Lagbanner
SvenskaFans rankar: 25. Florida Panthers
Stephen Weiss och Dmitry Kulikov – ska de äntligen få känna på slutspelshockey?

SvenskaFans rankar: 25. Florida Panthers

Nya tröjor, ny tränare och nya spelare – det är ett helt nytt Panthers som skrinnar ut på isen säsongen 2011-12. Men frågan är om laget tillräckligt bra för att nå slutspel för första gången sedan 2000. En mycket intressant satsning räcker inte till mer än en 25:e plats enligt SvenskaFans och Panthers spås missa slutspel ännu en gång.

Inför fjolårssäsongen tippades Florida Panthers sist av SvenskaFans och vi var inte ensamma om att ha låga förväntningar på laget. Trots att det inte blev någon sistaplats blev det ytterligare en lång och smärtsam säsong för Floridas fans. Med 72 pinnar tog klubben ett steg bakåt poängmässigt jämfört med året innan, men trots det var känslan inte att säsongen var sämre än 2009-10 – och framförallt känns framtiden inte alls lika dyster som för några år sedan.

När Dale Tallon tog över som general manager inför den gångna säsongen lovades förändring. Och han höll sitt löfte. Redan vid trade deadline i februari gjorde Panthers sig av med ett gäng "gamla gubbar" som tog upp löneutrymme och speltid för yngre förmågor och under drafthelgen fortsatte renoveringen. Brian Campbell hämtades in, medan Rostislav Olesz fick lämna och Dale Tallon var mycket nöjd med att stjärnbacken valde att waiva sin no-trade-klausul för att representera Panthers. Planen var att värvningen skulle göra klubben mer attraktiv för andra toppspelare.

En vecka senare öppnades marknaden för free agents och då kom beviset på att planen fungerade. Sju av årets bästa kontraktlösa spelare signades inom loppet av några timmar och dessutom hämtades Kris Versteeg från Philadelphia Flyers. När dagen summerades hade Tallon bundit upp inte mindre än 70 miljoner dollar (!) och på några timmar ändrades Panthers från att i stort sett ha varit ett AHL-lag till ett bra NHL-lag. Tomas Fleischmann, Jose Theodore och Scottie Upshall var bara några av spelarna som satte sin namnteckning på ett Panthers-kontrakt. Den mest uppskattade värvningen är dock Ed "Jovocop" Jovanovski, som får fansen att drömma sig tillbaka till bättre tider.

Mycket värvningar betyder samtidigt att en hel del spelare måste lämna. Den mest kännbara förlusten är utan tvekan Tomas Vokoun, som varit Cats bästa spelare de senaste säsongerna. Tjecken erbjöds ett lukrativt kontrakt strax innan marknaden öppnades, men valde att tacka nej då han blev FA-marknadens bästa målvakt. Att han skulle få lika "lite" i lön som sin ersättare, Jose Theodore, var det få som förutspådde. En annan svidande förlust är den uppskattade veteranen Marty Reasoner, som kritade på för Islanders.

Trots 2011 års relativt svaga FA-årgång spenderades ofantliga summor på nyförvärv och mest generös av alla general managers var Dale Tallon. Många kallar en del kontrakt för "galna", men sanningen är att avtalen tvingades bli överbetalda. Panthers var långt ifrån lönegolvet och försökte satsa pengarna på spelare som dels ska hjälpa klubben redan säsongen 2011-12, dels i framtiden – då kostar det pengar.

Som om spelarvärvningar inte vore nog anställdes även en ny huvudtränare – Kevin Dineen. Kanadensaren kommer från flera framgångsrika år i AHL där han tränade vinnarna av Red Garrett Award (årets rookie) 07/08, 08/09 och 09/10. Förutom hans uppenbara skicklighet att utveckla unga spelare var det hans inställning och attityd som lockade Tallon. Dineen är en av sju NHL-spelare som lyckats göra över 350 mål, samt noterats för över 2000 utvisningsminuter och hans karaktär ska smitta av sig på spelarna i laget. Lyckas han med det kan 2011-12 bli den första roliga säsongen på länge för Panthers supportrar.

