Ingen avspark i höst: (FORTSÄTTNING)

Samtidigt som några få klubbar slår sig fram med allt större styrka och ekonomiska intentioner, som till exempel Real Madrid vars huvudsyfte med värvningen av David Beckham är inkomster från den Asiatiska marknaden, lämnas majoriteten i en vind för våg-situation i det finansiella spelet.

I sluttampen av spanska ligan slåss vissa klubbar för placeringar som ska försäkra intäkter till nästkommande säsong; andra har redan förpassats till lägre divisioner och ligger i heta diskussioner om försäljning av nyckelspelare, framtida "löften" och egna produkter vilket också innebär en utarmning av spelarmaterialet och en ytterligare försvårad kompetenssituation.

Men klubbarna erbjuds inte de pengar som skulle behövas. Eller rättare sagt, man erbjuds skuldebrev och amorteringar som sträcker sig över en tre- till femårsperiod när man i själva verket behöver en snabb kapitalförstärkning för att kunna planera en direkt tillbakakomst till förstadivisionen, som är fallet med Rayo Vallecano och den eventuella försäljningen av lagets stora stjärna Míchel till Deportivo de La Coruña.

Naturligtvis måste de framtida kontrakten och betalningsformerna förändras och anpassas efter situationen. Men samtidigt som några få klubbar slår sig fram med allt större styrka och ekonomiska intentioner, som till exempel Real Madrid vars huvudsyfte med värvningen av David Beckham är inkomster från den Asiatiska marknaden, lämnas majoriteten i en vind för våg-situation i det finansiella spelet.

Om man konkret tittar närmre på förhållandet ter den sig alltmer komplicerad. José Hidalgo, president i division2-klubben Salamanca, och ägare av framgångsrika företag som Air Europa och resebyrån Halcón Viajes, menar att man visst kan säga att klubbarna är privata företag, men att man inte får glömma att ledningen för dessa företag i mångt och mycket är impotent. Även om klubben har en ägare, så förblir den en social företeelse i samhället.

-I Salamanca har vi en övergång varje år, och tack vare denna inkomst så har vi överlevt säsongen. Men det är mycket svårt att sköta en klubb, för fansen kräver spelare och resultat, därtill utövas ett stort tryck på lagets ledning, uppger han till El País. Dessutom händer det att fansen försöker att tvinga bort presidenter, utan att ta i beräkning att dessa faktiskt äger klubbarna.

-Hur sköter man en klubb bra? Är det bra det som Alavés har gjort? Ett par misstag och några otursamma spelarköp, nu ser vi hur det har gått. Mané [som tog laget till Uefacupfinal för ett par år sedan] står på gatan, och laget spelar i Segunda nästa år.

"Marknaden har kollapsat", poängterar även Jesús Samper, president för Murcia som nyligen tagit klivet upp i förstadivisionen. Samper var tidigare generalsekreterare för la Liga de Fútbol Profesional, men avgick för sex år sedan när klubbarna bestämde sig för att förhandla separat om TV-kontrakten. -Murcia klarar visserligen av sin situation,, hävdar han till samma källa, men det finns ingen anledning att hota med att inte starta ligan. Det finns inga fundament för ett sådant beslut och jag ställer inte upp på det. Ligan har tappat auktoritet för att tvinga fram en ekonomisk kontroll hos klubbarna, och däri ligger det verkliga problemet".

Spanien skiljer sig från de övriga

Erfarenheterna från Frankrike och Italien, där Monaco kan tvingas ned i division två på grund av sina skulder trots att laget har kvalificerat sig för Champions League, och Lazio som har ett överhängande hot om uteslutning från liga- och cupspel av dito orsak, är tydliga exempel på de ekonomiska svårigheterna. Spanska ligan skiljer sig dock från de övriga, då man trots en vedertagen problemdiagnostik inte har lyckats att samlas kring en åtgärdsplan. Dessutom är ligan delad i två grupper: mellan de "stora" och de "små" lagen, och varje enhet vill förhandla om pengar och rättigheter utefter sina egna premisser. Som om det inte vore nog tolkar också var och en själv hur en rimlig fördelning borde se ut.

