AD Ceuta – FC Barcelona: 0–5
Kessié skulle komma att stå för sin bästa prestation hittills under sin tid i Barcelona.

På tur efter dominansen mot Real Madrid i söndags stod nu ett mindre namnstarkt motstånd. Att AD Ceuta till vardags håller till i den spanska tredjedivisionen skulle de nu själva bli varse om när FC Barcelona kom på besök.

Båda lagen kom närmast från matcher mot Real Madrid.

Där Ceuta tog emot deras B-lag i Primera Federácion fick FC Barcelona istället möta deras A-lag i Riyadh för att spela supercupfinal. Däremot kom det, av första halvlek att döma, inte att finnas någon markant skillnad mellan de som är förstaplacerade i La Liga och jumbo i tredjeligan när de båda möttes i Copa Del Rey.

Det var ett rutinerat Barça som gick ut på den marockanska planen. Både Ferran Torres och Robert Lewandowski fick spela trots sina utvisningar i ligan och Jordi Alba, som varit avstängd, tog tillbaka sin plats till vänster i försvaret.

Tydligen behövdes mer än rutin för att dominera matchbilden i stort. Barcelona hade förvisso bollen i överflöd, men om något av lagen såg ut att vara målfarliga så var det de blåvita. De katalanska gästerna tycktes sakna kreativitet. Den unge Pablo Torre, som många i Blaugrana-led inte hunnit se så mycket av, lyckades i den första halvleken inte övertyga oss om att Xavi haft fel som bänkat den unge spanjoren. Där Ousmane Dembélé brukar springa runt och skapa chanser sprang istället en väldigt djupgående Bellerín – och gjorde väldigt bra ifrån sig. Den tidigare Arsenal-spelaren lyckades vid ett tillfälle ta sig fram på sin kant och sätta upp en bra chans för Raphinha som inte träffade mål. Det skulle visa sig lossna för brassen, som i den 40:e minuten fick bollen någon meter utanför straffområdet. Därifrån gjorde han, som brassar gör, en snabb sidledsförflyttning innan han smekte in bollen i målvaktens bortre gavel. Assisterade gjorde Franck Kessié, som i och med det spräckte sin assist-nolla i Barça-tröjan.

I den andra halvleken skulle matchen öppna upp sig, och Ceutas försvar likaså. Efter att ha givits bollen till skänks kunde Kessié ge den vidare till Polens bästa spelare genom alla tider – och det är en tillskrivelse som förpliktigar. Lewandowski kunde såklart bara tunnla målvakten och sätta dit bortalagets andra mål för kvällen.

Med två mål mot sig verkade Ceuta-spelarna tycka att gräset var desto tyngre att springa på. Där det tidigare under matchen hade funnits en intensitet i såväl press som uppbyggnadsspel fanns nu mest en uppgivenhet. Denna lyckades Ansu Fati kapitalisera på, när han överstegade sig fram till ett målgivande avslut i bortre gaveln efter 70 spelade minuter. Assisten från Jordi Alba friställde honom, men inbytte Gavis snabba speluppfattning för att komma ut ur pressen dessförinnan tål att lyftas fram likaså.

I minut 80 var det dags för en Barcelonadebutant att äntra planen. Den 18-årige, tillika egna produkten, Ángel Alarcon bytte av Raphinha som alltså lämnade planen med en assist och ett mål. Detta var hälften av vad Kessié redan åstadkommit i matchen då han tre minuter dessförinnan hade nickat in kvällens fjärde mål till bortalaget.

När Fati inte lyckades hitta nätet efter att ha blivit friställd, men ändå stannat upp för att vända bort två försvarare, tycktes slutresultatet vara fastställt. Detta skrev inte Lewandowski under på utan bestämde sig för att göra sitt 22:a mål i Barcelonatröjan i matchminut 90. Hur kom det målet till undrar ni? Jo, en sidledsförflyttning och skott i bortre gavel såklart – något som kom att bli ett tema för kvällen.

När matchen slutar 5–0 finns inte mycket annat att göra än att lyfta på hatten för de som bidragit till det. Visst fanns inga alternativ till en vinst, men vinster kan se ut på olika sätt. Den enda summeringen som är rimlig att komma fram till är att Blaugrana rör sig hem till norra Spanien med en bra insats i bagaget. Försvaret höll och anfallet flöt på. En guldstjärna går såklart till Franck Kessié som visade för både Xavi och alla andra kritiker att han kan konkurrera om en plats på ett blårött mittfält i framtiden.