Bluespanelen - Summer Edition
Sommar och stiltje på marknaden och i NHL. Fem aktuella frågor skickades ut till fyra av nationens största Bluesfans som fick ge sin syn på klubbens agerande.
En säsong som slutade i besvikelse har övergått i spirande optimism inför den nya som ligger drygt två månader bort.
Ägarsituationen verkar sakta men säkert vara på väg mot en lösning och klubbens front office har jobbat efter förutsättningarna och tagit de beslut som de anser för klubben framåt.
Truppen består i nuläget av en intressant mix av gammalt och nytt - ungt och rutinerat.
Fem aktuella frågor skickades ut till fyra av rikets största St. Louis Blues fans och svaren löser ni nedan.
###
Hur ser du på Blues agerande under sommaren?
Jonas Lindmark
Det blev smärtsamt tydligt förra säsongen att Blues saknade djup i kedjorna och framför allt rutin samt ledarskap i laget. Detta är fixat med Arnott, Langenbrunner, Huskins och Nichol. Det är tråkigt att vi inte lyckades plocka över Tarasenko. Blues har varit dåliga på att ge unga förmågor chansen tidigt utan istället har man väntat, kanske för länge i vissa fall? Många fans såg fram emot att se Tarasenko redan i år men nu får vi vänta ytterligare en säsong. Sedan ser jag inte meningen med en målvakt som ska pusha ens 2:a keeper, hade i så fall varit bättre att ta någon som kan pusha Halak med tanke på hans ojämna nivå förra säsongen. Dock, utifrån våra förutsättningar, så tycker jag att Blues har skött sig bra under sommaren och tagit in spelare som fyller våra mest akuta behov istället för att erbjuda helt vansinniga kontrakt till spelare som Wisniewski och Fleischmann etc.
Andreas Törnqvist
Lysande. Med tanke på ägarsituationen så känns detta optimalt. Speciellt att vi fick in rutinen i Arnott och Langenbrunner. Arnott var en spelare som jag hoppades på, men jag trodde inte att vi skulle ha en chans på honom. Just att de signas på ett år är kanon. Förhoppningsvis kommer deras rutin att lyfta laget. Inte för att rutin har med ålder att göra, men förra året hade vi bara en kille som var över 30 år (McDonald).
Mikael Tjernström
Jag vart positivt överraskad över sommarens värvningar. Trots ägarsituationen så visar Blues att dom inte tänker vika ner sig för det. Förra säsongen föll Blues som ett korthus när skadorna kom gång på gång. Blues förlitade sig för mycket på sina unga oetablerade spelare i Peoria. Hela sju spelare debuterade i NHL för första gången - Cole, Cracknell, Della Rovere, Drazenovic, McRae, Nikitin och Reaves. I och med värvningarna på Arnott, Langenbrunner, Nichol, Huskins och Cheechoo så har vi ett mer stabilt lag i år. Både i Blues och i Peoria.
Mattias Larsson
Det började tröstlöst med draften och fortsatte sedan med två-tre händelselösa dagar innan det rasslade till. Anrott och Langenbrunner är givetvis de roliga namnen även om de har passerat ”bäst före”. Nichol, Huskins och Cheechoo tillför bredd och är billiga i drift även om draget med Elliot är lite svårare att se logiken i. En klar missräkning med Tarasenko.
---
Doug Armstrong har suttit vid rodret under ett år nu. Vilket betyg ger du honom?
JL
Utifrån en skala mellan A-F så får han C av mig. Ägarsituationen har förstört mycket och inte givit Armstrong en riktig möjlighet att visa vad han går för. Utifrån förutsättningarna så tycker jag han lyckats bra. Framför allt med traderna i slutet av förra säsongen där jag tycker Colorado blev blåsta av banan. Arnott och Langenbrunner plockades in för rutin och ledarskap, något vi saknat. Det kanske inte är de allra sexigaste och mest exotiska namnen som fansen vill se, men helt klart spelare som fyller en funktion. Vad som drar ner betyget var oviljan att agera när skadorna kom. Visst Svatos och Wellwood plockades upp av andra klubbar men vad hindrade Armstrong från att göra en trade redan då? Jag saknar dessutom en topp 4 back i laget som kan fungera som en mentor åt Pietrangelo och Shattenkirk samt en riktigt bra center. Förhoppningsvis är det positioner som
kommer lösa sig när vi får nya ägare som är villiga att spendera.
