Nytt år, nya slutspelsmöjligheter
En bit av Januari hade passerat när twitterkontot SinBin.vegas förmedlade ett par perspektivgivande siffror. Golden Knights hade då knåpat ihop 62 poäng på 50 matcher. Det som är extra intressant är att Vegas plockat 45 poäng på de 30 matcher som spelats sedan Nate Schmidt kom tillbaka. Det är en poängtakt som teoretiskt skulle innebära en 123 poäng över en hel säsong, eller 110 poäng ut ifrån dagens förutsättningar. En poäng mer än vad man spelade in under fjolårssäsongen.
2/1 vs. Los Angeles Kings
Final 1ST 2ND 3RD T
Kings (17) 0 1 0 0
(16-22-3)
Golden Knights (48) 0 0 2 2
(24-15-4)
Kings: N/a
Golden Knights : Pirri (6), Tuch (14)
Kommentar: Det finns nog inget bättre sätt att starta det nya året med än att nolla Kings. Fleurys sjätte för säsongen, en statistik som han leder storartat. Pirris sjätte mål på sju matcher och efter denna streak så blev den produktive forwarden en del i NHL-byråkratin medens han fick se sitt kontrakt skickas fram och tillbaka mellan AHL i ett par komplicerade flyttar. Minst sagt ett lyxproblem.
5/1 @ Anaheim Ducks
Final 1ST 2ND 3RD T
Golden Knights (42) 1 2 0 3
(25-15-4)
Ducks (27) 0 2 0 2
(19-16-7)
Golden Knights: Schmidt (4), Nosek (5), Pacioretty (11)
Ducks: Sprong (5:PPG), Rowney (3)
Kommentar: Andra matchen i rad som man bokstavligt bombarderade motståndarmålvakten, samtidigt som man hade svårt att få utdelning på de lägen som man skapade. Vilket i och för sig inte verkar vara en ovanlig åkomma mot Ducks denna säsong. Pacioretty som var tillbaka efter en tid skadefrånvaro fick avgöra i en händelsefull andraperiod.
7/1 vs. New Jersey Devils
Final 1ST 2ND 3RD T
Devils (38) 2 0 0 2
(16-18-7)
Golden Knights (28) 1 2 0 3
(26-15-4)
Devils: Hischier (12), Lovejoy (1)
Golden Knights: Reaves (8), McNabb (1), Pacioretty (12)
Kommentar: Devils var på besök på västkusten där Reaves nog onekligen borde blivit två-målsskytt i en situation som då var potentiellt livsfarlig, men nu i efterhand blev rätt komisk. Reaves som precis lämnat utvisningsbåset lyckades att skjuta pucken över sargen när han siktade mot öppet mål och drog på det viset på sig ytterligare sin andra raka utvisning i matchens slutminuter,. Trots detta så lyckades inte Devils hitta några fler luckor bakom en strålande Malcolm Subban i mål.
9/1 vs. New York Rangers
Final 1ST 2ND 3RD T
Rangers (29) 0 0 2 2
(17-18-7)
Golden Knights (31) 1 2 1 4
(27-15-4)
Rangers: Zibanejad (12), Fast (6)
Golden Knights: Eakin (13), Pirri (7:PPG), Marchessault (14), Carpenter (3)
Kommentar: En sömnig förstaperiod, där ingen av lagen imponerade, slutade med ledning för hemmalaget efter en liten läcker backhandpass från Tuch som gav Eakin ett bra läge. Pirri som var tillbaka i laget efter en uppmärksammad flytt till AHL målade som vanligt och bröt en minst sagt negativ trend i PP. Marchessaults 3-0 puck kom på kontring efter två enorma räddningar från Fleury. En minst sagt matchavgörande situation.
11/1 vs. San Jose Sharks
Final 1ST 2ND 3RD T
Sharks (27) 0 1 2 3
(26-13-7)
Golden Knights (38) 1 0 1 2
(27-16-4)
Sharks: Hertl (16), Karlsson (7), Donskoi (14)
Golden Knights: Nosek (6), Merrill (1)
Kommentar: Två formtoppade lag möttes i T-Mobile där bortalaget kom att dra längsta strået i ett tight möte som avgjordes av tillfälligheter. Smått bistert att bryta en sju matchers lång vinst-streak mot en divisionsrival och efter en sån jämn kamp som egentligen kunde slutat hur som helst.
