick även vinna VM innan säsongen var över.

Som back-up finns rutinerade amerikanen Scott Clemmensen. Han visade klass 2008/2009, då han tog över efter skadade Martin Brodeur och belönades därför med ett fint kontrakt i Florida. Man hoppades på att han skulle kunna utmana Vokoun om förstaspaden, men lyckades inte leva upp till förväntningarna. Dock är det troligtvis honom Jacob Markström kommer att kämpa om en plats med.

Då kommer vi till vårt svenska hopp, Jacob Markström. Supertalangen har redan blivit utsedd till elitseriens bästa målvakt och förväntningarna är höga. Dock sitter både Vokoun och Clemmensen på envägskontrakt och Markström ska spela riktigt, riktigt bra för att ta en plats redan i år. Gör han det så kommer south east divisions starkaste målvaktsuppsättning bli ännu bättre.

Dessutom finns det ett par andra talangfulla målvakter i AHL. Tyler Plante nosade på NHL-spel under förra säsongen och Marc Cheviere hämtades in efter en mycket stark collagesäsong. Tjeckiska målvakten Alexander Salak gjorde också en bra säsong och fick göra ett par inhopp i Panthers under hösten, men han var inte redo än och blev utlånad till Färjestad under sommaren. Dock är det framförallt i AHL dessa herrar kommer att härja och konkurrera om platserna.


Backar:

Under förra säsongen fanns det två mycket tydliga brister i Panthers backlinje. Den första var att det saknades djup i organisationen och det andra var avsaknaden av en duktig, högerskjutande back. Detta är något som prioriterats under sommaren och Dale Tallon har visade att han kände till och tänkte åtgärda problemet.

Dennis Wideman kom tidigt i somras i en trade med Boston och han kommer förhoppningsvis att ge lagets powerplay ett lyft, kanske trycka dit en del puckar. Tillsammans med lagkapten Bryan McCabe kommer han troligtvis att bilda första backpar.
Som andrapar kommer vi troligtvis finna Dmitry Kulikov och Bryan Allen, precis som 09/10. Den unga ryssen Kulikov, född 1990, visade att han har mycket potential och såg mer och mer stabil ut ju längre säsongen led. Kan han börja på samma stabila sätt utvecklas förhoppningsvis även hans offensiv. Hans största styrkor ligger just i offensiven och tillsammans med Allens rutin hoppas ledningen på att Kulikov ska kunna ta ytterliggare ett par kliv och bidra med en hel del poäng.

Med två platser kvar i försvarslinjen är där en hel del spelare som kan få speltid. Nye Mike Weaver, Keaton Ellerby, Jason Garrison, Nathan Paetsch, Clay Wilson, Erik Gudbranson och Colby Robak är de som kommer kämpa om att bli femte- och sjättebackar. Dock bör Mike Weaver känna sig ganska säker på en plats och förra säsongens utropstecken, Jason Garrison, lär få chansen i början av säsongen. Weaver har rutin och är lite av en boxplay-specialist och Garrison visade under förra säsongen att han klarar av NHL-spel. Skulle de inte prestera så finns det ett ordentligt djup och en hel del spelare som är sugna på att erövra en plats.

Djupet i backlinjen har som sagt förbättrats under sommaren och detta gör att sommarens förstaval Erik Gudbranson, och andra unga spelare som Keaton Ellerby och Colby Robak, får svårt att slå sig in truppen. Detta är något ledningen är väl medveten om och de har gjort klart att det inte ser det som någon nackdel att låta unga spelare göra ett extra år i juniorligorna.
Vem valet än faller på kommer det att bli mycket intressant att följa säsongens utveckling. Talangbanken är i alla fall fullproppad och många spelare väntar på sin chans i NHL. Skulle någon av de ordinarie backarna underprestera kan vi räkna med förändringar.


Forwards:

På denna position har det hänt mycket under sommaren och inte mindre än sex nya forwards har hämtats in, medan sex anfallare lämnat. Stephen Weiss kommer fortsätta som förstacenter och trots att han gjorde en bra säsong 09/10 så tyder detta på svaghet - Weiss är en duktig tvåvägscenter, men är snarare en andracenter än en utpräglad scoringline-spelare.

