Civitas Metropolitano, 2024-03-17 21:00

Atlético - Barcelona

Atlético Madrid – Barcelona: Det gäller att dra med dem i topp fyra striden
Nu ska vi bygga vidare på onsdagens dunder insats

Atlético Madrid – Barcelona: Det gäller att dra med dem i topp fyra striden

Omgång 29 av La Liga och Atlético Madrid välkomnar Barcelona till Metroplitano. Båda lagen gick i veckan vidare till Champions League kvartsfinal och har därför mängder med självförtroende. Förra gången lagen möttes vann Barcelona men Atlético är ett helt annat lag hemma.

Atlético Madrid
Efter en otrolig insats senast mot Inter är det dags för nästa test. Denna match blir som en topp fyra final. Athletic Club är endast två poäng bakom Atlético Madrid på fjärde plats och Barca är sex poäng före Atlético. Att förlora eller kryssa mot Barca och Athletic Club vinner skulle göra att Atlético hamnar på en femte plats.

Atlético Madrid vann senast mot Inter men det var inte en match där Inter saknade egna chanser att avgöra. Atlético räddades många gånger av Oblak och hans otroliga insats. Mot Barca nu kommer jag förvänta mig samma jämna matchbild. Det gäller att ha samma energi och aggressivitet som man hade mot Inter. Men också att vara lite starkare defensivt och inte ge Barca chanserna som Inter ändå fick.

Atlético Madrid har inte vunnit mot Barcelona på deras fyra senaste möten. Senaste segern var på hemmaplan då var det Luis Suaréz och Thomas Lemar som stod för målen i en 2–0 seger. Av alla 38 möten har Atlético endast lyckats vinna fem gånger. Det är en bedrövlig statistik att läsa. Men med självförtroendet som alla Atlético spelare fick efter segern mot Inter är det inget som stoppar dem.

Denna säsong har varit väldigt upp och ner för Atlético. Det var en urusel insats mot Cádiz för en vecka sedan sen i onsdags mot Inter står man för säsongens bästa. Nu ställs man för ett lika svårt test mot Barca. Det kommer vara otroligt intressant att se hur denna match kommer utspela sig.

Startelvan
Azplicueta tillbaka från sin skada såg vi senast när han hoppade in mot Inter. Samt Giménez och Lemar tillbaka för uttagning enligt Pedro Fullana. Däremot skadade sig Hermoso i firandet efter avancemanget i Champions League och förväntas missa tre till fyra veckor enligt Marca. Det gör att skadelistan till matchen är följande, Vitolo, Hermoso och Paulo.

För att vinna mot Barca gäller det att spela på deras svagheter. De är ett relativt ungt lag därför skulle det inte förvåna mig om Atlético spelarna smäller på lite extra för att visa Barca spelarna att de inte är att leka med. Barcelona har svårt mot lag som kontrar ofta. Som till exempel Athletic Club. Barcelona har haft svårt denna säsong att öppna upp lågt stående försvar. Atlético kommer behålla sin intensitet från press spelet senast mot Inter men de kommer inte stå högt med backarna.

Själva startelvan i sig förändras inte mycket från senaste matchen. Marcos Llorente stod för en otrolig insats både som central mittfältare och wingback. Molina var ojämn i matchen och därför går Barrios in på mitten och Llorente ut på kanten. Mer än den förändringen blir det nog inte från Simeone.

Min förväntade startelva: (Från vänster)
Oblak – Reinildo – Witsel – Savic – Lino – Barrios – Koke – De Paul – Llorente – Morata – Griezmann

Barcelona
Barcelona likt Atlético har gått vidare till CL kvartsfinal genom att slå ut ett italienkt lag. Barca mötte ett Napoli som har stått för en kris säsong. Matchen senast som Barca vann 3–1 var innan det tredje målet lika nära en kvittering från Napoli som segermål för Barca.

Barcelona är i en otrolig form just nu. Bara en förlust på deras tio senaste matcher i alla turneringar. I La Liga har de sju raka matcher utan förlust. Dock har de bara mött ett lag från den övre halvan av tabellen och de har inte varit övertygande i alla matcher.

