Lagbanner
Barça B-kollen: I rätt riktning?
Alejandro Balde - en av spelarna som fått chansen i a-laget.

Barça B-kollen: I rätt riktning?

Efter en svag inledning med tre raka matcher utan seger har Barça B nu istället två raka vinster. Välbehövligt och lite efterlängtad arbetsro för tränare Barjuán.

Precis som i fjol fick Barça B en tung start på säsongen. Mer om det här.

Sedan dess har resultaten pekat i rätt riktning, och tränare Sergi Barjuán kan stänga september med två raka vinster.

Omgång tre spelades mot Costa Brava den 12 september. Barjuán valde följande elva: Peña; Sánz, Comas, Mika, Balde; Matheus, Nico, Gavi; Jutglà, Rodado, Aranda.

Det blev ingen rolig historia och matchen slutade sedermera 0–0. Överlag en svag insats med individuella misstag och spelare som inte alls såg ut att hitta rätt i systemet. Gerard López-vibbar. Ni som minns, ni minns.

Vid matchens slut hade laget inte gjort mål på 261 minuter.

Positivt var trots allt Nico González lysande insats. Även Alejandro Balde stack ut åt rätt håll.

Beslutet att sparka Pimienta framstår, fortfarande, som en enorm tankevurpa hos Laporta. Visst, möjligheten finns att det vänder för Barjuán. Men att han skulle göra ett bättre jobb än Pimienta är otänkbart.

En ny chans kom den 19 september då laget gjorde en kort resa norrut till Sabadell för omgång fyra. Den här gången gick det bättre. Matchen slutade 3–1 efter mål av Rodado X2 och Matheus Pereira.

Imponerande, trots allt. Sabadell är vanligtvis en krånglig motståndare. Det var däremot inte på något sätt en komplett insats. Men hur som helst, tre väldigt viktiga poäng.

Elvan enligt följande: Tenas; Guillem, Comas, Mika, Solà; Jandro, Sanz, de Vega; Mortimer, Rodado, Jutglà.

Viktigt för den nya nian Rodado att öppna sitt målkonto. Han hade dittills mest sett ut som en ointresserad version av Rey Manaj. Ett annat nyförvärv, Abde Ezzalzouli, fick en nytt inhopp och såg pigg ut.

I övrigt bör Arnau Tenas (numera förstaval i spanska U21-landslaget) nämnas i positiva ordalag. Det trista är att det inte alls känns säkert att varken han eller Iñaki Peña kommer få chansen i a-truppen på riktigt. Målvaktspositionen är komplex.

Omgång fem spelas denna helg och Barça B spelade redan idag, fredag. För motståndet stod Linense.

Elvan: Tenas; Guillem, Comas, Mika, Solà; Jandro, Sanz, de Vega; Mortimer, Rodado, Jutglà.

Kontinuitet i elvan, vilket inte hör till vanligheterna.

Barça B hamnade tidigt i underläge efter ett jättemisstag av Arnau Tenas. De skulle däremot vända matchen efter mål av Rodado (igen!) och Jutglà. Viktigt att de spelarna som ska göra mål gör just mål.

Spelmässigt går det ändå i rätt riktning. Inte på något sätt fulländat, men åtminstone en kurva åt rätt håll.

Åt rätt håll går det även för Jandro Orellana, som ser ut att vara tillbaka i fullt slag. Kul och välbehövligt. Ett annat glädjeämne att ta med sig var Ilias Akhomach som fick en dryg halvtimme.

Vad gäller just det slutgiltiga målet, spel med a-laget, har september varit en bra månad. Alejandro Balde, Nico González och Gavi har samtliga fått rejält med speltid. Därtill Yusuf Demir, som aldrig såg röken av något spel i Barça B.

De väntade namnen kanske. Däremot har de fått fler minuter än väntat. Kul!

Framöver då.

Oktober bjuder enligt den preliminära planeringen på fem matcher: Castellón (B), FC Andorra (H), Real Madrid Castilla (B), CD Alcoyano (H) och Linares (B).

En del tuffa utmaningar plus ett derby. Upp till bevis om Barça B ska fortsätta sin fina formkurva.

Jonathan Aronsson FältTwitter: @jaronssonfalt2021-09-24 22:57:00
Author

Fler artiklar om Barcelona