Inför CL-avslutningen del 1

Hur det kan gå. Och varför det gått som det gått.

Åtta lag kvarstår i det som är världens viktigaste klubbturnering. Tre av dem är spanska, tre av dem är italienska, och de kompletteras av ett holländskt och ett engelskt lag. Är det ett normalt facit och hur kan det tänkas gå framöver? Det skall jag försöka besvara.

Om italienska fans håller med vet jag inte, men svenskar som håller på italienska lag hävdar med att med utseendet på årets kvartsfinaler är ”Italien tillbaka”. Är det så, eller har de kanske aldrig varit borta? För fem år sedan hade knappast någon trott att Spanien fyra år i rad skulle ha tre lag bland de åtta bästa, vad har hänt med spansk fotboll? Är Premier League sämre än ligorna i de två nämnda länderna för att man bara har ett lag i kvart när de andra har tre? Är tyska ligan slut? Hur stort är avståndet mellan de större ligorna och de som ligger därefter? Vilka mönster finns? Det skall vi se nu.

England

Vi börjar i det land som ofta kallar sig fotbollens hemland. Före 1976 hade bara ett engelskt lag vunnit Europacupen, Manchester United 1968. Därefter vann England 6 titlar i rad. Vissa kan tolka det som att engelska ligan plötsligt blev markant bättre i mitten på 70-talet, men frågan är om det var så. Resultaten i UEFA-cupen visar inte på att de engelska lagen under perioden var så mycket bättre än resten av Europa, det ”andra laget” som fick spela Europacupen klarade sig aldrig särskilt långt, inte heller hände något omvälvande på övergripande nivå i ligan. I stället var det nog snarare så att Liverpool (med fyra vinster i fem finaler på nio år) fick fram ett lag som var klart bättre än de andra. Men ligan i helhet var knappast överlägsen, även om den möjligen var bäst. Att de engelska fansen var sämst, vilket ledde till en lång avstängning, var definitivt negativt för den brittiska fotbollen såväl på hemmaplan som i cuperna. Man har också faktiskt bara haft en representant i en CL-final sedan turneringen startade, Manchester U 1999.

Är det då ett svaghetstecken för Premier League att i år bara ha en representant i kvarten? Jag tycker egentligen inte det. I England finns två lag som mer eller mindre alltid är i topp och faktiskt är de enda som känns som möjliga vinnare av ligan. Visst har både Leeds, Chelsea och Liverpool varit i minst CL-kvart de senaste åren, och Newcastle var inte långt borta i år, men de känns lite som one-hit-wonders. De har, även om de imponerat (framför allt Leeds 2001), inte gjort intrycket att de år efter år kunde vara med däruppe. Det har de heller inte kunnat, och de har heller inte förmått att utmana de två största om mästerskapet. Att Arsenal inte är i kvartsfinal är givetvis en besvikelse för klubben, men större klubbar än Gunners (ie Bayern Munchen) är också borta. Engelsk fotboll hade inte varit särskilt mycket bättre om Arsenal petat in ett mål till i andra gruppspelets tuffaste grupp. Man kommer säkert att höra till favoriterna nästa år också.

Tyskland

I Tyskland är läget lite annorlunda. Ligan är definitivt Europas mest underskattade, de senaste sex åren har man haft tre lag i fyra CL-finaler, och både Dortmund och Bayern Munchen har vunnit. Sistnämnda klubb har de senaste fyra åren antingen vunnit eller åkt ut mot slutsegraren. I år orkade man inte hålla sitt lysande facit och åkte ut direkt, förvisso i en svår grupp men ändå en enorm missräkning. Lagets facit i ligan visar att man egentligen knappast är sämre än föregående år. Inget av de övriga lagen håller en sådan klass att de kan förvänta sig en CL-kvartsfinal, även om de väl visat att de kan nå dit och ännu längre om allt stämmer. Tycker inte tyska ligan har floppat i år, däremot har Bayern Munchen gjort det.

Spanien

Landet som dominerade cuperna under det första decenniet de spelades tappade mycket, mycket på utlänningsstoppet som infördes i mitten på 60-talet. Under 80-talet vann Real Madrid två UEFA-cuper, var i en Europacup- och en cupvinnarcupfinal, samt i ytterligare fyra Europacupsemifinaler. Barca vann Europacupen 1992 och några titlar i de mindre cuperna har tagits av olika lag. Men från år 2000 har man plötsligt dominerat totalt. Real Madrid tog hem Europacupen 1998, men året efter var laget det enda lag som tog sig till kvart i CL, och där blev det respass mot Dynamo Kiev. 2000 hade man plötsligt tre lag i semifinal och dominansen fortsatte de två kommande åren. Oavsett hur det går i slutändan i år har flera lag varit med långt framme och imponerat under tiden. Hände det då något särskilt med spansk fotboll i skarven mellan millennierna?

Nej, egentligen inte är mitt svar. Det som hände var att två lag som legat strax under den absoluta toppen handplockade varsin tränare som fick bygga upp trupper och lag på det sätt som han önskade. Båda dessa var extremt duktiga på systemtänkande och tog, trots på papperet lite svagare uppställningar, Valencia och Deportivo La Coruña till hög Europatopp. Detta kombinerat med att de två klassiska storlagen har haft bra perioder har lett till att det blivit mycket spanskt däruppe. Tecken finns att den spanska vågen smittar av sig neråt i ligan och att lag som Real Sociedad och Real Betis kanske kan ta ytterligare steg mot Europatopp. Men fyra lag som känns som troliga kvartsfinallag varje år är egentligen mer än ett land kan ha. Och segersviter som Real Madrids varar inte i evighet…. Nästa år kan Spanien mycket väl vara utan kvartsfinalplats, utan att ligan är ett dugg sämre.



Fortsättning här

Max Persson2003-04-04 07:20:00

Fler artiklar om Real Madrid