Civitas Metropolitano, 2024-02-17 14:00

Atlético - Las Palmas
5 - 0

Atlético Madrid – Las Palmas: Nu är det dags att vända på den negativa formen
Atlético Madrid möter succélaget Las Palmas i omgång 25 av La Liga

Atlético Madrid – Las Palmas: Nu är det dags att vända på den negativa formen

Omgång 25 i La Liga ska spelas och Atlético Madrid välkomnar Las Palmas till Estádió Cívitas Metropolitano. Atlético Madrid är ligans bästa hemmalag och behöver en seger för självförtroendet. Utmaningen blir svår då de möter ligans bästa målvakt.

Atlético Madrid
Atlético Madrid ska spela fotboll igen efter sex dagars vila. Memphis Depay har hunnit fylla år i veckan och bjöd hela laget på hans födelsedagsfest. Förhoppningsvis var det inte mycket festande för spelarna och de är utvilade för morgondagens match. Goda nyheter har kommit från Atlético denna vecka både Giménez och Lemar är tillbaka i träning efter deras skador. Dock är inte Lemar aktuell för spel än men Giménez kan finnas med i truppen. Sämre nyheter är att både Morata och Gabriel Paulista missar matchen mot Las Palmas. Morata är borta i tre veckor med en knäskada och Gabriel är det oklart hur länge han är borta men det verkar inte vara mer än två veckor. Atlético Madrid har fortfarande inte förlorat på hemmaplan i ligan denna säsong och är det någonstans den dåliga formen ska vända då är det hemma. Inte en seger på de tre senaste matcherna och det har varit mediokra insatser de senaste fyra. Det som är mest oroväckande för Los Rojiblancos är att de är mållösa senaste två matcherna. Chanser har skapats det är bara ingen som gör mål, 36 skott och noll mål. Det är inte heller att skotten Atlético tagit har låg XG, 3,19 i XG har de på de senaste två matcherna. Man kan då undra vad problemet för Atlético har varit. En av anledningarna är att det är för många misstag i uppspelen och fel beslut när man ska skjuta och passa. Alla matcherna som spelats är ännu en anledning mot Sevilla såg spelarna helt slutkörda ut i matchen nästan från start till slut. Den avgörande anledningen är dock helt klart att laget inte börjar spela förens andra halvlek. Det har varit problemet i de senaste fyra matcherna. Laget ska inte behöva att Simeone skriker på dem i en kvart för att de ska förstå att de måste spela bättre. Simeone och fansen kan helt klart kräva mer av spelarna i denna match och de får inte underskatta Las Palmas som varit en av de största överraskningarna i La Liga denna säsong.

Startelvan
En förhoppningsvis utvilad elva ska komma till spel imorgon även fast Depay hade en stor fest. Spelare som Griezmann och Koke såg jättetrötta ut i Sevilla matchen. Denna vecka som gått har gett dem nödvändig vila. Som sagt är skadelistan något förändrad inför denna match. Azpilicueta, Vitolo, Morata, Paulista, Paulo och Lemar kommer alla missa matchen. En sak man måste komma ihåg inför den här matchen är att det är Champions League på tisdag mot Inter på bortaplan. Därför är startelvan ett litet frågetecken, kommer Simeone rotera eller starta starkaste elvan som kommer behöva spela mot Inter två dagar senare. Simeone har testat båda sätten tidigare och de har fungerat lika dåligt, därför är det en gissningslek om vad han ska göra nu. Las Palmas är ett lag med mycket bollinnehav vart de än spelar och vem de än spelar mot, därför ur ett taktiskt perspektiv kan snabba och kontringsstarka spelare vara de som blir valda i denna match. Molina i stället för Llorente på högerkanten då Molina erbjuder mer speed och bättre inlägg. Saul på mittfältet för att kunna använda sin fina passningsfot som han har men bara inte riktigt lyckats visa. Antingen Barrios eller De Paul tror jag kommer få börja på bänken i denna match för att spara sig till Inter matchen. Mario Hermoso tror jag också kommer få börja på bänken, bland annat på grund av kontrakt problemen som har varit denna vecka och med alla nyheter runt spelaren kanske han är fokuserad på annat. Den stora anledningen är dock att vi verkligen kommer behöva han utvilad mot Inter.
Min förväntade startelva:
Oblak – Reinildo – Witsel – Savic – Lino – Saul – Koke – De Paul – Molina – Depay Griezmann

