Lagbanner
Legenden om Pep Guardiola, Del 4

Legenden om Pep Guardiola, Del 4

Del 4: The World According to Pep

Italien

Efter att Guardiola lämnar sitt älskade Barça har han klart för sig att han inte vill fortsätta i någon annan spansk klubb. Delvis för att han inte kan tänka sig ställas mot sin modersklubb, men även för att han är nyfiken och vill testa och spela i någon annan liga. Katalaner har genom historien alltid varit kända för att vara nyfikna och öppna till främmande idéer och kulturer, två egenskaper som även Pep har i mängder.

För respekt mot Barcelona ger Pep klara instruktioner till Orobitg, sin agent, om hur överläggningarna med andra potentiella klubbar ska gå till:
- Förhandla inte med någon tills jag har offentliggjort mitt beslut att lämna.
I Italien finns det flera klubbar som är efter honom, men även i England, Frankrike och Grekland är han eftertraktad. Men Pep har klart för sig vilket hans förstaval är: Juventus. Turinlaget visar även ett intresse för spelaren, även om man gör det ytterst diskret. När förhandlingarna ska sköttas är det en man som kommer till Barcelona och för Orobitg till Turin. De färdas under falska namn och under flygresan säger Juventus kontaktperson knappt två ord. När de anländer tar de en bil och åker till ett avlägset hotell. Där får Orobitg till slut träffa Luciano Moggi, som har mörka solglasögon på sig och är omgiven av livvakter. Under mötet, som bara varar ett par minuter, kommer Moggi och Orobitg överens om att den italienska klubben ska värva Guardiola i början av 2001-02 säsongen. Överenskommelsen är dock endast verbal, ingen av herrarna skriver på något.

Orobitg återvänder hem till Barcelona nöjd efter det till synes lyckade mötet, men när han tre månader senare ringer upp Juventus huvudkontor får han höra att Juve drar sig undan och hela dealen faller ihop. Guardiola blir naturligtvis besviken över att inte få spela för storklubben och medan ligasäsongen drar ihop sig, märker han och Orobitg att det inte längre finns många valmöjligheter kvar på marknaden. Det sista alternativet är Brescia, ett anspråkslöst mittenlag. Pep skriver på sitt kontrakt den 26 september 2001.

Tillsammans med sin fru Cristina och dottern Maria, parets första barn, flyttar Guardiola till Italien för att inleda en ny etapp i deras liv. Det tar inte lång tid förrän Pep lär sig italienska och en månad efter flytten till Brescia visar han upp sig på italiensk TV för en intervju. Manel Estiarte, som bor i Pescara tillsammans med sin italienska fru, sätter sig ner den kvällen för att se sin gode vän och han blir imponerad över hur pass bra hans italienska är redan efter ett par veckor. Estiartes fru, som också märker det, vänder sig till sin man och säger:
- Han talar bättre italienska än dig.

Dopingskandalen

Blott två månader in på säsongen kommer det italienska olympiska kommittén ut med uppgifter om att Pep gav positivt i en dopingkontroll efter en ligamatch mot Piacenza. De påstår att man har funnit otillåtna höga mängder med nandrolon, en substans som hjälper till att öka muskelmassan, i spelarens blodsystem. Pep inleder möjligtvis den tuffaste perioden i hans spelarkarriär när han nu tvingas kriga för att upprätthålla sin heder mot dem som stämplar honom som en fuskare. Manel Esiarte tar på sig rollen att skötta hand om Guardiolas försvarsstrategi och man anlitar bl.a. advokaten Tomaso Marchese. Även Emili Ricart flyger in från Barcelona för att vittna i Guardiolas favör som karaktärsvittne.

I slutet av året kommer till slut den hemska domen: fyra månaders avstängning och 50 000 euro i böter. Guardiola blir förkrossad över nyheten, samtidigt som han fortsätter att hävda sin oskyldighet. Till slut i mars 2002 får han återigen spela fotboll på nytt och i den matchen mot Perugia, eftersom Roberto Baggio är skadad, tar Guardiola på sig kaptensbindeln.

Efter säsongens slut flyttar Guardiola vidare till Roma, där han dock bara tillbringar sex månader. Under tränaren Fabio Capellos ledning får han knappt speltid och de italienska sporttidningarna skriver att Guardiolas instruktioner på planen gör mer nytta än Capellos direktiv vid sidan om. Trots detta är det uppenbart att det inte finns någon feeling mellan dessa två herrar och Pep återvänder tillbaka till Brescia under juluppehållet, hans första och sista klubb under sin vistelse i Italien. En långt ifrån behaglig upplevelse, på alla sätt och viss.

