Club Atlético de Madrid S.A.D 100 år
Atlético vinner dubbeln våren 1996

Club Atlético de Madrid S.A.D 100 år

Den fjärde och avslutande delen om niofaldiga spanska liga- och cupmästarna Atlético Madrid

Åren 1980-1987:

Efter att ha varit ett topplag under de senaste 20 åren, med bland annat fyra mästerskapstitlar, floppar Atlético rejält säsongen 1979-80. Laget blir utslaget direkt i den första omgången av Uefacupen och når bara en 13 plats i ligan. En viss Luis Aragonés gör sin andra sejour i klubben som manager och blir avskedad under våren efter de uteblivna framgångarna.

Los Colchoneros ser om sin trupp för den kommande säsongen och är med in i det sista i kampen om ligatiteln. Real Sociedad tar hem sitt första mästerskap i hård kamp med de vita samt rödvita lagen från Madrid. Via sin tredjeplats är Atlético kvalificerade för Uefacupen säsongen 1981-82, men stöter på patrull i form av portugisiska Boavista redan i den första omgången. I ligan slutar man på en blek åttonde plats.


President Vicente Calderón

Sommaren 1980 avgick Vicente Calderón som president för klubben, men redan två år senare var han tillbaka, efter krav från fans och ledning att han skulle komma tillbaka. En av hans första åtgärder är att anställa Luis Aragonés som manager igen. Under hans ledning har klubben åter några framgångsrika säsonger undantaget upprepade misslyckanden i Uefacupen. I ligan är man med i toppstriden i efterföljande tre säsonger, trea (-83), fyra (-84) och tvåa säsongen 1984-85. Skyttekung på 19 fullträffar blir Hugo Sánchez, som även är med och vinner Copa del Rey finalen mot Athletic Bilbao med 2-1.

I oktober 1985 bärgar man sin första titel i den Spanska Supercupen. Matchen som spelas mellan ligamästarna F.C. Barcelona och cupvinnarna Atleti. Vinnaren avgörs via hemma- och bortamöten och där Los Rojiblanco drar det längsta strået. I och med cup vinsten våren innan är Atlético med i Uefas Cupvinnarcup. Där går man hela vägen fram till final mot Dynamo Kiev. I finalen i Lyon blev ryssarna för svåra och vinner matchen med 3-0. Ligaspelet blir lidande och under den sista säsongen med Luis Aragonés (för den här gången) som manager slutar man på femte plats våren 1986.



På 80-talet ändrade man klubbmärket till dagens utseende!

Efterföljande säsong når man fram till final i den inhemska cupen, men förlorar finalen mot baskiska La Real. I ligan hamnar på sjunde plats efter haft tre olika managers under säsongen!

Jesus Gil y Gil:

Den 27 juni 1987 tar Jesus Gil y Gil över som president och en managerkarusell av sällan skådat slag inleds, även om första säsongen blir lugn med Gil mått mätt. Han börjar med att anställa den argentinske mästartränaren César Luis Menotti som ersätts av Yacobi i mars månad. Trots den turbulenta omgivningen kommer laget på en tredje plats i ligan säsongen 1987-88. Från sommaren 1988 till tidig höst 1990 har föreningen åtta olika managers, några tränare återkommer dock flera gånger. Bland de kända namn som får känna av Gils minimala tålamod märks bland annat Javier Clemente och Ron Atkinson.


Citatmaskinen Jesus Gil y Gil

Den kontroversielle presidenten har ett tvivelaktigt förflutet i den spanska byggbranschen. Storbyggmästaren har tillbringat bara 18 månader i fängelse i slutet av 60-talet, efter att ett av hans byggprojekt rasat samman och dödat 58 personer, domen löd på fem års fängelse. Han har även varit borgmästare i turistorten Marbella, som ligger på den spanska solkusten. Kopplingarna mellan Marbella och Atlético har också lett till åtal mot Gil för olagliga sponsoravtal. Men likt vatten som rinner av en gås, verkar det mesta också rinna av denna frispråkige president.

Han har inte bara orsakat trubbel, han har även sett till att det har kommit in pengar till klubben och att man har kunnat göra värvningar av toppspelare. Hans första titel som president, vinner klubben säsongen 1990-91, då man besegrar Mallorca med 1-0 i finalen av Copa del Rey. I ligan slutar man på andra plats, mycket tack vare sin målvakt Abel Resino som höll nollan i 1275 minuter! Omräknat motsvarar det drygt 14 matcher på raken! Framåt vinner Manuel Sánchez Delgado, känd under sitt artistnamn Manolo skytteligan på 27 mål.

Försommaren 1992 blir klubben ett aktiebolag och klubbnamnet får tillägget S.A.D. (Sociedad Anónima Deportiva). Klubbens namn lyder från och med då, Club Atlético de Madrid S.A.D.

Luis Aragonés kommer åter till klubben och under hans ledning försvarar man sin titel i Copa del Rey. Denna gång besegras lokalkonkurrenten Real Madrid i finalen med 2-0! I ligan slutar man tredje plats. Återigen börjar Gils tålamod och brist på kontinuitet visa sig när Aragonés får kicken januari i 1993. Laget spelar inte bra och tränare efter tränare får skulden när spelet inte motsvarar Gils förväntningar. Fram till att Radomir Antic tar över rollen som manager i juli 1995 har klubben slagit spansk rekord i omsättning av tränare? 14 tränare passerar revy under en period på två och halvt år!

Historiska dubbeln:

Under Radomir Antics ledning får laget en kanonstart på säsongen med nio vinster och två oavgjorda på de första 11 matcherna. Man ligger med i toppen under hela säsongen och säkrar mästartiteln i näst sista omgången, närmast före Valencia. I truppen ingick bland annat Molina, Kiko, Caminero, Diego Simone, Pantic och Santi, för att nämna några avhjältarna. Den historiska dubbeln nås efter att man besegrar F.C. Barcelona i finalen av den Spanska Cupen efter mål av Pantic. Drygt 20 000 fans som rest från Madrid till Zaragoza för att se finalen, firar natten lång!


Kiko en levande Atléticolegend

Atlético får chansen att spela Champions League som spanska mästare, för första gången i den dåvarande utformningen med gruppspel, kvartsfinal, semifinal och final. Man går lätt vidare till kvartsfinal, men får stryk av Ajax med sammanlagt 3-4. I ligan hamnar man långt efter vinnande Real Madrid på femte plats.

I sina ambitioner att vara ett europeiskt topplag värvar man bland annat både Vieri och Juninho. Satsningen går inte riktigt hem utan laget slutar än en gång femma i ligan. Vieri lyckas trots stora skadeproblem vinna skytteligan med 24 mål på 24 matcher! Trots ett på papperet bra lag lyckas man inte med spelet på planen. Turbulensen med ideliga värvningar av spelare utan någon röd tråd samt den tidigare nämnda tränarkarusellen leder klubben ner i ”Helvetet” efter säsongen 1999-00.

Segunda:

Men laget gör en katastrofal inledning av säsongen i Segunda och får lida för det under resten av säsongen. Man missar uppflyttning efter en målskillnadsaffär mot Tenerife. Den levande legenden Luis Aragonés får uppdraget att ta Atlético tillbaka till La Primera. Ett uppdrag han lyckas alldeles utmärkt med. Man leder andraligan från start till mål och Rojiblanco är tillbaka där de hör hemma!

Källor; Atleticozone.com och clubatleticodemadrid.com:

Niclas Boberg2003-04-29 19:50:00

Fler artiklar om Atlético