Lennarts OS-blogg: ”Hade inte varit här utan fotbollen”
"Stjärnlaget" SvenskaFans slutade bara fyra i Grushjältar Cup på nationaldagen. Detta trots spelare som Abgar Barsom, Andreas Andersson, Gary Sundgren och OS-bloggaren i målet.

Lennarts OS-blogg: ”Hade inte varit här utan fotbollen”

Vid det här laget vet ni hur jag fick chansen att rapportera från OS. Nu tänkte jag berätta lite mer om min studiebakgrund, praktiska erfarenheter och mitt galna fotbollsintresse.
 
Kanske kan min väg vara någon form av inspiration för de läsare och skribenter som har drömmar om en karriär som sportjournalist.  
 
***
 
För mig började allt med fotbollen. Utan den hade jag inte varit i den här, rätt så bekväma, OS-sitsen.
 
Utöver att jag slaviskt följer ligaspelet, främst Allsvenskan och Serie A(forza Lazio!), spelar jag även på hygglig nivå som division två-målvakt i Rotebro.
 
Jag började tidigt spela A-lagsfotboll i IFK Sundsvall (div. två), vilket så småningom ledde till en pojklandskamp som 16-åring och diverse provspel högre upp i serierna. Men det blev varken AIK, Hammarby eller Enköping – utan division ett och en flytt till Östersunds FK.
 
Flyttade dit med min sambo (Sandra) ett halvår efter studenten och trivdes väldigt bra både på planen och socialt.  
 
Problemet var bara att som mindre välbetald fotbollsspelare tvingades jag jobba vid sidan om. Det var där skon klämde.
 
Jag jobbade som prenumerationssäljare på Svenska Dagbladet och visst, det fungerade ganska länge men till slut kände jag att det var dags att utvecklas även utanför fotbollen.
 
”Satsat på enskilda kurser”
 
Med anledning av detta sökte jag skola i Stockholm, kom in hösten 2010 och fick kontrakt med Vasalund – som jag dock lämnade efter säsongen, utan att ha spelat en enda minut. Nu gör jag min andra säsong i Rotebro IS där träningsnivån varit lättare att kombinera med skolan.
 
Skolan, ja.
 
Trots helt okej betyg på gymnasiet, vore det en överdrift att säga att jag alltid satsat hårt. Ambitionsnivån på gymnasiet var lagom hög och fick alltid höra av lärarna att jag, i princip, underpresterade. Fotbollen var det viktiga.
 
Kanske hade jag kommit in på journalistprogrammet om jag satsat hårdare. Men det har faktiskt löst sig bra ändå.
 
Först gick jag ett och ett halvt år av enskilda kurser i statsvetenskap, juridik och medie-och kommunikation på Stockholms Universitet. När jag kände att det var nog med teoretiska ämnen sökte jag Poppius Journalistskola och deras grundkurs i journalistik.
 
En utvecklande termin där vi mot ständiga deadlines fick skriva alla möjliga typer av texter samt prova på att redigera.
 
”Värdefullt med praktik”
 
Men utan praktisk erfarenhet hade jag knappast varit redo för det här OS-uppdraget redan nu.
 
Eftersom kursledarna i medie-och kommunikation på Stockholms Universitet helt försummat allt vad praktisk inlärning innebär, kände jag mig tvingad att skaffa praktikperioder på egen hand. 
 
Förra hösten fick jag chansen att skriva för FotbollDirekt, och uppgiften var kanske inte det lättaste för en nästan helt oerfaren reporter. Bevaka AIK, Djurgården och Hammarbys Allsvenska matcher på plats, skriva referat och göra intervjuer. Men det gick bra och var extremt roligt och lärorikt.
 
Sedan årsskiftet har jag tills alldeles nyligen praktiserat på eurosports webbredaktion. Där har jag gjort mer redaktionella uppgifter (även skriva om andra sporter än fotboll) och nu även fått sommarvikariat.
 
Jag känner mig redo för yrket.
 
***
 
Om jag ska ge er några råd är det att helt klart att utbilda er först.
Många sportjournalister har inte gått någon journalistutbildning, men det blir allt vanligare och ger ett bättre förhandlingsläge.
 
Sedan var praktiken ovärderlig för egen del.
 
Arbetsmarknaden är inte den bästa. I en bransch som skär ned allt mer växer fasta jobb inte på träd och lönen är heller inte fantastiskt bra, för de flesta.
 
Samtidigt är det väl värt ganska mycket att få jobba med sin hobby?
 
 
Följ mig på Twitter: @lellesandahl

Lennart Sandahl2012-06-19 11:50:00
Author

Fler artiklar om OS2012