Förutom Weiss så innehåller truppen Steven Reinprecht, Shawn Matthias, Marty Reasoner och Mike Santorelli på centerplatsen. Reinprecht kommer att bli utmanad av Matthias om platsen som andracenter, men Reinprecht är en sämre defensiv center och Matthias har fortfarande en del att bevisa offensivt innan han konkurrerar ut Reinprecht. Därför kommer Matthias att ta hand om tredjekedjan. Marty Reasoner inhämtades för att stärka på defensiven och kommer göra ett utmärkt jobb i fjärdekedjan.

När det gäller ytterforwardsplatserna är det ovisst i samtliga kedjor. David Booth, som fick förra säsongen spoilerad av två hjärnskakningar, kommer med all säkerhet att ta plats bredvid Weiss i förstakedja och jag skulle tro att Michael Frolik kommer hamna på högerkanten. Den unga tjecken gjorde en mycket bra rookiesäsong och överraskade många. Han visade kvalité och har potentialen att bli en spelare som gör över 30 mål per säsong. Men Frolik drabbades, som så många andra, av stora svackor under sin andra säsong och har en hel del att bevisa.

I andrakedjan finns det väldigt många spelare som vill ta platserna bredvid Steven Reinprecht, men Cory Stillman lär starta som vänterforward. Stillman var oftast bra när han var frisk, men åldern börjar ta ut sin rätt och han drogs med en hel del skadeproblem under förra säsongen.
 
Högerforwardsplatsen är troligtvis den position som bjuder på hårdast konkurrens i truppen. Michael Grabner, Steve Bernier, Rostislav Olesz, Michal Repik och Chris Higgins är alla spelare som vill ha platsen, men jag skulle tro att det främst står mellan Higgins och Grabner. Grabner är en spelare som verkligen kan blomma ut i rätt omgivning och Higgins har varit en spelare som visat målsinne under flera år och det var just för att göra mål som han signades. Det gör han inte i en tredje- eller fjärdelina. Något som är säkert är i alla fall att det kommer vara stenhård konkurrens och stor rotation på denna position. Presterar du inte finns det andra som kan göra ett minst lika bra jobb.

Shawn Matthias hade en fin utvecklingskurva under 2009-10 och bör ha spelat till sig en fast plats i truppen. Han har bra fart på skridskorna, bra fysik och visat att han både kan spela numerärt över- och underläge. Jag tror inte han är redo för att ta en centerplats i andrakedjan, utan kommer nog få kämpa om en plats i tredjekedjan med Marty Reasoner och Mike Santorelli, där jag håller Matthias som den bästa av dessa tre. Men skulle han ta ett par kliv i år är det ingen omöjlighet att han tar över som andracenter.

Även här kommer det vara stentuff konkurrens på ytterforwardsplatserna och en av spelarna som verkligen måste ta en plats i denna kedja är Rostislav Olesz. Han draftades i förstarundan 2005 och påstod sig själv ha större potential än Ovechkin. Men tjecken har inte slått igenom och har ett tungt kontrakt att leva upp till. Han har potentialen att bli en tung forward som kan göra en hel del mål, men skador har satt stopp för honom hittills. Förra säsongen såg det oftast bra ut spelmässigt för 25-åringen, men puckarna ville inte trilla in. Lossnar det i år?

Annars finns spelare som trotjänaren Radek Dvorak att tillgå och även nya, tunga Steve Bernier kan komma att knipa denna plats. Mest troligt är det att båda dessa herrar spelar i en fjärdekedja tillsammans med Marty Reasoner. Som ni förstår är det stenhård konkurrans på varje plats och utanför laget finns Byron Bitz, Kenndal McArdle, Mike Santorelli, Michal Repik, Evgeny Dadonov och Andrew Peters som alla har potentialen att spela en hel del matcher. Framförallt kommer Peters, Bitz och McArdle få chansen, då dessa kommer tillföra tuffhet och styrka.


