Lennarts OS-blogg: Febern eskalerar snart

Lennarts OS-blogg: Febern eskalerar snart


Det råder total OS-feber i landet och dagens förstasidor pryds med rubriker som ”Majestic stuff”.
 
Britterna bara vinner, vinner och vinner.
 
Det blev en del häng i OS-parken i går eftermiddag och där såg vi brittiska framgångar i cykel på den gigantiska storbildsskärmen.
 
Jublet visste inga gränser när sprintcyklisten Jason Kenny knep ännu ett guld för Storbritannien – och allt här handlar om att slå OS i Peking där unionen vann 47 medaljer (19 guld).
 
Inför tisdagens tävlingar hade de 40 medaljer varav 18 guld - med drygt en vecka kvar att tävla.
 
Och allt talar för att det blir det bästa resultatet sedan OS 1908 i London (145 medaljer).
 
***
Hemmafansen jag pratat med talar mest om friidrottskvällen när 3 guld bärgades inom 30 minuter.
 
Annars är cykel och rodd helt otroligt stort och dominerar såväl tv-sändningar som dagspressen.
 
***
Fortfarande snackas det om centrala London som en ”spökstad”, men jag tycker det börjar fyllas på alltmer folk även där och i OS-parken är framkomligheten väldigt begränsad.
 
***
Kunde tyvärr inte få biljett till 100 metersfinalen, men fick däremot se prisutdelningen i går. Usain Bolt försvarade sitt OS-guld och publikfavoriten fick den uppskattning han förtjänade.
 
Utspelen om att han vill testa spela fotboll i Manchester United och satsa på längdhopp är otroligt underhållande.
 
***
Eftersom Angelica Bengtsson inte tog sig till final var gårdagens friidrottshöjdare utan tvekan Felix Sanchez (Dominikanska republiken) emotionella tårar på prisutdelningen efter guldet på 400 meter häck.
 
Det var direkt omöjligt att inte bli berörd när han storbölade inför 80.000 vrålande supportrar.  
 
Hans mormor gick bort samtidigt som OS i Peking för fyra år sedan och Sanchez sprang för henne med namnet graverat på löparskorna.

Stavfinalen blev en spännande kamp om guldet. 
 
Jelena Isinbajeva rev redan första försöket på 4.55 och det var där guldmedaljen försvann. Det märktes att hon, av naturliga skäl, blev stressad av att inte ha tävlingen i egna händer och Jennifer Suhr (USA) och Yarislely Silva (Kuba) låg hela tiden snäppet före.
 
4.75 räckte för Suhr att knipa guldet och Isenbajeva fick nöja sig med 4.65 och tredjeplats. Det ryska fenomenet gjorde sitt sista OS och det känns inte som att någon kommer vara så pass dominant framöver.
 
Om Angelica kan fortsätta pressa sig själv och utvecklas ännu mer, har hon potential att finnas med i medaljstriden om fyra år.
 
***
Såg damfinalen i kula samtidigt som stavhoppet pågick och måste säga att det inte är någon favoritgren.
 
Finalen var över så snabbt att man aldrig hade riktig koll på hur det såg ut i tävlingen, även om speakern försökte uppdatera publiken så var det inte förrän sista omgången som det var spännande.
 
***
De svenska handbollstjejerna Bella Gulldén, Jamina Roberts och Ulrika Ågren lyckades kanske inte så bra på planen. Men fotot de tog med Usain Bolt – som själv la ut den på Instagram – finns i varenda engelsk tidning den här morgonen.
 
***
Dubbelbrons på tisdagen gör att Peking-OS skrala resultat är slaget med en medalj (6 st). Innan Johan Eurén brottade till sig en tredjeplats hade Rasmus Myrgren sett till att segla i mål med bronset i laser.
 
***
Såg på BBC när Usain Bolt sååå enkelt joggade sig till semifinal på 200 meter. Om formen var osäker inför OS och 100 meter en öppen historia – så är 200 enbart en kamp mot hans världsrekord 19.19 från 2009.

I kväll blir det friidrottens kvällspass med bland annat damernas 100 meter häck final och herrarnas höjdhoppsfinal.




Viktoria Bengtsson, Angelica Bengtsson och Elizete Bengtsson. 



Velodrome. Udda, konstigt, men vilken fullkomlig succé för britterna. 



Min favorit att vinna 100 meter för herrar, fick i alla fall en klar andraplats och silver. 



The man. 



The man 2. 

/Lelle
 



Lennart Sandahl2012-08-07 17:46:00
Author

Fler artiklar om OS2012