Estadio del Mediterráneo, 2024-02-24 21:00

Almeria - Atlético
2 - 2

Almería – Atlético Madrid: Svårare match än man tror
Kan Memphis Depays fina mål form hålla i sig även mot jumbon?

Almería – Atlético Madrid: Svårare match än man tror

Atlético Madrid gästar Almería i omgång 26 i La Liga. Atlético Madrid har förlorat sina två senaste bortamatcher med uddamålet. Almería söker säsongens första seger.

Atlético Madrid
Bara en seger för Atlético på de senaste fem matcherna. Bara ett gjort mål på de senaste tre bortamatcherna. Den negativa formen i februari har fortsatt och målskyttet har varit det största problemet. Atlético har en svajig ligasäsong i år de ligger på en fjärde plats men prestationerna varierar. På hemmaplan är Atlético bäst i serien men på bortaplan är de inte bättre än ett mittenlag. Nu möter de tabelljumbon Almería borta vilket på papperet ska bli en överkörning resultatmässigt likt den mot Las Palmas. Dock ett tufft spelschema och skador kan göra att det blir svårare än man tror. Två matcher kvar i februari som varit Atléticos sämsta månad resultat och spelmässigt. Atlético som vi vet varierar sitt spel efter motståndaren som de möter. Ena matchen har de 70 procent bollinnehav och bryter ned motståndarna, och nästa har de 30 procent bollinnehav med låga försvarslinjer för att kunna kontra. Mot Almería förväntas Atlético gå ut och anfalla för att visa för sig själva och fansen att offensiven faktiskt funkar. Matchen efter Almería är returmötet mot Athletic Club där man är i ett uddamåls underläge. Atléticos säsong som i början av februari såg hoppfull ut man var i semifinal i cupen, hade chans att gå med i titelstriden och åttondelsfinal i CL. Nu när mer än halva månaden har gått är man orolig om de ens ska gå till CL nästa år genom ligan. Även avancemang i cupen och CL ser ut att vara långt borta. Man ska dock inte vara för deppig, Diego Simeone är en riktigt skicklig tränare och han vet hur han ska få ut max av sitt lag. Individuella misstag har varit anledningen till de flesta förluster denna månad och säsong. Det är sällan som lag är klart bättre än Atlético.

Startelvan
Skador på två av Atléticos viktigaste spelare senast mot Inter, när både Griezmann och Giménez gick av. Rapporterna om Griezmanns skada är oklar, ena tidningen säger att han kommer definitivt missa Athletic Club men andra säger att han kommer vara spelklar till den matchen. Den säkraste källan är från Griezmann själv som säger att han tror han är tillbaka mot Athletic Club. Giménez åkte på någon typ av muskelskada och föväntas vara borta i 2–3 veckor. Skadelistan inför matchen är följande, Azpilicueta, Giménez, Griezmann, Vitolo, Lemar och Paulo. Memphis Depay som förvånande blev bänkad hela matchen mot Inter senast förväntar jag mig startar i denna match. Holländaren har varit i riktigt bra form och vet hur man gör mål. Witsel som var riktigt bra i senaste matchen tror jag kommer att vila mot Almería, då även han åkte på en liten skada mot Inter men kunde fullfölja matchen. Gabriel Paulista tar belgarens plats i startelvan och gör då sin andra match för Atlético. En roterad elva väntas eftersom det är viktigare att de bästa spelarna är utvilade till Athletic Club matchen. Taktiskt finns det bara ett sätt Atlético ska spela och det är offensiv snabb fotboll med en hög press.
Min förväntade startelva:
Oblak – Reinildo – Gabriel – Savic – Riquelme – Barrios – Vermeeren – De Paul – Molina – Correa – Depay

