Lagbanner
Senators prospects briljerade på den stora scenen
Jake Sanderson, med nummer 8, var en av USAs bästa backar och en av anledningarna till att amerikanerna tog guld.

Senators prospects briljerade på den stora scenen

Junior-VM får ses som den stora scenen för de främsta talangerna i hockeyvärlden. Ottawa Senators toppval i höstens draft Tim Stützle briljerade på denna scen och även Jake Sanderson visade upp ett spel som bådar gott för framtiden. Vi sammanfattar turneringen för dessa herrar och resten av Senators prospects här nedan.

Junior-VM för många fans kanske är första gången de ser spelarna som deras favoritlag i NHL har draftat eller kanske borde välja i kommande draft. Turneringen är omåttligt populär runtom i världens hockeynationer och lockar miljontals tittare varje år. Därför är det den största scenen för talangerna att visa upp sig på och som en viss Tim Stützle visade upp sig.

Snabbsummerar vi turneringen så kan USA alltså titulera sig som juniorvärldsmästare efter ha kliniskt plockat ned Kanada i finalen med 2-0. Sveriges spel i turneringen kom aldrig riktigt upp i den nivån man kanske förväntade sig inför och uttåget i kvartsfinalen mot Finland var en besvikelse.

Vi lämnar de olilka ländernas prestationer därhän och dyker direkt ned på individnivå för att se hur det gick för Senators unga adepter. 

Tim Stützle
Inför turneringen:
"Vi måste börja med Timmy Superstar som han börjat komma att kallas i fankretsar. Tillbaka efter sitt armbrott som han ådrog sig tidigare i höst och med ett C på bröstet ska Stützle försöka leda ett Tyskland på uppgång. Tyskland har nästan börjat producera talanger på löpande band och även om de saknar två av lagets stjärnor, Lukas Reichel (Covid-19) och Moritz Seider (stoppad av Detroit), så är det ett spännande lag att följa. Speciellt eftersom Ottawas senaste påläggskalv Tim Stützle är lagets mest tongivande spelare.

Vad kan man ha för förhoppningar på Stützle i den här turneringen? Svårt att svara på med tanke på att hans skada hållit honom borta från spel den här hösten. Det är helt enkelt omöjligt att säga var han står. Därför har jag valt att försöka skruva ned mina personliga förväntningar på honom. I bästa fall är han den explosiva, fartfyllda och tekniska spelare vi sett förut men jag är förberedd på att det kan vara en del rost i maskineriet. Oavsett mina förväntningar på Stützle ska det bli oerhört spännande att se honom på isen igen."


Oj, vad mina förväntingar på Stützle överträffades. Jag var lite orolig på förhand i vilken form han skulle vara med tanke på skadan men Stützle var fullkomligt fenomenal. Han bar, tillsammans med JJ Peterka, Tyskland på sina axlar. 10 poäng, fördelat på 5 mål och 5 assist, på 5 matcher är ett otroligt facit i ett Tyskland som dels hade kort om folk i början av turneringen och som dessutom inte rankas som något topplag. Han låg bakom 66% av tyskarnas mål och var på isen för 14 (!) av Tysklands 15 mål. Tar man dessutom en titt på hans underliggande siffror från gruppspelet så låg han i topp i de allra flesta kategorier och han spelade kopiösa mängder minuter.

Tyskland kämpade tappert mot ryssarna i kvarten men fick tyvärr se sig besegerade och Stützle kan hålla huvudet högt då han gjorde allt i sin makt för att ta Tyskland långt i turneringen. Stützle blev utsedd till hela turneringens bästa forward och tog plats i turneringens All Star-lag. Här är länk till alla highlights från den unge tysken.

Det är svårt att inte bli exalterad över att Tim Stützle är en Senator.


Jake Sanderson
Inför turneringen:
"USA har varit en stormakt på juniorsidan de senaste åren och är alltid ett lag räkna med. För en Senators-supporter sett är det främst den graciösa backen och femtevalet i årets draft, Jake Sanderson, som kommer vara fokus. Sanderson spås bli ett av ankarna i USA defensiv och han ser ut att få logga mycket minuter vilket bara är positivt för honom, hans utveckling och Senators-fansen. Vad gäller Sanderson så har jag lite störra förväntningar än kring Stützle. Jag tror Sanderson kommer öppna mångas ögon och visa folk vilken spelskicklig back han är. Även om han inte är den flashigaste spelarna alla gånger så är han otroligt lugn med pucken och det kombinerat med hans fläckfria skridskoåkning gör honom väldigt sevärd. I mina ögon påminner han stundtals om Rasmus Dahlin utan att jämföra de två mer än så."

Jake Sanderson hade jag faktiskt större förhoppningar på i just denna turnering än till exempel Stützle och frågan är om inte mina förväntningar var lite väl högt ställda på den unge försvararen. Främst var nog mina förväntningar på Sandersons offensiva spel aningen för höga. Två poäng under hela turneringen inget att skriva hem om men man ska komma ihåg att Sanderson knappt spelade power play för amerikanerna. Utan mycket power play tid är det tufft som back att producera. Dessutom är inte spelet i den offensiva zonen Sandersons styrka, det är hans defensiva spel och spelet med puck i den egna delen av planen.