Sportchef

Trots att Guardiola befinner sig utomlands följer han noga allt som sker i Barcelona. Under våren 2003 är situationen inom klubben kaotisk och till slut avgår Joan Gaspart och man anordnar ett presidentval i juni. Det står mellan Lluis Bassat, chefen för en reklambyrå, och en ung advokat vid namn Joan Laporta. En av Bassats förtroendemän, Evarist Murtra, skickas iväg för att försöka övertala Pep till att bli Bassats huvudtränare, ifall denne vinner valet. Mötet tar plats i en restaurang i Brescia på kvällen och den pågår så länge att ägaren, som känner Pep, stänger ytterdörren och ger de nycklarna så att de kan stänga igen efter sig när de är klara. Guardiola och Murtra diskuterar i flera timmar om Bassats projekt och om klubbens ekonomiska situation.
- Du bör veta att om vi vinner valet, så lär vi behöva dra åt livremmen när det gäller utgifterna.
- Vad menar ni med det?
Murtra förklarar att de kommer att vara tvungna att skära ner tränarens lön till hälften. Guardiola svarar med att han har ett erbjudande från en klubb i Qatar, men han går ändå med på att istället bli Bassats sportchef och att han ska försöka övertala Ronald Koeman till att ta sig an rollen som huvudtränare i Barça.

Murtra nöjer sig med det och när de går ut från restaurangen har solen redan gått upp. De satte sig ner för att äta och prata fotboll vid åtta tiden på kvällen och klockan är sex på morgonen när de ger sig iväg hem. Eventuellt blir det Laporta som vinner valet och rollen som sportchef blir inte av för Guardiola. Men istället för att hinna bli besviken över den missade posten, tar han ett flyg till ett land där fotbollen inte är lika stor som i Spanien och Italien.

Äventyret i Qatar

Efter ett långt tänkande skriver Guardiola på ett två års kontrakt med Al Ahly Doha, en klubb i Qatar. Under tiden som Pep spelar för klubben, föder Cristina dessutom parets andra barn, Màrius, hemma i Barcelona. När bebisen är tre månader gammal åker Cristina äntligen ner med barnen till Qatar, där Pep väntar på de med öppna armar. Eftersom Pep alltid vill försöka integrera sig med sin omgivning, vart han än är, skriver han in Maria i en multikulturellskola, medan han själv slipar på sin engelska.

Första säsongen är lyckad och Guardiola blir utsedd till turneringens bästa utlänning. Bland hans konkurrenter till priset finns storheter som Batistuta, Hierro och Effenberg. Även hans gamla vän Emili Ricart åker dit för att hälsa på honom och även för att ge honom behandling för sina skador, som då och då uppstår. Eftersom man endast spelar 20 ligamatcher under en fotbollssäsong i Qatar, innebär det att Pep har mycket fritid i sina händer att njuta av det vackra vädret, goda maten och umgås med familjen. Förutom det lukrativa kontraktet får han även uppleva ett paradis där allt och alla står till hans förfogande. Men trogen till hans ödmjuka rötter som han är, föredrar Pep att leva ett stillsamt liv med sin familj, bort fram all lyx och flash.

Lluìs Llach och Martí i Pol

Den 11 november 2003 informeras Pep om en tragisk nyhet; hans gode vän Miquel Martí i Pol, en stor känd katalansk poet och författare, har dött. Han blev 74 år gammal och avled efter att ha spenderat de två senaste månaderna i ett sjukhus i centrala Katalonien.

Pep tar första bästa flyget från Qatar för att visa sin vördnad till sin gamle vän som nyligen gick bort. Han hälsar även på Lluís Llach, en sångare och även han en god vän till Guardiola. Det är faktiskt tack vare Llach som den här trion av katalaner lärde känna varandra för ungefär tio år sen.

Under 60- och 70-talet, mitt under diktaturens år, var Lluís Llach en medlem i Nova cançó, en grupp av musiker som trotsade Francos regim och framträdde protestsånger mot diktatorn och för den katalanska identiteten. Just katalansk självständighet var även ett regelbundet tema i Martí i Pols texter under sin livstid. Båda två brann för Kataloniens frihet och när Llach uppträdde i Kuba för solidariteten, förbjöd diktaturregimen honom från att sjunga offentligt i resten av Spanien, förutom i Katalonien. Under Franco-åren förblev Llach och Martí i Pol konstant förföljda, men deras popularitet i Katalonien var enorm bland folket.