Målvakter

Målvaktspositionen har varit Panthers styrka de senaste säsongerna, men nu när Vokoun lämnat ser det osäkert ut för första gången på länge. Den förväntade toppduon med veteranerna Jose Theodore och Scott Clemmensen är märkbart sämre än fjol. Theodore är den aningen bättre målvakten, men kanadensaren passerade sin prime för många år sedan och är inte längre en toppmålvakt i NHL. Dock har Theodore värvats lika mycket för att vara mentor åt de yngre målvakterna som burväktare och kan trots kritiken ses som ett bra nyförvärv.

Bakom honom står alltså Clemmensen, som påbörjar sitt sista år på treårskontraktet han skrev sommaren 2009. Amerikanen är en stabil back-up och lär få fler matcher än fjol, men gör sannolikt sin sista säsong i Panthers-tröjan. Klubben har nämligen unga talanger som vill ha hans plats och mycket ska till för att Clemmensen ska få ett nytt kontrakt.

Den främsta talangen är Jacob Markström, som hade en relativt tung debutsäsong i Nordamerika. En dålig start och en säsongsavslutande knäskada var en missräkning för 21-åringen. Nu har svensken ögonen inställda på NHL och lär få en del chanser att visa vad han kan. Till en början är planen dock AHL-spel.

I San Antonio finner vi även Tyler Plante, som spelat AHL-hockey de fyra senaste säsongerna. Dessutom anslöt Brian Foster under sommaren, som närmst kommer från ECHL och CHL.

Backar

Panthers har numer en av de mest spännande backuppsättningarna i ligan. Det är en bra blandning av ungdomlig entusiasm och rutin, offensiv kreativitet och defensiv tuffhet. Dessutom är det en jämn försvarslinje, vilket förhoppningsvis ska öka konkurrensen och få spelarna att prestera bättre.

Brian Campbells ankomst betyder att Cats äntligen har en riktigt bra back att bygga sitt försvar runt. Campbell är en utmärkt tvåvägsback som på senare år utvecklat sitt försvarsspel så pass att han inte längre ses som osäkerhet i egen zon. 32-åringen ska såväl spela power play som penalty killing och kommer bli mycket viktig för lagets framgång. I skuggan av Campbell förväntas Dmitry Kulikov utvecklas ytterligare under sin tredje NHL-säsong och den offensiva ryssen lär få en hel del speltid – inte minst i power play.

Defensiven ska främst skötas av tre spelare: Ed Jovanovski, Mike Weaver och Jason Garrison. Jovanovski är den förlorade sonen som kommit tillbaka och han ska  stabilisera Panthers defensiv. Kanadensarens tunga skott kan även bli ett giftigt vapen i numerärt överläge. Dessutom ska "Jovocop" agera mentor åt Panthers unga backar.

Förra säsongens succéduo, Weaver och Garrison, lär inleda som ett par i år igen. Garrison kan ta ytterligare kliv och våga sig på lite mer offensiv nu när han mer eller mindre etablerat sig i NHL. Weaver var genomgående en av lagets bästa backar fjol och var lagets absolut bästa penalty killer. Skulle de inte prestera kan de dock inte förvänta sig en ordinarie tröja.

Sjätteback förväntas Erik Gudbranson – totaltrea i draften 2010 – bli. Gudbranson är en stor, fysisk och elak back som en dag ska agera fältherre i Panthers försvar. Redan förra säsongen var 19-åringen bra nog att slå sig in i NHL och eftersom parterna äntligen kom överens om ett kontrakt i juli är det mycket lite som talar för att Gudbranson inte ska finnas med i premiäruppställningen.