AT
Jag är mycket nöjd med Armstrong. Det är ju för tidigt egentligen att ge ett omdöme. Men bytet med Colorado känns kanon. Han tycks ha en förmåga att få de yngre killarna (och deras agenter?) att köpa kortare kontrakt. Han är dock inte heller rädd för att ge de som han tycker ha presterat längre kontrakt (Polak och Backes). Sänder bra signaler! Prestera och du belönas!
MT
Blues är långt ifrån det rikaste NHL laget, men Armstrong har gjort det bästa av situationen. Bytet med Avs var säsongens steal och Blues vann det med hästlängder. Vi blev äntligen av med Brewer och Boyes, och han tradade till oss Halak. Jag ger han en 4/5 i betyg. Han hade fått 5/5 om han
endast hade värvat en utav Arnott och Langenbrunner - och sedan satsat på en rutinerad back som Ed Jovanovski istället.
ML
Hade gärna sett en riktig sniper och en tung skytt från blå. Ägarsituationen spelar dock Army ett spratt och jag anser att han gjort det gott med de förutsättningar han fått. Första halvan inponerade inte med total handlingsförlamning när skadorna kom men han revanscherade sig med Colorado-traden och flera bra dealer under sommaren. Nu ryktas det om att ägarsituationen är på väg mot en lösning innan säsongen drar igång så det kan innebära att han drar från höften mitt under säsongen igen.
---
Hur ser maktkampen ut i Central Division enligt dig?
JL
En av de tuffaste divisionerna helt klart, kanske rent utav den tuffaste. Columbus har förbättrat sig och det ska bli spännande att se vad Carter och Nash kan hitta på. Detroit lär som vanligt gå till slutspel men förlusten av Rafalski kommer märkas och laget ser inte lika starka ut som vanligt. Chicago kommer vara revanschsugna och inte lika mätta som förra säsongen, vissa av deras spelare kammande ändå hem ett OS-guld och Stanley Cup inom bara ett par månaders mellanrum. Nashvilles tror jag mycket på med en mycket stark defensiv som främsta vapen, jag gillade det jag såg av Predators under slutspelet. Blues ser också bättre ut även om det i nuläget är lite för många ”om”. Berglund måste bli jämnare medan det är ett make or break år för Oshie. Jag trodde han skulle tradas redan denna sommar men nu fick han ett år på sig att visa att han ska vara kvar och förtjäna en löneökning. Kommer Perron tillbaka, finns det risk för att Pietrangelo och Shattenkirk inte är lika bra i år etc? Skulle jag ranka lagen i nuläget slåss Nashville och Chicago om 1:a platsen i Central Division med Detroit strax bakom där Blues och Columbus får räknas som outsiders.
AT
Detroit är ju alltid där uppe. Sitter och väntar på att deras gäng ska bli för ålderstiget. Men vinnarmentaliteten är ju sanslös i den organisationen. Chicago ser också bra ut (speciellt med tanke på att Tallon fortfarande hjälper till. Att de blev av med Campbells kontrakt är löjligt). Förra året var turbulent för dem, många nya spelare osv. Hang over från vinsten året innan, kanske? Funkar det för Columbus? (förhoppninsvis inte, tänk att behöva lyssna deras kommentatorer när laget går bra? De är de mest olidliga redan idag). Deras pp bör ju bli tungt och jobbigt med Nash och Carter. De har stått för sommarens överbetalning. Det kontrakt som de gav Wisniewski är inget annat än brutalt. Nashville är Nashville - Trotz tråkar på och keepern spikar igen. Hur vi står oss är omöjligt att säga. Jag hoppas på att vi får vara skadefria. När vi är bra så är vi riktigt bra. Men vinnarmentaliteten finns inte. Vi har otroliga svackor. Men med Arnott och Langenbrunner ombord så hoppas jag att vi iaf tar oss till slutspel. Men det är mer en förhoppning än något jag verkligen vågar tro på. Men som sagt, det känns jävligt tidigt att sia om detta nu.
MT
Nashville ser svagast ut på papperna i år. Förluster som Sullivan, Lombardi, Ward, Goc och Dumont kommer att vara tydliga. St Louis, Columbus och Chicago ser starkare ut i år och förra årets Central vinnare - Detroit kommer få tuffare motstånd. Central ser stentuff ut.
ML
Helt rubbat egentligen. För två veckor sedan hade jag Blues solklart sist men efter en snabb blick på trupperna så ser det oerhört jämnt ut. Detroit fortsätter att stagnera medan Chicago flyttade fram pjäserna igen. Nashville måste få en reaktion på alla förluster men Trotz verkar kunna trolla med knäna.
CBJ blir intressanta med Carter även om jag inte tror att Wiz blir någon större succé. Chicago, Detroit, St. Louis, Columbus, Nashville i den ordningen.
