Lagbanner
Sommarnotiser vol.1
Fortsättning följer...

Sommarnotiser vol.1

Sommaren i Sverige tickar sakta men säkert på och trots att den största Las Vegas-manin har lagt sig, efter den enorma Stanley Cup-febern som spreds sig landet runt, så har nu istället vädret på svensk mark konstant påmint oss om ett tryckande Nevada-klimat. Nedan följer en kort uppdatering om vad som har hänt i klubben sedan den största Free-agent frenzyn la sig och slappnade av på solstranden.

McPhee jugend

Dagarna innan Juni-månad skiftade över till Juli så höll Golden Knights sitt historiskt sett andra utvecklingsläger för organisationens unga löften och inbjudna, odraftade spelare. Årets kull innehöll givetvis 2017 års draftkull med spelare som Cody Glass, Nick Suzuki, Nicolas Hauge och de för svenskar mer erkända namnen Erik Brännström, Lucas Elvenes (som jag snart hoppas lägga upp en intervju med här på svenskafans) och Jonas Røndbjerg. Förra sommarens tre förstaval (Glass, Suzuki, Brännström) levererade givetvis på det sättet man förväntar sig av tre förstaval. Men bakom dessa tre gossar hittar vi ytterligare intressanta namn.

Zach Whitecloud är något så ovanligt som en hockeyspelare med indianblod i sig. Han växte upp sig ca 25 minuter från Sioux Valley Dakota Nation-reservatet där hans föräldrar såg till att han var aktiv från en ung ålder. Whitecloud som signade ett kontrakt med Vegas under våren, som odraftad college-spelare, och fick även debutera i NHL när han lirade nästan 17 minuter i fjolårets nästa sista match. En förlustmatch mot Edmonton med 4-3 där han elegant nog lyckades med att få +3 i den så uråldriga plus/minus-statistiken. Kommer att börja säsongen i AHL med Chicago Wolves men lär garanterat få känna på hettan i NHL under säsongen som kommer.

Gage Quinney är också han relativt unik, men i detta fall är det i egenskapen av att han är född och uppväxt i Las Vegas då hans pappa Ken spelade IHL-hockey för Las Vegas Thunder under mitten av 90-talet. Quinney spelade hockey i Las Vegas ändå in i de sena tonåren då han flyttade vidare till Kanada för att vidareutveckla sina begåvning. En playmaker som förra säsongen spenderade tiden i Penguins farmarlag där han som debuterande 22-åring producerade 33 poäng på 57 matcher. Kan även han få känna på temperaturen i den finaste av finaste hockeyligor under den kommande säsongen.

Två andra spelare som stod ut under lägret var Jack Dugan, en högerskjutande vänsterytter från Pittsburgh som valdes tillsammans med Elvenes i femte rundan under fjolårets draft, och Paul Cotter, en vindsnabb center född i Detroits (förmodade) finare förorter och som valdes av Vegas i årets fjärderunda.

“He had an outstanding year in the USHL and that’s a great developmental league,” sa Wil Nichol, ledare för Golden Knights spelarutveckling, till the Las Vegas Sun. “Jack has some things that you can’t teach. What I like is he has become a 200-foot player. Like a lot of kids his age he still has some things to work on, but I saw a lot of progress with him.”

Både Dugan och Cotter kommer att fortsätta utvecklas på collage-nivå under det kommande året men vi ser med spänning fram emot eventuella NHL-debuter i framtiden.

“We’re really excited about him. He can play heavy but has good hands,” berättar Bob Lowes, assisterande direktör för spelarutveckling till the Sun. “He can play with power but also play a skilled game. I think he’s playing with a lot of confidence and he’s been very noticeable.”
 




Colin Miller

Blev denna off-seasons första stora RFA-namn att förlänga när han skrev på ett fyra-årskontrakt med en cap-hit på 3.875 miljoner dollar. Colin Miller är långt ifrån en komplett back, likväl så är detta pris helt fantastiskt för en spelare som presterade 41 poäng (18 av dem i numerärt överläge) från blålinjen. Lär få fortsätta tugga på i Vegas tredje backpar, samtidigt som han klockar tunga minuter i power play. En sann quarter back som potentiellt kan trade-bate för att få till sig en mer komplett back. HOST, HARKEL***arlsson...


Marc-André Fleury

Några dagar senare så blev det smått förvånansvärt klart med att Golden Knights även förlänger med Fleury. Man väljer alltså att säkra upp sitt face-of-the-franchise redan året innan det potentiellt kan bli snack om en UFA-situation. Kanske har man sett hur det gått för Islanders och hur det potentiellt kan gå för Ottawa om man inte löser sina kommande stora spelare. Man visar även för framtida förvärv att man tar hand om sina med detta kontrakt där Fleury sannerligen kommer att få betalt. Sju miljoner dollar för ytterligare tre år i staden och laget, i en stat som har otroligt förmånliga skatteavtal så blir det en hel del klirr i kassan för familjen Fleury.

