Filmtips!
Jag tänkte bryta mönstret och ge lite tips om filmer man kan kolla upp under ledigheten. Filmer som har någon intern eller extern koppling till fotboll. Som ni kommer att se så tycker jag att Brittisk filmindustri gör en massa filmer om fotboll och Hollywood är ett skämt. Önskar att det fanns fler länder som gjorde fotbollsrelaterade filmer, länder som har bra koll och koppling till sporten, som tex Italien, Spanien, Tyskland och Frankrike. Dessa är högst personliga sammanfattningar. Alla avgör själva hur de upplever filmerna. Del 2 av filmtips kommer innan nästa lovtillfälle.
-The Football Factory-
Riktigt bra sevärd film med modernt skådespeleri. Påminner om det typiskt brittiska mörka sarkastiska sättet att göra filmer, nästan som Guy Ritchies lite små komiska berättarstil. Den handlar om en grupp Chelsea supportrar i Londons undre arbetarklass och hur deras vardag ser ut. Man har dock lyckats utveckla huvudkaraktären och hans privatliv lite mer än vanligt, vilket är bra. Trots mycket slagsmål och våld så är det en bra story. Baserad på en novell skriven av John King. Boken är mycket bra, går djupare in i fotbollssamhället och tar tag i saker som klass, rasism, sexism, medvetande och huliganism. Både boken och filmen rekommenderas, även om filmen är lite på den lätta sidan jämfört med novellen.
- I.D. -
En av de första filmerna om fotboll och huliganism jag fick se i mitten på 90 talet. Väldigt bra, realistisk och tung film om 80 talet. Baserad på sann historia om 4 poliser som infiltrerar en huliganfalang tillhörande ett lag i östra London. I filmen har man hittat på lagets existens för att inte skada den riktiga klubben. Klubben i filmen heter Shadwell Town FC, men de flesta är medvetna om att det handlar om Millwall FC. Dessa polisers uppgift är att bli accepterade som huliganer och supportrar, jobba nerifrån falangen hela vägen upp till de man vill åt, dvs generalerna. Ingen av poliserna har från början en skvatt intresse för själva klubben utan vill bara göra det dom är där för att göra. Sakta börjar saker gå snett då huvudpersonen utvecklar kärlek till klubben, skapar band till falangen och börjar bli en riktig huligan. De andra börjar också splittras, lever i rädsla ofta för att bli avslöjade och hamnar i ett balansland mellan sympati och yrkesheder. Personerna i fråga och en del karaktärer runt omkring är en direkt produkt av den nya husägande arbetarklassen i Thatchers Britain. Som infiltrerande poliser får dom göra nästan kriminella handlingar för att bli accepterade. Detta är ett hett ämne, även i dagens Sverige. Hur långt får man gå? Får man begå brott för att stoppa brott. Rekommenderas starkt då denna film nästan är urmoder till dagens brittiska film och berättarstil inom ämnet.
- Green Street Hooligans -
Denna film är en skämt av högsta grad. Jag skrattade mig igenom den. Frodo does brittain. Stand your ground and fight lyder taglinen. Vilket är ett bevis på att Hollywood ALDRIG får ta initiativet med att göra en film om ämnet. Jag förstod aldrig riktigt om man var efter att göra komedi eller en dramafilm. Det finns så mycket fel med filmen så jag inte vet vart jag ska börja. Ska den där lilla grabben vara den organiserade ledaren för GSE? West hams riktiga huliganfalang är känt i hela England, de kallas Inter City Firm. Sen när är åker man bara ynka 5 pers från Inter City Firm i en bortamatch mot Man United, för att möta deras kända falang, The Red Army. Varför går man av en tidigare station om man ändå ska slåss framför stationen? Sen att 200 st Red Army får stå och hojta sådär utanför stationen och vänta på GSE ska komma, utan att polisen tar bort dom är ännu löjligare. Alla i GSE är pissed off på den amerikanska killen som satte dit Frodo, för att han sniffa kokain, ehhh ok, kokain ingår väldigt starkt i brittisk huligan kultur. Att han, killen som är bror till Frodos syrras man, första dagen berättar för Frodo om hur allting funkar inom firman som att det är en sorts företagspresentation och tar med honom till deras hangout, och sen vidare till matchen med hela gänget, jag tror jag var nära att stänga av dvd spelaren. Jag brukar gilla Elijah Woods filmer, men att en "ursäkta mig" tanig liten college "nörd" från Harvard kan rå sig på erfarna och fullvuxna galna män i en street fight är komiskt. Han, Frodos kompis som leder GSE ska vara född och uppväxt i området och ha en tung London dialekt, men istället har han en tung Gordie dialekt, alltså från Newcastleområdet, som förmodligen skådespelaren är ifrån. Det är som att nån som ska spela tvättäkta skåning med bryter på finska. Inte undra på att brittisk filmindustri bara hjälpte till med inspelningsplaster, tillstånd och sånt, inget annat. Jag kan skriva i flera timmar om allt som är fel med filmen, men nöjer mig med att den totalfloppade i England men gjorde succé i USA. Rekommenderas inte om man har koll på brittisk huligan och fotbollskultur! Kan ses om man ser den som en Amerikansk fantasy eller spin off till Stargate.