13/1 @ Chicago Blackhawks
Final 1ST 2ND 3RD OT T
Golden Knights (34) 0 2 1 1 4
(28-16-4)
Blackhawks (23) 2 1 0 0 3
(16-22-9)
Golden Knights: Tuch (15), Carpenter (4), Stastny (6), Theodore (5)
Blackhawks: DeBrincat (22), Kane (25:PPG), DeBrincat (23:PPG)
Kommentar: Blackhawks tog tidigt övertaget i matchen där Golden Knights ändå radade upp en del lägen. Bland annat hade Lindberg två stolpträffar i första. Bortalaget växte sakta men säkert in i matchen där Bellemare hade ett tveksamt bortdömt kvitteringsmål innan Statsny till slut kunde kvittera på riktigt på en retur där Patches skott först både träffat stolpe samt ribban. Ibland får man verkligen jobba extra mycket för att målen ska ramla in. Theodores avgörande mål i förlängningen innebar att Blackhawks fortfarande inte har slaget Vegas Golden Knights sedan de trädde in i ligan.
14/1 @ Winnipeg Jets
Final 1ST 2ND 3RD T
Golden Knights (44) 0 0 1 1
(28-17-4)
Jets (27) 0 2 2 4
(30-14-2)
Golden Knights: Pirri (8)
Jets: Connor (17), Perreault (10), Connor (18), Scheifele (25)
Kommentar: Jämn match som drog iväg målmässigt när Fleury lämnade öppen kasse (utöver den snömur han byggt upp) i slutminuterna av matchen. Colin Millers frånvaro i PP verkar nu göra påverkan på laget som endast har producerat ett mål i numerärt överläge på de senaste 27 försöken. Mot Jets bommade man hela sex lägen och då blir det svårt att vinna täta matcher mot starka ligakonkurrenter.
20/1 vs Pittsburgh Penguins
Final 1ST 2ND 3RD T
Penguins (37) 1 2 0 3
(26-16-6)
Golden Knights (35) 3 2 2 7
(29-17-4)
Penguins: Kessel (20), Simon (7), Crosby (21)
Golden Knights: Theodore (6:PPG), Pacioretty (13), Lindberg (2), Marchessault (15), Marchessault (16), Karlsson (16), Marchessault (17)
Kommentar: Man klev ifrån första perioden som rättmätiga ledare, där bortalaget i stora stunder var fullkomligt bortspelade och bjöd på flertalet frilägen. Som så många gånger förr så får vi se Vegas följa upp en bra period med en bedrövlig. I ett Power play för Penguins så tryckte till och med Malkin in 4-3 för gästerna men målet dömdes helt korrekt bort efter en sparkrörelse och denna situation kom att väcka Vegas från deras sömniga period. Först dominerade Fleury resten av Pens PP-spel och strax därefter så startade Marchessault-showen som slutade med hans andra hat-trick i Golden Knights-dressen.
22/1 vs Minnesota Wild
Final 1ST 2ND 3RD T
Wild (22) 0 2 2 4
(25-21-3)
Golden Knights (32) 1 1 0 2
(29-18-4)
Wild: Foligno (4), Staal (15), Coyle (8), Koivu (7)
Golden Knights: Tuch (16:PPG), Pacioretty (14)
Kommentar: Tuchs powerplay-mål var första gången som Vegas sköt mål i numerärt överläge två matcher i rad sedan December. Katastrofalt facit. Typiskt på något sett, mot ett Bogey-lag som Minnesota som man nu har ett 0-4-1 facit emot, att Pirri bommar öppen kasse för att bara några byten senare få se Wild kvittera till 1-1. Hemmalaget missar chanser efter chanser, bland annat ett 5 mot 3 i tredje perioden där man matchade fem forwards på en och samma gång. Man förlorar dock rättvist.
24/1 vs Nashville Predators
Final 1ST 2ND 3RD T
Predators (27) 0 2 0 2
(30-18-4)
Golden Knights (48) 1 0 0 1
(29-19-4)
Predators: Johansen (9), Bonino (14)
Golden Knights: Pacioretty (15)
Kommentar: En otroligt fin inledning från hemmalaget som nog ville visa att man var bättre än det man visade upp emot Wild. Man tog även välförtjänt ledningen efter ett vackert mål från månadens mest formstarka kedja. Preds kommer sedan ikapp och tar också ledningen med två ful-mål samtidigt som Vegas har frustrerande svårt att få in pucken. Som ni ser i statistiken så prövade man det mesta, men en stark Saros i mål och ett bedrövligt PP-spel från Golden Knights innebar att man för första gången förlorar två raka matcher på hemmais.
---
Efter att ha haft något v NHLs tuffaste scheman hittills under säsongen så blev Januari den totala motsatsen. Man fick spela sju matcher på hemmaplan kontra de tre på bortaplan som man gjorde innan All Star-helgen tog vid. Där passade även Vegas på att ta sin by-week så förhoppningsvis så använder man sina åtta lediga dagar till att jobba på sitt PP som sedan December har var en minst sagt sorglig historia.