Fleury kommer att vara hela 38 år vid kontraktets slut vilket låter smått farligt för en rätt skadedrabbad målvakt, men GMGM påståtts ha analyserat denna deal med sina analytiker och de har gett tummen upp så vi håller våra tummar för att Fleurys tummar, eller andra kroppsdelar, håller i fyra år till.
 


Tomas Nosek

Nosek är ett intressant fall. Fick spendera större delen av fjolåret i fjärdekedjan. En kombination som fick stort beröm, framförallt under andra halvan av säsongen då det fysiska, defensiva spelet blev allt mer viktigt. Samtidigt så pekar de flesta rapporter på att Nosek kan få en större roll inför den kommande säsongen. Får nu ytterligare ett år på sig att visa att han som 25-åring är värd ett större kontrakt till nästa sommar.


Kommande RFAs

Vi väntar fortfarande på besked om William Karlsson och Shea Theodores kontraktsförlängningar som ser ut att bli betydligt mer segdragna förhandlingar. Karlssons fall är ju otroligt speciellt då han lyckats med en så snabb utveckling som ytterst få spelare har klarat av historiskt sätt så frågan är vad man egentligen vågar satsa på. Om inget har skett innan den 4:e Augusti så kommer NHLs skiljenämnd istället att bestämma lönenivån, samt längd på dessa två kontrakt.


”the Shipachyov-situation”

Den misslyckade satsningen på en rysk stjärncenter till första kedjan förra sommaren trodde de flesta var en glömt kapitel i lagets historia när nyheten om en minst sagt barsk intervju om Vadims upplevelser i syndernas stad under sin tid i USA dök upp till ytan mitt under semestern.

För er som blir extra nyfikna i vad Vadim hade att säga om staden och laget så kan ni läsa om det i denna artikel från the Sin Bin.

Kontentan är helt enkelt att Shipachyov och staden plus laget Las Vegas Golden Knights inte blev en bra kombination, men vad som har diskuterats flitigt i Vegas kretsar sedan artikeln kom ut är att många av hans anklagelser känns rätt så barnsligt reaktionära.

Han trodde att han skulle vara en stjärna i laget och när så inte blev fallet så kom även själva fallet snabbt och djupt. Om Vegas hade sugit säsongen igenom så hade dessa ord potentiellt skadat en osäker organisation men nu vet vi ju alla hur det gick för Golden Knights under deras första säsong. De tog sig ända till cupfinalen. Och att man tog sig dit handlade också mycket om den trygghet och kamratskap man på kort tid byggde upp i laget.

Detta kändes bara som en bitter förlorares sista sorg utspelad i en rätt dåligt läge.


Golden Knights vs Golden Knights

I dagarna som gick så blev det också klart att Golden Knights också får fortsätta att kalla sig Golden Knights. Historien bakom detta är ju att lagets ägare och den tillika West Point-graduerade (anrik amerikansk officerhögskola) Bill Foley önskade ha en militärkoppling till sitt nyskapade NHL-lag. Valet för till slut på Golden Knights, ett namn som även armens fallskärms-uppvisningslag kallade sig.

I Januari-månad så lämnade därför armen in en formell invändning till det amerikanska patentverket. Men så i förra veckan så kom man till slut fram till att båda föreningarna kunde samexistera i dagens värld.

“Our discussions with the Army were collaborative and productive throughout this entire process. We are appreciative of their efforts and commitment to reaching an amicable resolution, " förklarade Bill Foley.

Kanske hjälpte de många ekonomiska bidrag som Foley gjort till armens atletiska lag och att hockeylaget Golden Knights numera har viss trovärdighet bakom sig.


Karlsson-gate

Vegas lär ha vart ett av lagen som tryckte hårdast på Karlsson, men så under sommaren så började både Tampa Bay och Dallas ge sig in i diskussionen. Ett tag kändes det till och med som att hela affären var helt klar, men lika snabbt som de historierna dök upp så dog även all nyhetsrapportering från alla inblandades läger.

En eventuell Karlsson-trade verkar nu ligga i träda och frågan är vilka som kommer att agera först. Har verkligen Senators råd att gå in i säsongen med Karlsson i laget?

GMGM påstår sig vara nöjd med det lag han har nu och vetskapen att han också har behållit alla sina framtida picks sägs vara betryggande. Men givetvis skulle Karlssons blotta närvaro ge ytterligare trovärdighet till detta lagbygge. Även Ryan (trots hans enorma kontrakt) skulle kunna erbjuda djup till en trupp som trots allt känns relativt tunn.

Då våra tummar numera är tingade till att hålla Fleury hel och hållen så får vi väl offra stortårna på att EK65 tar sitt sunda förnuft och tvingar fram en trade till den fantastiska Nevada-öknen.

 

David Baumgardt@Baumgardt7022018-07-20 14:16:40
Author

Fler artiklar om Vegas

En franchise med identitetskris