Civitas Metropolitano, 2024-10-20 16:15

Atlético - Leganés
3 - 1

Atlético Madrid–Leganés: Det satt långt inne
Alexander Sörloth skulle bli två målsskytt när Atlético besegrade Leganés.

Atlético Madrid–Leganés: Det satt långt inne

Atlético Madrid är fortfarande oslagbara mot Leganés i La Liga. Efter en riktigt svag första halvlek höjde sig Atlético i andra och kunde vända matchen. Matchens huvudperson skulle vara Giuliano Simeone, son till Diego.

De enda som var nöjda med att nedre kortsidan där hemmaklacken brukar stå var Nike som i stället fick sin logga synlig. Trots att det saknades fem tusen supportrar märktes inte det för de resterande 55 tusen kompenserade ljudmässigt.

Leganés ställde sig lågt direkt och var helt okej med att Atlético rullade bollen på mittplan. Försvaret, mittfältet och anfallaren låg alla väldigt nära varandra vilket gjorde att Atlético inte hade mycket yta att spela på när man ville gå framåt.

Det är en stor risk att spela defensiv fotboll då om man inte gör det riktigt kommer man bli straffad, men Leganés var villiga att täcka skott och smälla till när det behövdes. De följde sin matchplan väldigt bra i första halvlek.

Atlético hade väldigt svårt att skapa farliga chanser i första halvlek. Det blev för det mesta halvchanser som Leganés antingen blockade eller som Dmitrovic räddade. Den bästa chansen kom en kvart in i första halvlek när Pablo Barrios fick bollen i ytan mellan Leganés backlinje och mittfält, han vände upp och hittade Correa centralt i straffområdet som tog emot bollen och drog till men Dmitrovic räddade.

Det var borta laget som skulle ta ledningen i matchen. De chockade Atlético genom att pressa högt och vann tillbaka bollen högt. Sedan skulle Leganés ta sig igenom Atléticos tittande backlinje genom fint passningsspel och i straffområdet dundrade Neyou Noupa in bollen i mål.

När Leganés tog ledningen blev arenan lite tystare och Atlético spelarna såg ut att tappa tron på det. Javi Galan och Pablo Barrios var de enda spelarna som försökte i första halvlek efter målet.

Atlético gick till halvtid i underläge och det var tydligt att dessa Madridderbyn är extra svåra denna säsong. Atlético kom in i straffområdet men som nämnt tidigare var det svårt att skapa farliga chanser då Leganés försvarade helhjärtat. Det var en imponerande halvlek av bortalaget.

Samuel Lino fick hoppa in i andra halvlek i stället för Nahuel Molina som var osynlig i första halvlek. Simeone ville ha mer kreativitet på planen något som saknades i första.

Atlético skulle vara hetare i andra halvlek. Rosier tappade bollen alldeles för enkelt mot Griezmann vilket gjorde att Atlético kom tre mot två och Correa fick bollen av Griezmann men argentinaren sköt utanför trots att han är fri. Det är ett fortsatt mysterium varför Correa är en klinisk målskytt som inhoppare men om han startar har han svårt att förvalta sina lägen.

Efter en timme spelad skulle den argentinska trion, Alvarez, De Paul och Giuliano komma in i stället för Koke, Riquelme och Correa.

Direkt efter bytena skulle Atlético komma till en farlig chans. Giuliano skulle slå in ett hårt inlägg mot Lino som kastade sig fram men nådde inte bollen och gled in i stolpen. Han såg ut att ha riktigt ont men kunde komma tillbaka i spel.

Lenglet skulle tvingas av i andra halvlek på grund av en skada, in kom Giménez.

Alexander Sörloth skulle få göra sitt första mål på hemmaplan för Atlético. Axel Witsel fick bollen av Giuliano i straffområdet och väggspelade med en Leganés försvarare innan han hittade fötterna på Sörloth som kan styra in bollen i mål. Målskytt för Norge och nu för Atlético, man såg hur mycket det betydde för honom.

Rodrigo De Paul skulle med en kvart kvar få ett riktigt bra läge att göra mål på. Helt omarkerad fick han bollen vid straffpunkten efter en Leganés försvarare nickade bollen till honom, men hans avslut täcktes av Renato Tapia och gick till hörna.

Det skulle sitta långt inne men Atlético skulle vända underläge till ledning. Likt första målet är det på högerkanten som Atlético tog sig fram på. Giuliano som spelade fram bollen till Witsel som assisterade första målet fick denna gång assistera själv. På något sätt hann Simeone jr i kapp bollen innan den skulle gå ut till inkast, med bollen drev han in och slog ett lågt inlägg som Griezmann nådde och petade in bollen.

Men det skulle visa sig att dramat inte var över på Metropolitano. Domaren visade ett direkt rött kort till Griezmann. Däremot ändrade domaren sitt beslut efter han såg situationen på VAR-skärmen. Griezmann var bollförande sedan tappade han kontrollen av bollen och i ett försök att nå bollen tappade han sin balans och ramlade in i motståndaren.

På tilläggstid gjorde Sörloth både mål och missade ett friläge. Norrmannen blev frispelad av Lino i straffområdet, men hans avslut som styrdes via målvakten rensades på linjen av Nastasic. Minuten senare kom dock målet. Julian Alvarez kom runt på kanten och letade efter Sörloth men en Leganés spelare var i vägen, men argentinaren gav inte upp utan vann tillbaka bollen i straffområdet och passade bollen till Sörloth som stängde matchen.

Mina tankar om matchen

En svag första halvlek där nästan inget gick rätt till svarades upp med en andra halvlek där allt gick Atléticos väg. I första halvlek kom man till ganska många halvchanser men på grund av Leganés tajta försvarsspel blev det svårt att komma till någon farlig chans.

Simeone hann göra fem byten innan Leganés ens gjorde ett, det var en stor anledning till segern. Sonen Simeone låg bakom två av tre mål men han höjde hela laget när han kom in, andra spelare började ta efter när han slängde sig och spelade för märket på bröstet. Det gör en sådan stor skillnad när man har spelare att kasta in som drömmer att få spela för laget i stället för egoister som spelar fotboll i den klubben som betalar bäst. Giuliano visade i denna match att han inte bara får chansen för att pappa är tränare utan han får spela för att han är tillräckligt bra.

Det var på kanterna som Atlético kom runt och gjorde sina mål på och det är fortfarande högerkanten som är farligast. Lino och Riquelme fick inte ut något i denna match längs vänsterkanten. Båda var ganska anonyma.

Matchens spelare

Atlético Madrid: Giuliano Simeone, låg bakom två mål och gav allt i det inhoppet som han fick.

Leganés: Renato Tapia, han var överallt på planen, en av La Ligas mest underskattade mittfältare.


 

Johannes Sandbergjsandb3rg@gmail.com@JohannesSandbe92024-10-20 18:38:00
Author

Fler artiklar om Atlético