Atlético Madrid och Barcelona står båda för ojämna säsonger. Barcelonas säsong kanske mest beror på antalet skador de har fått på deras toppspelare. Skadorna har gjort att unga talanger har fått chansen. Även om de unga spelarna har sett bra ut och några till och med spelat till sig startplatser, kan man inte förvänta sig att utmana om titeln med 17 åringar i startelvan.

Lamine Yamal och Pau Cubarsi ska dock ha enorm respekt. Ena 16 andra 17 men det syns inte i hur de spelar. Yamal är sedan årsskiftet förmodligen Barcelonas bästa spelare. Det är läskigt vilken nivå dessa två håller vid sådan ung ålder. Håller sig dessa två skadefria kommer Barca vara tillbaka på riktigt om några år.

Lyckas Barcelona vinna över Atlético är de helt plötsligt nio poäng före och har därmed mycket andrum ner till femte platsen. Inget lag har egentligen någon chans att komma i kapp Real om titeln. Därför är detta som en final för Barcelona, vinner de slipper de vara i en strid om Champions League.

Startelvan
Som tidigare nämnt har Barca haft otroliga skadeproblem denna säsong. Det är även fallet inför denna match. De spelarna som missar matchen är De Jong, Gavi Pedri, Torres, Baldé, Alonso. Det är fyra eller fem spelare som skulle kunna starta för Barca som missar matchen.

Barcelona under Xavi spelar en bollinnehavs baserad fotboll. Har de bollen kan inte motståndaren göra mål. De ställer alltid upp i en 4-3-3 med en ensam defensiv mittfältare. Barcelona spelarna är väldigt offensiva och kommer ofta högt upp i banan. Det skapar yta bakom dem som motståndarna kan använda sig av om det blir läge. Det är extra tydligt på vänsterbackspositionen om Cancelo startar.

I själva startelvan blir det nog inte många förändringar från Xavis sida. Även om Lamine Yamal har varit en av de bättre spelarna för Barca denna säsong tror jag inte att han kommer starta denna match. Det är bara för att han är ung och Barcelona vill inte att det ska hända samma sak med honom som med Pedri, Gavi och Fati. Alltså att han spelar för många matcher och sedan går han sönder. Joao Felix kommer ta platsen i stället för Yamal. Felix som avgjorde senaste gången dessa möttes.

Min förväntade startelva: (Från vänster)
Ter Stegen – Cancelo – Cubarsi – Araujo – Kounde – Gündogan – Christensen – Roberto – Felix – Lewandowski – Raphina

Tankar inför matchen
Det kan bli en säsongsavgörande match för båda lagen. Båda lagen kommer med gott självförtroende och det kommer bli en riktigt spännande match med heta känslor.

Förrädaren Joao Felix kommer komma till Metropolitano denna gång när han bär Barcelonas klubbmärke. Samma klubbmärke som han pussade när han avgjorde mot Atlético senast. Det har varit en del Atlético spelare som har gjort övergången till Barcelona men ingen är nog lika hatad som Felix är. En och en annan smäll kommer portugisen få vänta sig om han kommer till spel i matchen.

Sergio Robertos återkomst i startelvan kan bli direkt avgörande för Barcelona som har saknat han och hans ledarstil. Samma som Azpilicuetas återkomst i Atlético, det såg vi inför straffläggningen när han motiverade laget. Men viktigast av alla i alla fall för Atlético var att få tillbaka Griezmann i laget som bara behövde göra mål för att vara tillbaka i form.

Det är en måste match för Atlético Madrid. Man vill vara i förarsätet inför matchen senare i säsongen där man möter Athletic Club. Därför kan man inte tappa poäng och speciellt inte mot Barcelona, ett lag som man vill komma i kapp.

Det kommer vara en match med mycket känslor, hårda tacklingar och bråk. Domaren i matchen kommer ha en jobbig kväll.

All action kommer man kunna se på TV4 play på söndag klockan 21:00.
 

Johannes Sandbergjsandb3rg@gmail.com@JohannesSandbe92024-03-15 11:46:00
Author

Fler artiklar om Atlético