-Många av klubbarna står på ruinens brand, säger Hidalgo. Vi kan inte fortsätta på det sättet, och varför ska vi börja att spela ligan när vi inte ens har pengar till att betala ljuset? Det är helt ok, och rimligt, att det finns klubbar som tjänar mer och att andra tjänar mindre, men i en liga måste det också finnas en viss balans mellan klubbarna och deras möjligheter. Så är inte fallet i den spanska.

Det komiska i kråksången är att flera av de andalusiska klubbarna (Betis, Sevilla & Málaga) nu ställer sig på de "storas" sidan, när de för bara några år sedan spelade i Segunda. -De utnyttjar lokala kanaler som är villiga att hjälpa dem. Samma sak händer med de baskiska, och galiciska lagen, men denna orättvisa kan vi inte tillåta, poängterar Hidalgo.

De "små" klubbarna vill ha en rättvisare fördelning av kapitalet som TV-rättigheterna generar, utan att för den skull kräva samma fördelning som återfinns i England, enligt Javier Tebas, juridisk rådgivare åt Badajoz (tidigare i division två, nu klart för nedflyttning till Segunda B) som har tagit initiativet och samlat klubbarna till uppror. -Skillnaden mellan den som får mest, och den som får minst i England är fördelat 2,5 mot 1. Här är situationen 6 mot 1, och vi var beredda att acceptera det. Vad som händer nu, enligt de förslag som finns på bordet, är att denna siffra skulle stiga till 13 mot 1, och det är omöjligt i en tävlingssituation. Dessa skillnader tar inte heller hänsyn till beloppen som deltagande i Champions League medför. De klubbar som har spelat Champions League i år (Real Madrid, Valencia, Deportivo och Barcelona) har bara genom det lyckats förvärva kapital som motsvarar den årliga budgeten för flera av lagen i den spanska förstadivisionen.

Spanska Fotbollsförbundet lamslaget

Samtidigt saknar Spanska Fotbollsförbundet en ledargestalt, och har drabbats av flera avhopp samt beskyllts för förslösning av ekonomiska medel, vilket medfört att situationen är nästintill kaotisk. De "små" klubbarna riktar sin ilska alltmer mot Florentino Pérez, nuvarande president i Real Madrid, vem de menar är en förgrundsfigur och beskyddare av detta "Apartheidsystem". Florentino är Vicepresident för Ligan, och presenterade sig till posten "med kravet att ingen annan skulle utmana honom", hävdar en Förbundsmedlem till El País. "Vi accepterade det, och nu får vi betala för det", menar samma källa till tidningen. Pérez Farguell, generaldirektör i Barcelona, klargör dock att han har viss förståelse för vissa av de små klubbarnas klagomål, men att de stora också måste ha större inkomster då de inte bara tävlar nationellt, utan också mot andra klubbar som Manchester United, Milan och Juventus.

Följaktligen kan man ju fråga sig om den spanska ligan har någon framtid sin nuvarande utformning. G14 (de största klubbarna i Europa) har redan sitt högsäte i Bryssel, och där samtalar de om allt från frysta spelarlöner, till riktlinjer för en europeisk framtid - men endast för några få utvalda förstås. Experter, och flera studier, menar också att allt pekar mot en amerikanisering av den europeiska fotbollen:

Skillnaden mellan stora och små kommer att öka drastiskt, och om det fortsätter på samma sätt finns det ingen annan utväg än att skapa en Paneuropeisk liga med Amerikanska förtecken.


Källor och faktabas: El País; Marca, AS & Telemadrid.


Per Zander

Per Zander2003-06-01 20:55:00

Fler artiklar om Spanien