Lagbanner
San Mames Stadium, 2023-03-12 21:00

Athletic - Barcelona
0 - 1

Athletic Club – FC Barcelona: 0–1

Athletic Club – FC Barcelona: 0–1

Barça kunde med nöd och näppe dra det längsta strået mot Athletic Club, efter en lika delar dramatisk och kaotisk matchavslutning. Slutresultatet skrevs till 0–1.

Inför en uppjagad rekordpublik på San Mamés tog Xavis Barcelona sig an Ernesto Valverdes Athletic Club, med förhoppning om att dryga ut ligaledningen till nio poäng inför nästa veckas El Clásico. Mycket tack vare en storspelande Marc-André ter Stegen skulle det också bli just så. Men det var inte utan kontroverser.

Den blåröda truppen var på förhand förstärkt av Robert Lewandowski, som efter ett par veckors skadefrånvaro kunde återvända till spel. Polacken skulle även få chansen från start. Gavi var därtill tillbaka i laget efter avstängningen i den förra omgången.

Barça: Ter Stegen – Roberto, Koundé, Christensen, Balde – de Jong, Busquets, Gavi – Raphinha, Lewandowski, Ferran.

Athletic Club: Agirrezabala – De Marcos, Vivian, Iñigo Martínez, Balenziaga – D. García, Vesga – N. Williams, R. García, Berenguer – I. Williams.

Hemmalaget inledde med stor intensitet. Vindsnabbe Nico Williams startade för ovanlighetens skull ute till vänster, vilket säkerligen var ett taktiskt drag från Ernesto Valverde för att ställa 20-åringen mot Sergi Roberto snarare än den betydligt kvickare Alejandro Balde.

Athletic lyckades ofta störa Barça i uppspelsfasen, och Mikel Vesga kunde tillsammans med Dani García både isolera Gavi och tvinga Frenkie de Jong långt ned på egen planhalva. Framåt utgjorde baskerna dock inget större hot under matchens inledningsfas.

I den andra riktningen frispelades Lewandowski i den 17:e minuten, men 34-åringen var inte vän med bollen och målvaktsreserven Julen Agirrezabala lyckades avstyra situationen med ett skickligt ingripande. Dryga kvarten senare fick Ter Stegen visa prov på sin fina form när han räddade ett vasst avslut från Iñaki Williams. På den efterföljande hörnan kom ribban till katalanernas undsättning, då Raúl Garcías huvud prickade överliggaren.

Precis innan halvtidsvilan kunde sedan FC Barcelona ta ledningen. Sergio Busquets hittade fram till Raphinha, som från höger i straffområdet kunde spräcka Athletics nolla. Målet dömdes inledningsvis bort för offside, men efter VAR-granskning meddelade huvuddomare Gil Manzano att linjemannens beslut var felaktigt.

I den andra halvleken var Athletic Club märkbart tröttare, svagare i presspelet, och Barça kunde lättare att spela sig igenom lagdelarna. Men målchanserna var få och det var inte förrän Álex Berenguer (via Andreas Christensen) träffade stolpen i den 71:a minuten som det kändes som att ett mål hängde i Bilbao-luften.

Barça försökte bromsa tempot i spelet, medan hemmalaget blev allt mer direkta och frenetiska i sina anfallsförsök. Ter Stegen tvingades till flertalet kvalificerade räddningar och Xavis lag flyttades allt lägre ned i banan.

I den 89:e minuten verkade det till slut som att de rödvitas forceringsfotboll hade gett utdelning, då en friställd Iñaki William kunde placera bollen i nät.

Men till San Mamés fasa skulle Gil Manzano döma bort målet efter VAR-granskning, på grund av en hans på Iker Muniain i uppbyggnaden till målet. Samtidigt regnade det sedlar prydda med Barça-emblemet över San Mamés läktare, som en protest mot Negreira-fallet. Stämningen var tydligt infekterad.

Under tilläggstiden haglade målchanserna mot Barças målbur, men tack vare Ter Stegens storspel och en heroisk räddning signerad Marcos Alonsos skalle kunde katalanerna stå pall. Slutresultatet skrevs till 0–1.

Det är inte svårt att förutspå att morgondagens tidningsrubriker och diskussioner runt om i Spanien kommer att präglas av domarinsatsen med tanke på Negreira-soppan. Ännu lättare är det att konstatera att FC Barcelona tog tre blytunga poäng och nu leder La Liga med nio pinnar ned till Real Madrid. Nästa anhalt: El Clásico. 

William Åberg2023-03-13 00:07:00
Author

Fler artiklar om Barcelona