Under sin uppväxt är även Pep en stor beundrare av poeten och sångaren. I början av 90-talet deltar Guardiola, tillsammans med bl.a. Txiki och Eusebio, i ett katalanskt TV-program Fantàstic där även Lluís Llach är närvarande den dagen, trots att han sällan brukar synas framför kamerorna. Efter programmets slut går Pep fram till Llach för att presentera sig själv och visa sin tacksamhet och beundran för sångarens verk. Llach tackar och uppger att han själv, culé som han är, känner samma aktning för fotbollspelaren. De diskuterar en kort stund tills Guardiola frågar Llach om han kan göra honom en tjänst:
- Jag skulle hemsk gärna vilja lära känna Martí i Pol och ni kan hjälpa mig med detta.

Artisten blir förvånad, men han går självfallet med på presentera de för varandra. En dag tar de Llachs Volvo och kör ut till Vic, staden där poeten bor och hälsar på honom. Även om Miquel Martí i Pol redan då är sjuk samlar han sina krafter tillräckligt mycket för att kunna ha ett samtal med den unge fotbollsspelaren som har färdats för att träffa en av sina förebilder. Trots att Martí i Pol inte är någon stor fotbollsfantast bjuder Pep in honom till Camp Nou för att beskåda en match. Under den match, medan författaren sitter på hedersläktaren, spelar Guardiola och trots att han redan har en varning orsakar han ännu en frispark, får sitt andra gula kort och blir därmed utvisad. Han går ner till omklädningsrummet, tar en snabb dusch, byter om och skyndar sig upp till läktaren där hans vän sitter.

Alla dessa tre herrar etablerar ett starkt vänskapsband mellan sig själva under åren som följer och detta är ännu en anledning till att varför Pep är så populär i Katalonien; medan många andra fotbollsspelare är upptagna med att köpa lyxbilar, dejta fotomodeller och festa varje natt, sitter Guardiola i sitt rum och läser katalansk poesi. Ett bevis på vilken typ av människa vi snackar om här. Pep är inte bara en symbol för FC Barcelona, utan för Katalonien.

Mexiko

I 2005, när hans kontrakt med Al Ahly Doha tar slut, åker Guardiola till Madrid för att läsa tränarlinjen. Väl där träffar han många andra förre detta blaugranas som t.ex. Amor, Albert Ferrer, Luis Enrique, Nadal och Sergi. Men i slutet av året får han ett samtal från Juanma Lillo, en god vän som nu är tränare för det mexikanska laget Dorados från staden Culiacán.

Guardiola och Lillos lärde känna varandra först under säsongen 96-97 när Pep spelade för Barça och Lillo tränade Oviedo. I en ligamatch där laget från Asturien tog emot Barcelona, förlorar hemmalaget med 2-4, men Oviedo gör en enorm kämparinsats och hemmasupportrarna hyllar sitt lag efter att domaren blåser av matchen med stående ovationer. När Lillo ger sig mot omklädningsrummet springer en delegat från klubben fram till honom för att meddela att Guardiola står och väntar utanför för hälsa på honom. Lillo går naturligtvis med på att träffa mittfältsgeneralen.
- Hej, jag heter Pep.
- Kul att träffas.
- Jag ville lära känna er personligen eftersom att, även om vi vann så spelade ni oerhört bra. Det är ett bra lag ni har där.
- Tack så mycket.
- En sak till, är det okey med er om jag ringer er någon dag?
- Absolut, ring när du vill.
- Jag skulle gärna vilja sätter mig ner och prata om fotboll med er i lugn och ro.

Ända sedan den dagen i 1996 har katalanen och basken behållit kontakten och Lillo åkte även till Brescia för att trösta Pep när han gick igenom sin tragedi med dopningen. Tillsammans med Cruyff och Rexach, kommer Lillo att vara en av Peps stora influenser på tränarfronten. Katalanen har t.o.m. en så pass stor beundran och respekt för Lillo att han kom att föreslå honom som ett möjligt alternativ som Barcelonas tränare till Bassats kampanj, ifall han inte skulle lyckas övertala Koeman.

När Lillo nu ringer Pep för att fråga honom och han är villig att ta på sig sina fotbollsskor en sista gång för att spela under hans ledning i den mexikanska ligan, kan Pep inte låta bli att tacka ja. Han tar en paus från studierna och debuterar för Dorados i januari 2006, men på grund av en hamstringsskada i det andra benet missar han halva säsongen. Flera långa stunder ensam i ett öde hotell gör så att han dessutom saknar sin familj.

I majmånad, när säsongen tar slut, lägger till slut Pep skorna på hyllan för gott och han återvänder till Madrid för att läsa klart sin tränarutbildning. I november samma år går Pep ut på radiokanalen RAC1 och annonserar att han drar sig tillbaka som spelare för gott. Hans aktiva karriär är nu officiellt över.

