Estadio del Mediterráneo, 2022-08-14 22:00

Almeria - Real Madrid
1 - 2

Almeria 1–2 Real Madrid – Kalldusch och comeback

Så blev det återigen dags för mästarna från Madrid att kliva in I en ny La liga-säsong. Denna gång var det nyuppflyttade Almería som stod för motståndet när huvudstadslaget reste söderut för en klassisk sen avspark. Matchen kom att bli en underhållande historia, där två ytterbackar lite oväntat blev hjältar.

Trots att klockan alltså hunnit bli 22:00 visade kvicksilvret 33 grader Celsius i Almería. Real Madrid ställde upp med ett relativt roterat lag där spelare som Casemiro, Alaba och Modric tog plats på bänken. Nyförvärven Rüdiger och Tchouameni kastades direkt in i hetluften (bokstavligt talat).

Direkt från avspark är det hemmalaget som tar initiativet och driver upp tempot. Drygt fem minuter spelade hittar man in bakom Rüdiger som står och dräller drygt två meter bakom resterande backlinje. Den unge Ramazani gör inga misstag utan drar säkert dit ledningsmålet för Almería, och mardrömsstarten är ett faktum.

Kallduschen verkade dock ge önskad effekt då de för kvällen lila marängerna direkt såg ut att vakna till och skapa lägen. Bara ett par minuter efter baklängesmålet kommer Vini loss på sin vänsterkant och serverar bollen in till Benzema vid målområdeslinjen. Jag var nog inte den enda som hann skrika ”såja!” innan man såg bollen segla över Fernandos ribba.

Allt som halvleken fortsätter är det Real Madrid som fortsätter ha större delen av bollinnehavet och skapa de farligaste lägena. Almería ligger lågt i sin fembackslinje och förlitar sig till främst till kontringsspelet genom den stora Sadiq (192 cm) och den snabbe Ramazani (167 cm), en klassisk big man, small man längst fram alltså.

Strax innan halvtidsvilan får Lucas Vazquez bollen i mål efter ett riktigt läckert inlägg från Toni Kroos, linjedomaren var dock väldigt säker på sin sak när han lyfte flaggan och signalerade offisde. Riktigt så säker är dock oklart om han verkligen borde varit, då reprisbilderna visar att det rör sig om enstaka centimetrar. Någon längre VAR-titt blir det dock inte utan spelet sätts i gång utan några större protester från bortalaget.

In i halvtidsvila går man med 69–31 i bollinnehav, 17–2 i avslut, 12–0 i hörnor men 0–1 i den enda statistiken som faktiskt betyder någonting, och den övertända hemmapubliken jublar som att matchen vore slut.

Redan i halvtid väljer Ancelotti att sätta in Luka Modric när Camavinga, som redan tagit ett gult kort, får kliva av. Halvleken inleds precis som den första såg ut, nämligen med ännu en hörna för Madrid, som verkar gå för världsrekordet i den något smala kategorin.

Real Madrid fortsätter rada upp målchanser med Fernando i Almeríamålet får de flesta bollarna rakt på sig, Timmen spelad rinner Vini igenom på ett fantastiskt sätt, friläget räddas återigen av Fernando. Denna gång stormar dock Lucas Vazquez fram och efter lite flipperspel i straffområdet lyckas han trycka dit kvitteringen. 1–1!

Med 16 minuter kvar att spela byts David Alaba in för Ferland Mendy, just som Luka Modric fixat fram en frispark strax utanför Almerías straffområde. Rakt fram till bollen stegar just Alaba, och precis som om det var skrivet i ett Hollywood-manus knorrar han in en otroligt läcker frispark, stolpe in. Han behövde bara en bolltouch för att göra sitt första mål för säsongen!

Almería lyckas gräva fram någon sorts energi efter 2–1 målet och börjar faktiskt hitta en hel del halvchanser, dock aldrig värre än att Courtois kan göra relativt rutinmässiga räddningar.

Efter 96 spelade minuter stoppar domaren pipan i munnen och slår fast de tre poängen till Real Madrid, som ännu en gång tar sig tillbaka från underläge. Givetvis otroligt viktigt att inleda säsongen med en vinst, och dessutom får man ändå säga att det var en fin insats. Nu vidare mot ytterligare en bortamatch, då man på lördag åker till Galicien för att möta Celta Vigo!

Spelarbetyg:

Courtois: 2
Har egentligen inte särskilt mycket att göra, kan inte hängas för målet han släpper in.

Vazquez: 4
Har två bollar i nät, varav ett godkänns. Viktig i offensiven och kvitteringen var otroligt viktig för lagets självförtroende.

Rüdiger: 2
Går bort sig helt vid 1–0, är annars farlig på fasta och vinner dessutom en hel del boll högt upp i banan.

Nacho: 2
Syns knappt till, vilket känns som ett relativt gott tecken. Gör det han ska men inte mycket mer, som vanligt med trotjänaren.

Mendy: 1
Usel offensivt, håller dessutom på att ställa Courtois med ett uselt hemspel. En säsongspremiär att glömma för Mendy.

Camavinga: 2
Godkänd insats trots att han blir utbytt i paus. Fyllde på bra in i boxen men gör det ofta lite för svårt för sig själv

Tchouameni: 3
Många bollvinster högt upp i banan och även väldigt trygg med bollen vid fötterna. Fin ligadebut som lovar mer!

Kroos: 3
Inledde skakigt och slog framför allt väldigt många väldigt dåliga hörnor. Åt sig in i matchen och såg till slut ut som sig själv igen.

Vini: 3
Var den som absolut ville mest av spelarna längst fram. Utmanade sin vana trogen konstant sin ytterback men mötte väldigt ofta både två och tre spelare själv. Har en direkt avgörande aktion som leder till kvitteringen.

Benzema: 2
Hade nästan kunnat vara nere på 1, men är så pass bra i kombinationsspelet att han ändå blir godkänd. Ovanligt nog väldigt trubbig i avsluten, borde definitivt haft minst ett mål i matchen.

Valverde: 3
River och sliter konstant. Gör en bra insats såväl på högerkanten som på centralt mittfält. Har ett par riktiga rökare som tyvärr gick rakt på målvakten.

Inhoppare:

Modric: 3
Visar klass direkt, ger ytterligare en dimension till mittfältet. Synd bara att gubben aldrig får vila.

Hazard: 3
Piggt inhopp! Är involverad i uppbyggnaden till båda målen och har flertalet aktioner som visar upp en nyfunnen rapphet i steget. Mer sånt tack!

Alaba: 4
Wow vilket inhopp! Går rakt in och dunkar dit ledningsmålet på frispark. Erbjuder en helt annan offensiv från vänsterbacken jämfört med Mendy.

Ceballos och Casemiro spelade för kort tid för att betygsättas.