Almería
Medan Atlético har sin sämsta månad resultatmässigt har Almería sin bästa. Två poäng i februari månad är delad bästa med december. Det finns inte mycket som är positivt i Almería just nu de är verkligen i en stor kris. Laget tog in några spelare i januari transferfönstret, Romero på lån från AC Milan är den som är mest intressant. Även yttern Lázaro återvände från ett lån i Brasilien. Båda spelarna är unga och skickliga på att dribbla vilket erbjuder kreativitet som laget saknat tidigare. Almería är riktigt dåliga offensivt och defensivt. Lagets bästa målskytt är Sergio Arribas med sex mål. Den näst bästa är Luis Suárez som bara spelat tio matcher denna säsong på grund av skada, och Leo Baptisão på fyra mål var. Oftast underpresterar lag som ligger i botten sin XG (förväntade mål) och överpresterar sin XGA (förväntade insläppta mål). Få lag gör det lika illa som Almería, de gör tio mindre mål än de förväntas och de släpper in tio fler. Den enda segerna Almería har under hela denna säsong är mot fjärde divisions laget CF Talavera de la Reina i cupen. Dock kan man inte säga att de varit dåliga i alla matcher. Mot topplagen har Almería gjort det riktigt bra, udda målsförlust mot både Barcelona, Real Madrid och Atlético. Mot Real ska de även haft med sig mer än bara en bra prestation, den otroligt svaga domarinsatsen i matchen blir avgörande och ger Real segern. Mot Barca var de även nära poäng men de klarade inte av att stå emot hela matchen. Det finns stor risk för underskattning från Atlético och det kan Almería använda i sin fördel.

Startelvan
Almería har mot Barca, Real och Atlético tidigare spelat en 5-4-1 formation. Men i deras senaste fyra matcher spelat en 4-2-3-1. På grund av de poängen som de tagit i två raka matcher nu tror jag att de fortsätter med den senare formationen. Almerías skadelista har bara två namn på sig, det är anfallarna Ibrahima Koné och Luis Suárez. Almerías lag kommer vara något förändrad från sin senaste match mot Granada. Jag tror att Largie Ramazani kommer komma in i elvan på vänsterkanten i stället för Embarba. Även den näst bäste målskytten Baptistão kommer tillbaka in i laget efter sin avstängning. Utöver det tror jag inte det blir några mer förändringar i elvan. Hur Almería ska spela för att ta poäng mot Atlético har jag svårt att säga ett lag helt ur form där inget verkar funka. Atlético har svårt att möta en hög press men spelet kommer förmodligen bara vara på Almerías planhalva. Därför blir det svårt för dem att sätta den. Det gäller att ta vara på fasta situationer och kontringarna som de kommer få.
Min förväntade startelva:
Maximiano – Langa – Radovanic – González – Pubill – Robertone – Baba – Ramazani – Viera – Arribas – Baptistão

Tankar inför matchen
Det skulle vara högst otroligt att Atlético förlorar denna match även fast de har ett dåligt borta facit. Almería är bättre mot större lag som sagt men att de ska lyckas vinna mot Atlético känns orimligt. Men vem vet Almería tog poäng mot Athletic Club hemma, vad som helst kan hända. Matchen mot Almería är en match som bara ska vinnas. Däremot tror jag att Simeone vilar många av de vanliga startspelarna på grund av match i tisdags och ny match på torsdag. Det kan hända att de spelarna som spelar är lite ur matchform och Almería kan utnyttja det. Förhoppningsvis får Vermeeren chansen från start och i rätt roll som den sittande mittfältaren där Koke oftast spelar. Om Almería spelar med ett lågt försvar kommer Vermeerens passningsförmåga att behövas i matchen för att hitta in bakom backlinjen. På papperet är detta en match som Atlético ska vinna med många mål men jag är inte säker på att det blir en lätt match. Almería har inget att förlora och det gör dem farliga. Förra gången lagen möttes lite mer än ett år sedan slutade matchen 1–1.

Matchen spelas klockan 21:00 på lördag och matchen ser man på TV4 play.
 

Johannes Sandbergjsandb3rg@gmail.com@JohannesSandbe92024-02-23 10:30:00
Author

Fler artiklar om Atlético