Gudbransons största konkurrent är 22-årige Keaton Ellerby, som blandade och gav förra säsongen. Dels visade han prov på tyngd i defensiven och fina offensiva instinkter, dels fick vi se en omogenhet som resulterade i rena misstag. Ellerby, som skrev på ett nytt ettårskontrakt under sommaren, får kämpa hårt om speltid men lär få sina chanser.

I San Antonio finns både NHL-meriterade spelare och yngre talanger som är redo att fylla i vid skador. Bland annat ska det bli intressant att följa Alexander Petrovics säsong, vare sig han tillbringar säsongen i San Antonio eller juniorligorna.

Forwards

Offensivt är Panthers starkt förbättrat jämfört med föregående säsong. Framförallt är det större bredd än vad vi är vana vid och klubben förväntar sig större spridning på målskyttet än vad det var 2010-11. Då var Stephen Weiss, David Booth och Mike Santorelli var ensamma om att nå 20 mål.

Som vanligt förväntas just Weiss ta rollen som förstecenter. Kanadensaren har matchats mycket hårt de senaste säsongerna, men i år ska han få avlastning och inte tvingas spela småskadad halva säsongen. Nyförvärven Tomas Fleischmann, Kris Versteeg och Tomas Kopecky har alla erfarenhet som från centerpositionen och någon av dem tar över rollen om Weiss går sönder, men trion lär infinna sig på kanterna inledningsvis.

Förra säsongens utropstecken Mike Santorelli kommer kämpa hårt för att behålla positionen som center i andrakedjan och Marcel Goc ska ersätta hålet Marty Reasoner lämnat efter sig i en defensiv centerroll. Tysken får främst tampas med Shawn Matthias och Ryan Carter om jobbet i tredjekedjan, men vi ska inte räkna bort Scott Timmins som gjorde ett stabilt jobb som rookie 2010-11.

Större delen av Cats ytterforwards är nyförvärv, men kvar från "det gamla Panthers" är David Booth, som blir en nyckelspelare i anfallet. Det är han som ska göra målen och efter att han nu fullt återhämtad sig från hjärnskakningsproblemen – och med bättre medspelare – förväntas han åter bli den 30-målsskytt han var för tre år sedan.

Dessutom hoppas Panthers mycket på den tjeckiske 27-åringen Tomas Fleischmann, som visade mycket fin form i Colorado innan han fick kasta in handduken förra säsongen på grund av sjukdom. Ett annat nyförvärv och tillika Tallons favorit, Kris Versteeg, förväntas också producera i en av toppkedjorna.

Om Weiss, Booth, Fleischmann och Versteeg på förhand ser ut att ha spikat fyra av sex positioner i toppkedjorna är övriga platser öppna till förfogande.

Mycket tilltro sätts på nyförvärven Scottie Ushall och Tomas Kopecky, då båda skrev "topp-sex-kontrakt" under sommaren. Duon förväntas både tillföra i offensiven, defensiven, power play och penalty killing. Den andra forwardplatsen kan norpas av Evgeny Dadonov eller Michael Repik. Eftersom ingen av dem gör någon större nytta i de lägre kedjorna är det här de ska få speltid – om de platsar. Konkurrensen är dock tuff och båda har mycket att bevisa. De kan inte räkna med att få allt för många chanser utan att lyckas. Personligen anser jag att Quinton Howden är den yngling som främst flåsar de etablerade spelarna i nacken. Han är allround och fungerar lika bra i rollen som målskytt som backchecker och 19-åringen är av allt att döma redo för NHL-spel.

Mycket kommer avgöras på träningslägret i september och kedjorna lär inte vara intakta säsongen igenom, men i tredjekedjan är chansen stor att Sean Bergenheim och Jack Skille huserar större delen av säsongen. Finske Bergenheim gjorde ett fantastiskt slutspel i Tampa Bay i våras och visade upp de offensiva kvaliteter Islanders såg när de draftade honom som nummer 22 totalt 2002. Jack Skille tingades å andra sidan som sjunde man 2005, men har hittills inte visat sig vara kapabel till mer än en checking-roll. Kanske kan någon av de tidigare stortalangerna blomma ut och ta en plats i toppkedjorna?