El Flaco & el Loco

Efter att ha tagit sin tränarexamen bestämmer sig Guardiola för att göra en resa till Argentina för att ta sig an nya influenser. Som den sanna fotbollsfanatikern han är, tar sig Pep alltid tid för att lära sig en ny spelfilosofi eller spelsystem som sedan kan hjälpa honom i framtiden den dagen han blir huvudtränare.

Han åker till tangons hemland och träffar César ”el Flaco” Menotti och Marcelo ”el Loco” Bielsa. Redan som spelare hade framförallt Menotti en stor respekt för Pep, som han anser vara en av fotbollens sista rebeller och med en exemplariskt uppförande såväl på planen som utanför. Under samtalen märker Menotti, en lika duktig psykolog som taktiker, att Guardiola är uppriktig i sin önskan om att få lära sig och förberedda sig inför sin tränarkarriär.

Under vistelsen i Argentina passar Guardiola på att gå och se ett par lokala ligamatcher och även el superclásico; River Plate mot Boca Juniors. Han får även reda på att han har en supportergrupp i Buenos Aires som kallar sig själva för Paradigma Guardiola och han går givetvis och hälsar på dem. Fansen blir uppenbarligen lyckliga över besöket och innan Pep går, ger de honom Marcelo Bielsas biografi, ”lo suficiemente loco”.

Redan under VM-kvalet och slutspelet 2002 beundrade Guardiola Bielsa för dennes spel och vision, trots att la albiceleste åkte ut redan i gruppspelet. Bielsas spelsystem, 3-4-3, var direkt hämtat från Van Gaals Ajax och argentinaren menar att fördelarna med det systemet var att det inför disciplin in i spelarna och även att man kan vara flexibel och anpassa sig efter sina motståndare. I sitt hemland fick han tidigt smeknamnet galningen på grund av sin besatthet av fotbollen och Bielsa är känd för att tvinga sina spelare att se flera videoinspelningar om sina rivaler, bara för att injicera de med rädsla dagarna innan en match. Själv kan han sitta och kolla på tre matcher på TV samtidigt för att specialstudera vissa taktiska drag.

Diskussionerna Pep har med dessa två argentinare handlar exklusivt bara om fotboll och kan pågå i upp till elva timmar åt gången.

Oskyldigt dömd till slut

Under tiden som Pep fortfarande spelar fotboll i Qatar kommer nästa tuffa nyhet från Italien om hans dopingrättegång. En domstol i Brescia har öppnat fallet på nytt och vill nu döma spelaren till sju års fängelse och böter. När Orobitg befinner sig i en rättsal för att närvara vid en av överläggningarna passar han på att gå till toaletten under en kort paus. Där inne hör han en röst från båset bredvid:
- Ibland måste de oskyldiga dömas till döden för att vinna slaget.
När Orobitg tar en titt för att se vem det var som sa det får han sig en chock; det visar sig att det var självaste ordföranden för domstolen.

En dag när Manel Estiarte är hemma i vardagsrummet och kollar på text-tv, får han plötsligt se en väldigt intressant detalj som skulle komma att bli avgörande för att bevisa att Pep är oskyldig. Estiarte läser att World Anti Doping Agency (WADA) upptäcker att det finns en möjlighet för människans kropp att, i vissa fall, börja producera ovanligt höga mängder av nandrolon av sig själv. Estiarte ringer omedelbart upp Pep för att informera honom om vad han har tagit reda på och Pep letar genast upp nyheten på Internet. Guardiola och hans advokater presenterar det nya beviset framför det italienska olympiska kommittén för att överklaga fallet och domen från 2001.

Den 23 oktober 2007 frikänner till slut appelleringsdomstolen i Brescia Guardiola från alla anklagelser och finner honom oskyldig för dopning. Det har gått sex långa, brutala år, men Pep har äntligen lyckats bevisa sin oskyldighet. En enorm tyngd lyfts nu från hans axlar. Trots att den italienska olympiska kommittén försöker återöppna fallet igen under sommaren 2009, blir Pep i september detta år definitivt rentvått och förklaras oskyldig i samtliga åtalspunkter och fallet läggs ner för gott.

Nu när Pep kan lägga dopningsincidenten bakom sig för gott och med fotbollsskorna på hyllan och oändligt mycket fotbollskunskaper är han beredd att ta sig an tränaryrket.

El Flacomalmo_klint@hotmail.com2009-10-16 22:00:00
Author

Fler artiklar om Barcelona