Civitas Metropolitano, 2024-10-20 16:15

Atlético - Leganés
0 - 0

Atlético Madrid–Leganés: Lillebror kommer på besök
Ännu ett Madridderby denna helg.

Atlético Madrid–Leganés: Lillebror kommer på besök

För tredje gången på tio matcher är det Madridderby. Denna gång kommer nyligen uppflyttade Leganés på besök. Hittills har Atlético inte lyckats vinna mot en stadsrival.

Äntligen är det klubblagsfotboll igen. Atlético Madrid ställs nu inför ett tufft spelschema med två matcher varje vecka. La Liga, Champions League och Copa del Rey alla tre turneringar kommer gå parallellt med varandra.

Sju poäng bakom Barcelona är man efter nio omgångar. Fortfarande oslagbara kan man skandera men med fler kryss än segrar i ligan kan man inte säga att inledningen av säsongen har varit lite av ett misslyckande. Målet med säsongen är att utmana Real och Barca om titeln vilket är svårt att göra med ett sådant här stort gap mellan klubbarna.

I denna match kommer Atlético inte ha sin klack bakom målet som de brukar ha då La Liga har stängt av den delen av arenan som straff för situationen med Courtois. Atlético kommer inte heller sälja biljetter till de nästkommande fem bortamatcherna. Detta på grund av dåligt beteende från människorna som gick på bortamatchen mot Benfica.

Truppmässigt har Simeone nästan hela laget till sitt förfogande. Le Normand, Azpilicueta och Llorente är de som missar matchen alla på grund av skada. Under landslagsuppehållet såg vår norrman riktigt het ut. Sörloth stod för både mål och assist när hans Norge både vann och förlorade stort.

Enligt Marca har Simeone använt sig av en roterad backlinje till denna match. Witsel, Lenglet och Galan är de tre under denna vecka som bildat en trio med sydamerikanerna Lino och Molina som wingbacks. Det Galan erbjuder som en mittback kommer vara lite likt Hermoso, en mittback som också kan följa med upp i anfallen. Det som däremot kan bli ett problem om han gör det är om Leganés kontrar mot Lenglet och Witsel som ingen av dem är särskilt snabb. Marca ställer även upp Atlético som en 5-3-2, den formationen som laget spelade förra säsongen med Simeone som innermitt. Ska bli intressant om det blir den formationen i denna match eller inte.

Min förväntade startelva:

Oblak – Molina – Witsel – Lenglet – Galan – Lino – Barrios – Koke – Griezmann – Correa – Sörloth.

Leganés har blandat och gett nu i inledningen av säsongen. Bara en seger men fem oavgjorda matcher visar ändå att de är ett tufft lag att besegra. Man kommer också till matchen mot Atlético med tre raka kryss.

Lagets stora stjärna hittills på säsongen har varit Juan Cruz som har stått för tre mål och är en av de bästa en mot en dribblarna i La Liga. Sen finns det även en hel del tyngd på topp. Sebastian Haller tog man in på lån från Dortmund i slutet av augusti. Ännu har det inte flugit för anfallaren men vi alla vet vad han kan åstadkomma när han är i form. De är de två spelarna Atlético ska ha koll på om man vill undvika förlust.

Leganés har ett otroligt dåligt facit mot Atlético. Deras enda seger kommer i en träningsmatch mellan klubbarna 2015. I La Liga sammanhang har man endast lyckats göra ett mål på nio möten mot Atlético och det ska mycket till om de ska ändra den sviten.

Borja Jimenez är det som styr skeppet i Leganés. Han ställer upp med en 4-2-3-1 formation med fokus på defensiv stabilitet över offensiv fotboll. Leganés har gjort näst lägst mål i hela serien, man har däremot lyckats hålla undan och släppt in sjunde lägst. De tar sig heller sällan till bra målchanser på matcherna, med ett snitt på 2,2 skott på mål per match och endast ett xG på 6,2 efter nio matcher.

Ska Leganés vinna denna match är det fokus på att få in bollen i straffområdet till Sebastian Haller som är en sådan anfallare som verkligen gör skillnad för bottenlagen. Det är inte bara för matchen mot Atlético utan för hela säsongen, om han gör femton mål kan det vara skillnaden på nedflyttning eller inte. Hur Leganés ska lyckas med det finns det bättre taktiker än mig som förmodligen vet hur men min teori är att slå mer inlägg. Haller är en ”old school” nia som trivs i straffområdet och kan göra mål på ingenting. Det är klart att Leganés inte får ut något av honom när man har lägst beröringar i motståndarnas straffområde i hela ligan. Där måste det öka annars spår jag en nedflyttning för Madrid-laget.

Till matchen saknas bara Naim Garcia som inte gjort någon minut för laget sedan förra säsongen. Resten av laget är till Jimenez förfogande och kommer vara redo för spel. Dmitrovic tycker jag är en bra La Liga målvakt och med honom i mål har man säkra händer.

Min förväntade startelva:

Dmitrovic – Rosier – Sáenz – González – Hernández – Noupa – Cisse – Cruz – Lopez – Altimira – Haller.

Matchen spelas 16:15 på söndagen 20 oktober och man ser matchen som vanligt på TV4 play.
 

Johannes Sandbergjsandb3rg@gmail.com@JohannesSandbe92024-10-19 18:55:36
Author

Fler artiklar om Atlético