Las Palmas
Uppflyttade till La Liga denna säsong och de har tagit ligan med storm. Las Palmas spelar med otroligt mycket bollinnehav i sina matcher. Enda matchen de har haft lägre bollinnehav än motståndaren denna säsong var mot Barca när de hade 44 procent. De har i snitt 60 procent bollinnehav per match näst bäst i ligan bakom Barcelona. Med denna possession baserade fotboll är de ett lag som inte gör eller släpper in många mål per match. De har näst lägst insläppta mål per match i ligan med ett snitt på 0,8 enda laget bättre är Real Madrid. Bara 20 insläppta mål på 24 matcher, dock är deras defensiva nummer inte så bra som man kan tro. Deras förväntade insläppta mål i ligan denna säsong är 33,0. Det är deras målvakt Alvaro Vallés som står för en av världens bästa målvaktssäsonger. Det är inte ofta man ser en målvakt överprestera sin XGA lika mycket som Vallés gör. För anfallare som överpresterar sin XG brukar man säga att den kommer i kapp en. Som till exempel Darwin Nunez som i Benfica gjorde åtta mål mer än han förväntades och i Liverpool har han förra och denna säsong gjort totalt sex mål mindre än han förväntas. Svårt att säga om det är samma för målvakter men definitivt något intressant att kolla på. Offensivt är de som sagt ett lag som inte gör många mål endast 25 mål framåt. Deras bästa målskytt är kapten Kirian Rodriguez med fem gjorda mål. En spelare att kolla extra på i matchen är unga Alberto Moleiro. Spanjoren var skadad i början av säsongen men har sen återkomsten verkligen varit en av Las Palmas bästa spelare. Han är kanske någon Atlético ska kolla lite extra noga på i sommar. Senaste gången dessa två lag spelade mot varandra var det Las Palmas som vann 2–1 efter mål från Rodriguez och Benito.

Startelvan
Las Palmas kommer spela denna match som de gjort alla andra. Deras formation är en 4-5-1 eller en 4-3-3 beroende på hur högt upp Garcia Pimienta vill ha sina yttrar. De är ett svårt lag att bryta ned och ett svårt lag att ta bollen i från, den strukturen och tålamodet med bollen har gjort att de ligger åtta i ligan. Vill Las Palmas vinna borta mot Atlético måste de använda sig av Atléticos svagheter. Las Palmas måste sätta en hög press för att tvinga fram misstag. Vi vet alla att Atléticos största problem de senaste matcherna har varit uppbyggnadsspelet och att kunna spela sig igenom en hög press. Skadelistan för bortalaget är väldigt kort endast mittbacken Curbelo som missar matchen på grund av skada. Aaron Escandell missar också matchen på grund av avstängning. Annars är det starkast möjliga elva som kommer komma till spel.
Min förväntade startelva:
Vallés – Cardona – Marmól – Coco – Araujo – Kirian – Perrone – Muñoz – Moleiro – Sandro – Munir

Tankar inför match
Atlético är mållösa i två raka matcher och nu ska man möta ett av ligans bästa försvar och statistiskt sätt ligans bästa målvakt, det ger inte mycket hopp. Nykomlingarna Las Palmas har redan vunnit mot Atlético en gång denna säsong. Matchen imorgon ger mig samma känsla som Athletic Club matchen, jag tror att det kommer bli en riktigt svår och jämn match. Las Palmas förväntar jag mig äga bollen mycket det gäller för Atlético att lyckas vinna bollen och kunna spela sig ur pressen. Dock tror jag inte att Las Palmas kommer lyckas trycka ner Atlético särskilt mycket utan större delen av matchen kommer bollen vara på mittplan. Denna match är otroligt viktig för båda lagen. Atlético är mitt uppe i en kamp om Champions League platserna och fick magiskt hjälp senast av Amería som lyckades kryssa mot Athletic Club. Las Palmas är i en kamp om Europa League platserna där det skiljer tre poäng mellan fyra lag. En otroligt jämn tillställning där jag inte förväntar mig många mål.
Matchen ser ni på TV4 play klockan 14:00 på lördag 17/2

Johannes Sandbergjsandb3rg@gmail.com@JohannesSandbe92024-02-16 16:56:00
Author

Fler artiklar om Atlético