Bokrecensionen. Morbo – The Story of Spanish Football av Phil Ball

Allt du velat veta om spansk fotbollshistoria men inte orkat slå upp på nätet.

Ett av problemen med spansk historia över huvud taget och inte minst dess fotbollshistoria är dess revisionism. Alla sidor har förvanskat sanningar för att den ska passa deras egna syften. Det är bara att jämföra en matchrapport i de stora Madridbaserade tidningarna med samma rapport i de katalanska för att inse att inte heller fotbollen klarar sig undan detta.

Huvuddelen av de fotbollsböcker som skrivits är fullkomligt värdelösa, särskilt gäller detta biografier, men några få har faktiskt en hel del att ge även den kvalitetsmedvetne läsaren. Phil Balls bok Morbo är en sådan bok. Ball har vänt sitt handikapp vad gäller att skriva om spansk fotboll - att inte vara född i och uppvuxen i Spanien - till sin fördel – han har större möjlighet att se på saker och ting utifrån än de flesta inhemska författare skulle haft. Författaren har under 15 år i Spanien, verksam som journalist och skribent, definitivt skaffat sig kunskaper om både landet och dess fotboll. Att han delar med sig av dem till de som inte läser spanska eller tröttnat på ensidiga skildringar av partiska och okritiska författare är vi många som skall tacka för.

Bokens namn kommer som de flesta nog vet av det spanska oöversättbara ord som kanske betyder rivalitet, kanske feber, men egentligen inget av det. Man får helt enkelt lära känna det och känna sig fram till vad det betyder. Det är också namnet på det första kapitlet, som går åt till att förklara ordet, huvudsakligen framhjälpt av anekdoter ur den äldre och nyare fotbollshistorien. Efter detta korta kapitel berättas i tur och ordning om fotbollen i Huelva, där den första klubben i Spanien bildades 1889, Baskien, där författaren bor, Barcelona, Madrid och Sevilla. Fast ändå är det inte riktigt så. Kapitlen går in i varandra – det är helt enkelt omöjligt att skriva ett kapitel om Barcelona utan att nämna Real Madrid och tvärtom. Boken avslutas sedan med ett kuriosakapitel om smeknamn och sånger, en genomgång om landslagets förbannelse genom historien, samt en kort genomgång av nuläget fotbollsmässigt i landet.

Vad som gör en berättelser om de spanska lagen riktigt intressanta även för en som inte är fotbollsidiot (vilket jag är) är det som Ball påpekar: Klubbarna i Spanien är spegelbilder av de samhällen och regioner som de kommer ifrån. I England, som författaren av naturliga skäl ofta jämför med, kan han bara komma på Newcastle som ett liknande exempel. Om någon varit i Huelva kan jag meddela att den där känslan att vara landets bortglömda bakgård fick jag också där, trots att jag inte kunde ett ord spanska, och därmed inte tala med någon, när jag hamnade där för mer än tio år sedan. Annars är det kapitlet inte särskilt inspirerat eller intressant, detsamma gäller den lite krystade Sevillakapitlet. I Baskien, på författarens hemmaplan, finns det fler historier att ta av. Han berättar dem gärna i en kombination av historiska upprapningar och anekdoter, och det funkar.

Men mest intressanta är Balls beskrivningar av landets två största klubbar. Som Real Madrid-fan kan jag inte säga att det är så mycket fakta i just det kapitlet som är nya för mig, men hans reflektioner, funderingar och förslag gör det ändå mer än läsvärt. Hans fascination för klubben skall inte förväxlas med supporterskap (när han skriver att han känner sig obekväm när Real förlorar är det för att han ser deras segrar som en konstant i världen, inte för att han nödvändigtvis vill att de skall vinna), men har lockat honom att efter Morbo skriva en bok, White storm, som bara handlar om klubben. Barcakapitlet är lika inspirerat, och dessutom med betydligt fler nyheter för mig. Jag har läst det flera gånger.

Ball har förmågor som många fackboksförfattare saknar, att tydligt klargöra vad som är hans egna funderingar och att skilja på rykten och sanning. Det gör kanske boken till en osäker faktakälla när man vill ta reda på hur det egentligen gick till med Di Stefanos övergång till Real Madrid, men andra källor hävdar att de vet hur det var, trots att de hävdar olika. Ball tar fram bakgrundsfakta och ger indicier men vad gäller sådant som han inte vet, och som allmänheten knappast någonsin kommer att få veta, lämnar han åt läsaren att dra slutsatser eller trycker på att hans egen slutsats inte behöver vara den rätta.

Jag har otaliga gånger luffat runt Spanien, besökt ganska många av de vitt skilda delarna av landet, och som vanligt pratat fotboll vartän jag kommit. När jag läser Balls bok är det mycket jag känner igen, och ibland skulle vilja lägga till. För mig är varje historiskt fotbollsfakta och nästan varje fotbollsanekdot intressant och viktig. Men jag är övertygad om att även en som bara har ett mindre fotbollsintresse kan ha glädje av boken. En bred skildring av ett (eller egentligen flera) samhälle, dess fotboll, och hur dessa båda påverkar varandra är det vi pratar om.

Morbo kan beställas på www.sportsbooksdirect.co.uk

För ytterligare essäer, dock utan fotbollsanknytning, om landet med den fantastiska fotbollen och historien rekommenderas ”Den gåtfulla passionen – essäer om den spanska världen” av Nathan Schachar och ”Roads to Santiago” av Cees Nooteboom. Även den sistnämnda finns på svenska men jag är osäker på titeln. Och missa inte Balls Real Madrid-bok White Storm, en recension av den kommer inom kort.

Max Persson2003-02-18 10:22:00

Fler artiklar om Spanien