Nyckelspelare:

Tomas Vokoun, Bryan McCabe, Stephen Weiss, David Booth


Nyförvärv:

Dennis Wideman - Trade, Boston
Nathan Paetsch - Free Agent, Columbus
Steve Bernier - Trade, Vancouver
Michael Grabner - Trade, Vancouver
Chris Higgins - Free Agent, Calgary
Marty Reasoner - Trade, Chicago
Mike Santorelli - Trade, Nashville
Andrew Peters - Free Agent, New Jersey


Förluster:

Jeff Taffe - Trade, Chicago
Nathan Horton - Trade, Boston
Greg Campbell - Trade, Boston
Keith Ballard - Trade, Vancouver
Victor Oreskovich - Trade, Vancouver
Steve MacIntyre - Free Agent, Edmonton
Ville Koistinen - Free Agent,
Nick Tarnasky - Free Agent,
Mathieu Roy - Free Agent, Tampa Bay
Alexander Salak - Lån, Färjestad


Svenskar:

Jacob Markström

Coach:

Peter DeBoer

Preliminär uppställning:

David Booth - Stephen Weiss - Michael Frolik
Cory Stillman - Steven Reinprecht - Chris Higgins
Rostislav Olesz - Shawn Matthias - Michael Grabner
Radek Dvorak - Marty Reasoner - Steve Bernier

Dennis Wideman - Bryan McCabe
Bryan Allen - Dmitry Kulikov
Jason Garrison - Mike Weaver

Tomas Vokoun(Scott Clemmensen)

Andra notabla spelare: Erik Gudbranson, Jacob Markström, Byron Bitz, Michal Repik, Evgeny Dadonov, Kenndal McArdle, Keaton Ellerby, Nathan Paetsch, Colby Robak, Mike Santorelli, Andrew Peters

Bästa nyförvärv: Dennis Wideman

Wideman kommer få stort ansvar i numerärt överläge och som högerfattad back fyller han en av de största luckorna från förra säsongen. Han är den enda spelaren man fick när man skickade Horton och Campbell till Boston och kommer ha stor press på sig. Dock hoppas vi alla att kanadensaren klarar av uppgiften och kan höja Panthers backlinje. Kan han uppnå sitt personbästa på 50 poäng blir han definitivt en nyckelspelare.

Värsta förlust: Keith Ballard

Trots att Ballard hade en mellansäsong 09/10 så var han en av lagets absolut bästa spelare. Cats kommer sakna hans uppoffrande spel och hans puckskicklighet. Han tacklades näst mest av samtliga Panthersspelare, gjorde 28 poäng och täckte flest skott i laget(tredje mest i hela ligan). Dessutom spelade han över 22 minuter/match och Ballard kommer vara svår att ersätta - dock inte omöjlig.

Årets poängkung: David Booth

Amerikanen belönades med ett fett kontrakt efter sin genombrottssäsong, 08/09. Tanken var att han skulle fortsätta göra mål och vara en av nyckelspelarna 09/10. Men Booth fick sin säsong förstörd av två allvarliga hjärnskakningar, men nu ska han vara tillbaka. I brist på stora poängmakare så tippar jag att Booth kommer att göra runt 60 poäng och vinna interna poängligan - om han lärt sig att titta upp.

Årets nykomling: Jacob Markström

En mycket svår utnämning med tanke på att det mycket väl kan vara så att inte en enda rookie tar sig in i laget. Ska man ta någon av de som har skrivit kontrakt så känns det som att Markström har störst chans att få speltid, tillsammans med Colby Robak. Dock ser jag Robak som aningen för liten och orutinerad för att ta en plats och min chansning hamnar på Markström.

Årets genombrott: Michael Grabner

Detta kan vara året då österrikaren Michael Grabner slår igenom ordentligt. De flesta experterna är eniga om att Grabners flytt till Florida var det bästa som kunde hända honom och den kvicke yttern lär få bra med speltid. Grabners snabbhet kommer att vålla mycket problem för motståndarbackar och med en bra kombination av tuffhet och intelligens som kedjekamrater kan Grabner mycket väl komma i toppen av den interna skytte- och poängligan.

###

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.
29.
30. Florida Panthers

Simon StrömbergTwitter: @Simpa_stromberg2010-09-07 07:00:00
Author

Fler artiklar om Florida