Sanderson är otroligt duktig att krympa ytor och läsa spelet. Hans skridskoåkning och spelförståelse gör att han nästan alltid ligger rätt, bryter passningar och stör med klubban. Trots att han bara är 18 år ser han otroligt mogen ut på isen och han loggade rejält med istid under hela turneringen. Han känns dessutom nästan felfri i sin första pass och man är aldrig orolig när han har pucken. Ottawa-fans på Twitter drog jämförelserna kanske lite väl långt när det sade sig se Nicklas Lidström i Sanderson men jag förstår trots allt vart det kommer ifrån. Sanderson är en spelare du kommer kunna slänga ut i 30 minuter per match och aldrig vara orolig när han är på isen. Så trygg och säker känns han.

Tyler Kleven
Inför turneringen:
"USAs andra Senators-prospect är en oväntad men positiv överraskning. På grund av skador på backsidan så ringdes Tyler Kleven, lagkamrat med Sanderson i North Dakota, in i sista stund på USA träningsläger. Kleven tog sedan en ordinarie plats i laget och får dra på sig landslagströjan i mellandagarna. Kleven valdes av Ottawa i andra rundan i årets draft, ett val där Senators trejdade uppåt för att kunna plocka Kleven. Ett märkligt val enligt vissa experter då Kleven inte ens var rankade att gå i andra rundan och Senators hade troligtvis inte behövt trejda upp sig för att plocka honom.

Men Senators måste sett något speciellt i den väldige backen som trots sin storlek är mobil och rörlig på isen. Det är just storleken och tyngden annars som sticker ut hos Kleven, han är inte rädd att kliva upp och dela ut ordentliga bröstvärmare. Det återstår och se vilken roll han får i den amerikanska backuppsättning, han kommer troligtvis få lite mindre minuter och det blir bara spännande vad för avtryck han kan ge med de få minuter han får."


Tyler Kleven gjorde trots allt lite avtryck med de få minuter han fick. Han spelade fysiskt, som han ska, och delade bland annat ut en ordentlig bröstvärmare på Philip Broberg. Men som sagt, det var inte mycket istid han fick att jobba med vilket var ganska väntat men han gjorde inte bort sig de få byten jag såg i alla fall. Kleven är kanske inte Senators mest spännande prospect men det är allt jämt en spelare att hålla litet öga på och se om han kan utveckla spelet med puck så det kommer ikapp hans spel utan puck. Det som annars också är ett orosmoln är skridskoåkningen för den väldige backen. Även om den är långt ifrån dålig, han är trots allt rörlig för sin storlek, så är såhär storväxta backar som inte har spelsinnet eller klubbtekniken som exempelsvis Victor Hedman ett utdöende släkte i NHL och frågan är hur han skulle klara sig i den fartfyllda NHL-hockeyn.


Roby Järventie
Inför turneringen:
"Senators oväntade val i andra rundan är det finska måltjuven Roby Järventie. Ett val som förbryllade många experter men som hittills sett väldigt bra ut. Järventie har producerat sju mål och sju assist på 19 matcher för sitt Ilves. I träningsmatchen mot USA inför turneringen placerads Järventie i förstakedjan tillsammans med Finlands kapten och storstjärna Anton Lundell. Behåller han den platsen bör han kunna peta in några puckar för ett Finland som inte kommer med lika stark laguppställning som vi kommit att bli vana vid."

Järventie är tyvärr besvikelsen under årets turneringen. Jag var nyfiken på att se Järventie efter en succéhöst i Ilves och när han fick starta tillsammans med finske storstjärnan Anton Lundell i en träningsmatch inför turneringen vart jag än mer intresserad av att se vad Järventie skulle kunna åstadkomma. Tyvärr imponerande inte Järventie alls. Han verkade oengagerad och slö vilket resulterade i att han föll genom laguppställningen och var även petade långa perioder i många matcher. Oklart om hans spel påverkades av nervositet, press eller liknande men att se honom så tafatt var oroväckande.

När man kikat på highlights från hans spel i finska ligan har det ofta varit att han avslutat ett fint passningsspel så det känns om Järventie kan vara en spelare som behöver duktiga spelare och playmakers runtomkring sig för att producera. Detta behöver inte vara dåligt, får han det i framtiden och kan utnyttja det är det otroligt värdefullt men i ärlighetens namn hade jag hellre sett en spelare som drev spelet mer än vad Järventie gör i nuläget. Men jag ska inte vara alltför hård mot finländaren, han är bara 18 år och har mycket kvar att lära. Förhoppningsvis tar han denna turnering som en rejäl lärdom om vad som krävs för att lyckas på den här nivån och fortsätter att arbeta hårt för att bli en bättre spelare.

Det var allt om Senators prospects prestationer i detta Junior-VM och nu är det fullt fokus på att överreagera på kedjesammansättningar och liknande under det pågående träningslägret inför den nedkortade NHL-säsongen som drar igång om bara några dagar.

Henrik Malmberg2021-01-09 07:19:00
Author

Fler artiklar om Ottawa

Tkachuk kan avgöra Senators framtid