- Rise of the footsoldier -
Enligt mig, en mycket intressant filmatisering av boken/självbiografin ”Muscle”, om den före detta huliganen Carlton Leach som skrev den själv. Filmen fokuserar på tre aspekter av Carlton Leachs liv. Från att vara fotbollshuligan och dörrvakt till hans inblandning med kriminella aspekter, och slutligen till när han blev en av landets mest skräckinjagande brottslingar i Englands undre värld. Riktigt bra, tung och brutal brittisk huligan/gangsterfilm. Kopplingen till fotboll väger lite lätt i filmen förutom när han va huligan, för det var ju det som satte igång hans jobbiga psyke. Jag ville ändå rekommendera filmen.
- Goal 1&2 -
Hahaha!!! Buster på vita duken!! Ännu ett försök av Hollywood att göra ett gripanda drama om fotbollen som blir en sorts halvkomedi. Vad sägs om namnet på motståndarspelaren och huvudkaraktären i Arsenal, P.J Harvey!! "Buster lever"!! Trots att huvudkaraktären säger att han är högerfotad så skjuter han volley och frisparkar med vänster doja under match. Killen har försökt spela för bättre lag i Los Angeles, men han platsade inte, men i Newcastle och Real gör han succé, herregud! Passar egentligen kidsen, medans innehållet desperat försöker rikta sig till en lagom mogen publik. Säger ännu en gång, ni jänkare kan inget om soccer så låt det vara.
- Mean Machine -
För er som har sett The Longest Yard med Adam Sandler, så är detta typ samma sorts story, fast i Mean Machine handlar det om riktig fotboll med fötterna, inte den förvirrade benämningen av amerikanarnas football. Det handlar om en före detta engelsk landslagskapten som anklagas för att resultatfixat en match mellan England-Tyskland, sen får 3 års fängelse för att i fyllan ha hoppat på 2 poliser. I fängelset så mobbas han av de andra fångarna för att ha skämt ut sitt land. Vakterna i fängelset är väldigt otrevliga och brutala. För att göra en lång historia kort så samlas fångarna, trots skiljaktigheter runt ett gemensamt mål, att spöa vakterna i fotboll. En helt ok film som är ganska underhållande att kolla på.
- When saturday comes -
En sorts brittisk version av Goal från 1996, fast karaktären scoutas från en tuff brittisk fabriksmiljö till lokala Hallam F.C. I bakgrunden måste man veta Yorkshire i norra England är en tuff del av landet att växa upp i på 80 & 90 talet. Det var ingen idé att vidareutbilda sig för det fanns bara tunga industri och gruvjobb ändå, då många i England helst inte vill flytta från där de växt upp. Från Hallam F.C går han till PL laget Sheffield United. Man följer hans story från början och till top. En sevärd dramafilm. En liten error grej är dock att när han spelar med Sheffield United i PL så är det säsong 95-96 och då spelade faktiskt Sheffield United inte i PL utan i division 1.
- The Other Half -
En romantisk brittisk sportkomedi med EM 2004 som bakgrundsstory. Ett nygift brittiskt par ska på smekmånad nånstans samtidigt som England spelar sina gruppspelsmatcher i EM. Han vill så gärna åka till Portugal men det går nog inte att övertala den nya frugan som har noll koll på fotboll att kombinera EM med smekmånaden. Så han överraskar henne med en smekmånad till Portugal utan att hon känner till hans baktankar. Bor man i England och dem spelar EM så är det nog inte så många som kan missa det faktumet, även om man hatar fotboll, så det va en liten downgrej att frugan var så pantad att hon inte visste att det var EM i Portugal. Med det sagt så är det ändå en bra film med roliga omständigheter på plats i Portugal, en kul och romantisk fotbollsfilm som rekommenderas speciellt till par som har hemmakväll.
Mvh