Wanda Metropolitano, 2024-02-07 21:30

Atlético - Athletic
0 - 1

Atlético Madrid – Athletic Club: Båda lagen med cup guld i siktet
Den första semifinals matchen mellan Atlético Madrid - Athletic Club

Atlético Madrid – Athletic Club: Båda lagen med cup guld i siktet

Atlético Madrid ställs mot Athletic Club i Copa del Rey semifinalen. En tuff match mellan två defensivt starka lag som också slåss om topp fyra i ligan. Båda lagen vill sitta i förarsätet inför match två i slutet av februari.

Atlético Madrid
Endast två dagar efter matchen på Bernabéu är Atlético Madrid i gång igen. För några dagar sedan lämnade Atlético in ett klagomål om att matchen mot Athletic Club ska flyttas fram eftersom Athletic Club får två dagar mer vila än Atlético. Anmälan blev nedslagen. Som man kan förstå var det beslutet inte ett populärt bland Simeone eller klubben. Simeone sa i en presskonferens,
 - Det spanska fotbollsförbundet respekterar inte supportrarna. Jag tycker att det är orättvist att Athletic Club har 48 timmar mer vila. Jag ser det som respektlöst mot våra fans för att de förtjänar ett lag som kan spela en semifinal.

Efter en godkänd insats senast borta mot Real Madrid kommer Atlético in i den här matchen i hopp om en seger. Det Atlético måste bygga vidare på sen förra matchen är passningsspelet speciellt när de ska försöka starta ett anfall. Athletic Club är ett mycket kontringsstarkt lag som tar hela handen om man ger dem ett finger. Därför kan inte uppselningsfasen vara lika slarvig som senast. Passningsspelet mot Vallecano var inte heller bra nog det var när Koke och De Paul blev inbytta som passningarna sätt rätt men mot Real var det dåligt stora delar av matchen. På hemmaplan denna säsong är Atlético fortfarande oslagbara i alla tävlingar. Hemma formen är även bäst i La Liga. Den starka formen är dock inte bara på hemmaplan just nu utan även de senaste matcherna, bara en förlust efter 90 minuter på de senaste tio matcherna. Atlético förlorade också mot Real i supercupen men det var efter övertid det var alltså oavgjort efter 90 minuter. På de senaste sex matcherna har Atlético också fem segrar och ett kryss, riktigt bra form som ger självförtroende för hela laget.

Startelvan
Ett starkt lag förväntas spela denna match då den är otroligt viktig. Som många vet spelas Copa del Rey semifinalerna över två matcher hemma och borta för båda lagen. Atlético börjar hemma och vill ha ett bra utgångsläge inför match två borta i Bilbao. Lite oförväntat tog Simeone av både De Paul och Koke i förra matchen mot Real det kanske var för att vila spelarna lite extra inför denna match. Skadeläget är samma för Atlético som innan med Azpí, Gimenéz, Vitolo, Lemar och Paulo alla borta. Både Vitolo och Gimenéz kan komma tillbaka i träning och spel i slutet av februari. Riquelme som hade en svår match senast kommer få en ny chans i denna match tror jag då han är mer bekväm när Atlético ska anfalla större delen av matchen, defensivt såg han felpositionerad mot Real som tryckte ner Atléticos defensiva linjer ofta. Den här matchen tror jag att det blir Atlético som tar taktpinnen och leder spelet därför passar Riquelme in bra på vänsterkanten. Resterande lag är starkast möjliga där Depay som är i stekhet form just nu kommer starta i stället för Morata som var osynlig mot Real. Skulle inte förvåna mig om Vermeeren får ett inhopp i matchen efter 60 minuter i stället för Koke. Diego Simeone kommer gissningsvis starta med följande elva:
Oblak – Reinildo – Witsel – Savic – Riquelme – Barrios – Koke – De Paul – Molina – Depay – Griezmann


Athletic Club
Den basiska klubben kommer senast från en överkörning av bottengänget Mallorca. I matchen behövde dock båda stjärnbröderna Iñaki och Nico Williams bytas ut på grund av skadekänningar. Det verkar inte som att skadorna kommer hålla bröderna borta från matchen mot Atlético. Athletic Club har fördelen att de spelade på fredagen och kommer in med lite fräschare ben än motståndarlaget. Ska Athletic Club ha en chans att gå till final är det viktigt att få ett bra utgångsläge inför nästa match hemma. En av deras styrkor är när de möter lag som kan styra bollinnehavet i matchen sen kontrar de direkt när de vinner bollen. Det var det som hände förra gången dessa två lag möttes på San Mamés, Atlético dominerar bollinnehavet 62% mot Athletic Clubs 38% men det var hemmalaget som stod för alla chanser och mål. Den matchen slutade 2–0 till Athletic Club. Matchbilden är uppritad och Ernesto Valverdes mannar vet vad de ska göra för att vinna mot Atlético de har redan gjort det en gång, kan de göra samma sak igen är frågan. Athletic Club är en klubb med bara spanska spelare från den baskiska regionen i Spanien, det är deras klubbfilosofi. Att få en klubb som knappt köper spelare och förlitar sig starkt på sin akademi att slåss om Champions League platser och en cuptitel är riktigt stort. Ernesto Valverde gör ett riktigt bra jobb och visar att han är en av La Ligas bästa tränare. Förra gången Athletic Club spelade i Copa del Rey mötte de Barcelona och vann 4–2 efter övertid där Williams bröderna avgjorde i förlängningen med ett mål vardera.

Startelvan
En liknande elva som spelade mot Barcelona förra gången i cupen kommer nog spela matchen mot Atlético också. Enda skillnaden är att Iñaki kommer starta och Nico kommer börja på bänken då hans skada verkar vara värre än brorsans. I mål kommer cupmålvakten Julen Agirrezabala starta i stället för Unai Simon, det har varit Julen som startat alla cupmatcher hittills och jag tror inte det kommer ändras i denna match. Den enda skadan för Athletic Club har som håller spelaren borta från matchtruppen är Alex Berenguer inget stort avbräck då han är mest en rotationspelare. Ernesto Valverde kommer gissningsvis starta med följande elva:
Agirrezabala – Berchice – Paredes – Vivian – Lekue – Ares – Prados – Sancet – De Galarreta – Iñaki – Guruzeta

Tankar inför match
En riktigt bra chans för båda lagen att nå finalen, allt handlar om vem som vinner första matchen. Inget av lagen vill kryssa denna match, eftersom det skulle göra match två till den avgörande matchen. Atlético vill helst åka till San Mamés med en ledning för att kunna ligga lågt och kontra mot Athletic Club som inte är jättebra på att föra spelet. Athletic Club vill göra samma, det hade dock inte varit hela världen för dem att vara i underläge inför match två om det bara är ett underläge med ett mål. Athletic Club känner nog att med fansen bakom sig kan de vända underläge till seger om de skulle behöva det. Det som skulle bli konstigt för lagen i match två om match ett slutar lika är att ingen av lagen kommer vilja anfalla för att det kan skapa farliga kontringar mot sig. Tror denna föreställning kommer öppnas sakta med båda lagen som känner på varandra sen ett Atlético Madrid som styr matchen, det kommer nog vara en match utan många mål eftersom båda lagen är starka defensivt. En riktigt bra möjlighet för laget som gå vidare mellan dessa lag att vinna cupen då semifinalen på andra sidan är mellan Mallorca och Real Sociedad.

Matchen spelas 21:30 och visas på Aftonbladet +
 

Johannes Sandbergjsandb3rg@gmail.com@JohannesSandbe92024-02-06 20:25:00
Author

Fler artiklar om Atlético