Blues signade både Arnott och Langenbrunner ger ett (tillfälligt?) överskott på forwards. Är du orolig för att det är David Perron som man kommer att räkna bort?
JL
Förstår inte frågan, Perron filmade bara och kommer givetvis vara med när säsongen börjar…
Om vi återgår till verkligheten, en verklighet där Joe Thornton aldrig kommer leda ett lag till en Stanley Cup triumf, så är jag är orolig. Av Blues yngre forwards som redan spelar i NHL såg jag mest potential i Perron. Att han därför missade i princip hela förra säsongen och nu troligtvis en del av den kommande gör mig orolig. I inledningen av säsongen är det ingen fara i och med att vi tog in båda spelarna men under ett längre tidsperspektiv så måste Perron komma tillbaka då han har kapaciteten att vinna vår interna poängliga bara han får vara skadefri.
AT
Det är en stor förlust, inte bara för St Louis utan, för hela NHL att en spelare som Perron inte kan spela. Man såg verkligen tecken förra året på vilken underbar spelare han är. Jag hoppas verkligen att han kommer tillbaks. Jag vill inte räkna bort honom än. Kan han spela så kommer säkert Armstrong att lösa forwardssituationen genom att förstärka försvaret.
MT
Blues gick på två forwards, medans laget istället skulle behöva en forward och en back av Arnott och Langenbrunners kaliber. Tyvärr så ser jag det här som ett tydligt tecken på att Perron inte är spelklar än på ett tag. Jag har en magkänsla av att Perron kommer tillbaka runt nyårsskiftet. Vi kommer då ha ett överskott på forwards, och då hoppas jag på ännu ett genidrag av GM Doug Armstrong.
ML
Jag är orolig för Perron. Uppgifterna man får från St. Louis är minst sagt motsägelsefulla. Någon säger att han är redo att vara med vid säsongens start medan andra uppger att han fortfarande inte är sympomfri och ännu inte är mogen för några större fysiska aktiviteter. Oavsett vilket så måste man fråga sig hur hans psyke tagit skada av det här? Är han samma spelare när han återvänder som när han blev skadad? Kommer han att våga? En smäll i skallen till kan vara karriärhotande och lämna ärr för livet. Det vet inte minst David själv. Jag tror inte att han är med när säsongen drar igång.
Låt oss säga att Blues agerande på marknaden nu är över. Vilken målsättning är rimlig för detta laget inför 2011/12?
JL
Målsättningen borde helt klart vara att ta sig till slutspel. Som jag ser det finns det 5-6 lag i Western som är givna slutspelslag. Sedan har vi lag som Phoenix och Anaheim som man inte riktigt vet vart man har i nuläget. Av lagen som tog sig till slutspel förra säsongen så ser jag det som mest troligt att St. Louis ersätter något av dessa två ifall slutspel blir en verklighet för Blues. Troligast hamnar vi någonstans mellan positionerna 7-10 och jag tycker inte klubben kan rättfärdiga sig själva om de går ut med målsättningen att ”slåss om slutspelsplatserna”. Vi var 10p ifrån slutspel förra året och med tanke på att laget i år ser bättre och mer erfaret ut så bör slutspel vara målet, hur skulle fansen annars reagera?
AT
Slutspel
MT
Laget har så mycket talang, men varför når ingen av våra talanger upp till sin fulla potential? Laget har saknat rutin och ledare. Förgående försäsonger så har Blues avstått från att signa större namn via Free Agent. I år är det ändring på det. Jag har väntat länge på att Blues ska kombinera alla sina talanger med mer rutinerade vinnarskallar som har vunnit Stanley Cup. Framför allt så tror jag att spelare som Backes, Oshie och Berglund kommer gå mot deras bästa säsong i år. Jag tror den här säsongen kommer bli den bästa sedan innan lockouten. Det blir nog ingen Stanley Cup i stan i år, men Blues vill nå slutspel. Jag tror att Blues slutar mellan 6-8 i West efter 82 spelade matcher.
ML
Det är make or break för Oshie och Berglund denna säsongen. Det känns som att de har nyckeln. Når de upp i sin fulla potential så bör klubben ha en bra chans på slutspel. Davis Payne & Co måste jobba stenhårt med den mentala biten för att laget skall kunna ta sig ur svackor på ett bättre sätt än förra säsongen. Här får Langenbrunner, Arnott, Huskins och Nichol sina största uppgifter på isen. Att hjälpa laget att våga vinna istället för att vara rädda att förlora. David Backes har en utmaning att visa att han är stöpt i en riktigt kaptensform.