Panthers har ingen utpräglad fighter, utan Matt Bradley kommer få ta på sig rollen som polis när det behövs. Han är på förhand självskriven i fjärdekedjan och tillsammans med en tung center i stil med Ryan Carter eller Shawn Matthias kan det bli jobbigt att möta formationen.

Det mest spännande inom Panthers är bredden på anfallstalanger som finns att tillgå. Förutom Howden kan Panthers förstaval 2011, Jonathan Huberdeau, kämpa sig till en plats om han gör en bra försäsong. Dessutom kommer 21-årige Jonathan Hazen, som gjorde en utmärkt säsong i QMJHL 2010-11, att finnas i San Antonio, väntades på en chans. Även Garrett Wilson gjorde även en kanonsäsong i juniorligorna och ska göra sin första senior-säsong i AHL 2011-12. Nick Bjugstad är ytterligare en spelare klubben hoppas på mycket i framtiden, men amerikanen ska spela minst ytterligare en säsong college-hockey innan han är redo för NHL-spel.

Nyckelspelare:

Brian Campbell, David Booth, Stephen Weiss

Nyförvärv:

Quinton Howden - Entry level-kontrakt, Moose Jaw Warriors
Jonathan Hazen - Entry level-kontrakt, Val-d'Or Foreurs
Anthony Luciani - Entry level-kontrakt, Erie Otters
Alex Petrovic - Entry level-kontrakt, Red Deer Rebels
Garrett Wilson - Entry level-kontrakt, Owen Sound Attacks
Erik Gudbranson - Entry level-kontrakt, Kingston Frontenacs
Roman Derlyuk - Entry level-kontrakt, OHK Dynamo Moskva
Brian Foster - Entry level-kontrakt, Cincinnati Cyclones
Mike Kostka - RFA, Rochester Americans
José Théodore - UFA, Minnesota Wild
Scottie Upshall - UFA, Columbus Blue Jackets
Ed Jovanovski - UFA, Phoenix Coyotes
Marcel Goc - UFA, Nashville Predators
Tomas Fleischmann - UFA, Colorado Avalanche
Sean Bergenheim - UFA, Tampa Bay Lightning
Nolan Yonkman - UFA, Phoenix Coyotes
Greg Rallo - UFA, Texas Stars
Matt Bradley - UFA, Washington Capitals
Bracken Kearns - UFA, Phoenix Coyotes
Tyson Strachan - UFA, St. Louis Blues
Brian Campbell - Trade, Chicago Blackhawks
Tomas Kopecky - Trade, Chicago Blackhawks
Kris Versteeg - Trade, Philadelphia Flyers
Angelo Esposito - Trade, Winnipeg Jets
Sergei Shirkov - Trade, Vancouver Canucks
Keith Seabrook - Trade, Calgary Flames
Justin Bernhardt - Trade, Phoenix Coyotes

Förluster:

Steve Bernier - UFA, klubb ej klar
Byron Bitz - UFA, Vancouver Canucks
Niclas Bergfors - UFA, Nashville Predators
Alexander Sulzer - UFA, Vancouver Canucks
Tomas Vokoun - UFA, Washington Capitals
Marty Reasoner - UFA, New York Islanders
Darcy Hordichuk - UFA, Edmonton Oilers
Clay Wilson - UFA, Calgary Flames
Jordan Henry - UFA, Calgary Flames
Patrick Rissmiller - UFA, Colorado Avalanche
Sergei Samsonov - UFA, klubb ej klar
Joe Callahan - UFA, klubb ej klar
Bill Thomas - UFA, klubb ej klar
Hugh Jessiman - UFA, klubb ej klar
Rostislav Olesz - Trade, Chicago Blackhawks
Kenndal McArdle - Trade, Winnipeg Jets
Mike Duco - Trade, Vancouver Canucks
Marc Cheverie - Trade, Phoenix Coyotes