Det säger ju sig självt att när man inte sätter de lägen man producerar i 5 mot 5 så blir det än viktigare att ta vara på de chanser man ges i numerärt överläge. I dagsläget så är jag ganska säkert på att vi ger motståndarna mer energi från att spela PK mot Vegas än tvärtom. Man har förbaskat svårt att komma in i motståndarnas zon och när man väl är där så tenderar spelet att se enormt stressat och hafsigt ut. Förhoppningsvis så är både PP och förstakedjans bedrövliga form ett gott tecken, för saker och ting kan ju bara bli bättre inför slutspurten och ett annalkande slutspel.
Golden Knights bidrag till All Star-helgen blev Marc-André Fleury. Även om han inte har någon lysande statistik, utöver de hållna nollorna, så är hans innebörd obeskrivbar för Vegas. Känslan är att om det fanns statistik för momentgivande räddningar så skulle han ligga rätt högt upp på den skalan. Januari-månad har vart ytterligare en tuff period för honom där han matchades i 9 av lagets 10 matcher. Resultatet av detta blev jämna fem vinster och fyra förluster, men i alla dessa matcher så har han gett sitt lag bästa möjliga förutsättningar för att vinna.
Under en månad där laget fått se sin oftast produktiva förstakedja tappa ordentligt i poängligan så har istället andrakedjan tagit kommandot. Kedjan bestående av Paul Stastny, Max Pacioretty och Alex Tuch var alla mer eller mindre omtalade under sommaren. Delvis för de lagförändringar som GMGM gjorde och delvis de relativt stora kontrakt som alla tre spelare skrev med klubben. Dessvärre dröjde det ända tills December innan vi fick se dessa tre spelare matchas ihop ordentligt, på grund av skador m.m.
Både Patches och Tuch har producerat en poäng per match i Januari och Stastny ligger strax därefter med sina 9 poäng på 10 matcher. Med det så är de lagets poängstarkaste spelare denna månad. Samtidigt som Stastny och Patches har vart de två forwards, tillsammans med William Karlsson, som matchas över 19 minuter i laget. En betydande punkt i ett lag där Gallant gärna sprida istiden så jämnt han kan mellan kedjorna.
Jag hoppas och drömmer om en framtid där både första och andra-linan klarar av att producera under samma period. Då kan vi börja tala allvar om att Vegas är en utmanare på riktigt.
Fleury blir påkommen med att trixa med förutsättningarna för ett öppen kasse.
Marc-Andre Fleury builds a snow wall in front of the empty net before going to the bench and gets caught pic.twitter.com/OL1EjXims2
— Brady Trettenero (@BradyTrett) 16 januari 2019
Scor | Scor | Scor | Scor | Scor | Scor | Ice | ||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Rk | Player | GP | G | A | PTS | +/- | PIM | S | S% | ATOI |
1 | Alex Tuch | 44 | 16 | 24 | 40 | 13 | 6 | 109 | 14.7 | 17:14 |
2 | Jon Marchessault | 52 | 17 | 18 | 35 | 1 | 26 | 198 | 8.6 | 18:56 |
3 | William Karlsson | 52 | 16 | 16 | 32 | -5 | 10 | 105 | 15.2 | 19:16 |
4 | Max Pacioretty | 39 | 15 | 13 | 28 | -4 | 20 | 110 | 13.6 | 17:11 |
5 | Reilly Smith | 45 | 9 | 18 | 27 | -1 | 4 | 105 | 8.6 | 18:56 |
6 | Cody Eakin | 48 | 13 | 13 | 26 | 7 | 12 | 77 | 16.9 | 15:42 |
7 | Shea Theodore | 51 | 6 | 16 | 22 | -2 | 14 | 121 | 5.0 | 20:02 |
8 | Colin Miller | 39 | 2 | 19 | 21 | -1 | 24 | 72 | 2.8 | 20:33 |
9 | Paul Stastny | 22 | 6 | 12 | 18 | 10 | 14 | 49 | 12.2 | 18:20 |
10 | Nate Schmidt | 32 | 4 | 13 | 17 | 14 | 0 | 52 | 7.7 | 22:16 |
Team Total | 52 | 156 | 247 | 403 | 43 | 363 | 1750 | 8.9 |
Goal | Goal | Goal | Goal | Goal | Goal | Goal | Goal | Goal | ||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Rk | Player | GS | W | L | T/O | SV | SV% | GAA | SO | MIN |
1 | Marc-Andre Fleury | 45 | 27 | 14 | 4 | 1134 | .911 | 2.49 | 6 | 2670 |
2 | Malcolm Subban | 7 | 2 | 5 | 0 | 206 | .904 | 2.95 | 0 | 447 |
Team Total | 29 | 19 | 4 | 1340 | .910 | 2.56 | 6 | 3117 |