Lagbanner
Ett bistert slut
Säsongen kom till ett slut efter ett dråpligt matchstraff

Ett bistert slut

Man var bra nog att inte förlora tre raka matcher. Man var bra nog att inte släppa en tre-noll ledning i match sju. Men att förlora tre raka matcher är inte godkänt och att att släppa en tre-noll ledning, så långt in i en tredje period, är långt ifrån godkänt.

Det är väl inte längre någon hemlighet. Vegas Golden Knight förlorade match sju på bortais i San Jose efter att ha tappat, vad som länge såg ut som, en sten-säker seger. När Max Pacioretty satte 3-0 efter 3:36 i tredje perioden så kändes det hela lite klart. Sharks hade, likt Vegas, haft sina lägen men till skillnad mot det besökande bortalaget så hade man inte riktigt fått till det ikväll.

Uppladdningen inför matchen hade vart minst sagt hätsk. Det fanns sedan första matchen i serien en frustration från bägge sidorna kring domarnas bedömningsnivå, som varit minst sagt inkonsekvens. Serien hade ju innehållit både huvudtacklingar, fighter och filmningar. Så nu – inför en stundande avgörande match sju – så tog man det till en helt ny nivå när Gerard Gallant bokstavligen satte ned foten och öppet kallade Peter DeBoer för en clown inför en förvånad presskår.

Trots denna nerv inför nedsläpp så kom match spelet på isen att hålla sig relativt rent. Det var två samlade lag som spelade en mer restriktiv, taktisk hockey – den typen av matchbild som vi sett de senaste tre mötena lagen emellan. Men så med blott 11 minuter kvar av tredje perioden så hände det som inte riktigt borde ha hänt.

Cody Eakin trycker till Joe Pavelski efter en tekning så att Sharksspelaren tappar sin balans och faller in mot Paul Stastny. Krocken med Stastny gör att Pavelski tappar kontrollen och faller istället handlöst till isen där huvudet får ta den första smällen. Sorgligt och oturligt. Ingen vill ju se en spelare skadas på detta obehagliga sätt, men det fanns heller inte någon som helst illvilja bakom Eakin eller Stastnys tilltag. Det finns det andra bättre exemplen på i denna matchserie.
 



Vissa hävdar att det inte finns en utvisning alls att plocka, andra säger att en 2:a för cross-checking hade vart passande. Domslutet på isen renderar i 5 minuter och matchstraff. Man väljer alltså att återigen döma efter resultatet och inte efter vad som egentligen hände.
 

Som ni redan vet så fick detta förödande konsekvenser för matchutgången. Ett uppeldat hemmalag fann ett momentum när han efter blott 7 sekunder av sitt power play reducerade ledningen till 3-1 och med ytterligare 4 minuter och 53 sekunder kvar i spel i numerärt överläge så var det ju en mental öppen gata för ett så pass offensivt skickligt hockeylag.

Man förlorade ju inte matchen rent tekniskt sätt där – då Vegas faktiskt kom tillbaka när Marchessault kvitterade med enbart 47 sekunder kvar av matchen – men rent mentalt var nog bortalaget slagna. Och utan en av lagets skickligaste tekare så kom ju inte övertidsperioden att bli lättare att hantera.


Det nya hoppet

Detta resultat var givetvis inget man hade räknat med, men saken är ju den att Vegas hade haft kämpigt att finna kontinuitet i sitt spel sett över hela säsongen. Man tappade ledningar till höger och vänster och laget kom in i likväl djupa dalar som höga toppar. Av just den anledningen så kanske dte inte var så konstigt att Vegas åkte ut på detta vis. När man suttit med matchbollen efter både match fyra och i stort sätt hela match sju.

Min känsla är ändå att Vegas Golden Knights nu har etablerat sig som ett topplag i ligan. En ordentlig utmanare till Stanley Cup, även om det blev ett tidigt uttåg i år, vilket man inte var ensam om...

Av naturliga skäl så kommer det ske en del omstrukturering under sommaren som kommer för att få ihop ett lag som går in under lönetaket – det arbetet ska ju bli extremt spännande att följa, med både William Karlsson och Nikita Gusev som RFAs – men känslan är att det finns en betydligt mer stabil grund att bygga laget på än vad man hade i somras. Man har en riktigt fin 1-2 punch med Stone- och Marchessaultkedjan och bakom dem borde man finna både Nikita Gusev och Alex Tuch.

I defensiven så hoppas man få se lite mer av våra tre framtidshopp Nic Hague, Dylan Coghlan och Zach Whitecloud. Tre spelare som nog både kan höja farten och kvaliteten på backsidan.

Utöver det så betyder det ju även att Vegas får möjligheten att välja lite högre i årets draft. En draft som ser ut att vara något djupare än föregående säsong. Jag själv hade våta drömmar om en dalande Cole Caufield, men med hans extrema framgångar i u18vm så börjar det nog se smått tveksamt ut. Oavsett hur det går så tror jag att man kommer att hitta sig en riktigt intressant spelare för framtiden.


Tack för denna säsong. Det har minst sagt vart en underhållande bergochdalbana.

 

David Baumgardt@Baumgardt7022019-04-25 07:45:27
Author

Fler artiklar om Vegas

En franchise med identitetskris