Svenskar:

Jacob Markström

Coach:

Kevin Dineen (ny)

Preliminär uppställning:

David Booth - Stephen Weiss - Kris Versteeg
Tomas Fleischmann - Mike Santorelli - Scottie Upshall
Sean Bergenheim - Marcel Goc - Tomas Kopecky
Matt Bradley - Shawn Matthias - Jack Skille

Ed Jovanovski - Dmitry Kulikov
Brian Campbell - Erik Gudbranson
Jason Garrison - Mike Weaver

José Théodore (Scott Clemmensen)

Andra notabla spelare: Jacob Markström, Keaton Ellerby, Nolan Yonkman, Keith Seabrook, Alex Petrovic, Evgeny Dadonov, Michal Repik, Quinton Howden, Jonathan Huberdeau, Ryan Carter, Garrett Wilson, Mark Cullen, Tim Kennedy

---

Bästa nyförvärvet: Brian Campbell
32-åringen är inte bara det bästa nyförvärvet, utan även det viktigaste. Att stjärnbacken var villig att waiva sin no-trade-klausul för att gå till Panthers skickade en signal till resten av ligan: Panthers är på väg uppåt. Campbell blir den första riktiga toppbacken som spelat för klubben sedan Jay Bouwmeester lämnade för några år sedan och kanadensaren kommer dra ett tungt lass de kommande åren.

Värsta förlusten: Tomas Vokoun
Tjecken har utan tvekan varit Panthers bästa spelare de senaste åren och är en av ligans bästa målvakter – självklart blir det stor skillnad med Theodore i målet istället för Vokoun. Samtidigt är skilsmässan ett tecken på att Panthers lämnar de senaste åren bakom sig och glömmer "förlorarna" som aldrig tog laget till slutspel. Men visst känns det tungt att släppa en målvakt av Vokouns kaliber, nybygge eller inte.

Årets poängkung: Stephen Weiss
Weiss är den ende i truppen som gjort mer än 60 poäng under en NHL-säsong. Kanadensaren är främst en tvåvägscenter, men ska få inrikta sig mer på offensiven i år med bättre lagkamrater och han förväntas överträffa sitt personbästa på 61 poäng. Weiss kommer utmanas av Booth, Fleischmann och Versteeg om vinsten i den interna poängligan.

Årets nykomling: Erik Gudbranson
Erik Gudbranson skrev, efter många om och men, på ett kontrakt med Panthers och talangen ska ta en ordinarie plats i försvarsuppsättningen i år. Han har redan det mesta som kan begäras av en försvarare – Gudbranson är en spelare som inger respekt på isen. Under rookie-säsongen ska han huvudsakligen anpassa sig till tempot i NHL, men kan ta mer ansvar i offensiven ju längre säsongen lider. Ses som en het kandidat till Calder Trophy i år.

Årets genombrott: Dmitry Kulikov
Kanske var det lite för tidigt, men direkt efter att Dmitry Kulikov draftades 2009 fick han chansen i NHL. Kulikov har sedan debuten haft en ordinarie plats i Panthers försvar, men det riktiga genombrottet har inte kommit. 20-åringen fick gott om speltid ifjol och har fått viktig erfarenhet som ska komma till nytta i år. Defensiven har  förbättrats avsevärt under tiden i Florida och under sin tredje NHL-säsong ska han nu kliva fram och bli den offensiva kraft ledningen hoppas på.

###

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25. Florida Panthers
26. Dallas Stars
27. Edmonton Oilers
28. Winnipeg Jets
29. New York Islanders
30. Ottawa Senators

Simon StrömbergTwitter: @Simpa_stromberg2011-09-11 07:00:00
Author

Fler artiklar om Florida