Lagbanner
Barça B-kollen: Negativ trend
Mingueza har fått chansen och tagit den. Vem blir det härnäst?

Barça B-kollen: Negativ trend

Efter en försenad start på säsongen är Barça B igång på riktigt. Hela sju matcher har avverkats, varav fyra sedan den senaste publiceringen. Det bjuds fortfarande på ojämna prestationer från våra canteranos, och uppflyttning ser allt mer avlägset ut.

Resultatraden ser ut enligt följande:

0-2 v L'Hospitalet

1-2 v UE Olot (Manaj)

2-1 v Lleida Esportiu (Nils & Konrad)

0-1 v UE Llagostera

Endast en seger på de fem senaste. Detta resulterar i en nionde plats i en jämn tabell. Pimienta har dock haft en tuff uppgift. Spelartapp inför säsongen, stora skadeproblem, misslyckade nyförvärv samt a-lagsspel för ett antal spelare. Resultaten har tagit skada. Några tankar här;

Canteranos eller värvningar?
Kort är den inte, listan över misslyckade värvningar till Barça B. Det har nämnts tidigare, men tåls att upprepas. Brasseförvärven Gustavo Maia (€4.5M) och Matheus Pereira (€8M) har otroligt svårt att övertyga. Ett Barça i djup ekonomisk kris har inte råd med mycket, och definitivt inte över hundra miljoner kronor på Barça B-brassar. Vad gäller den ständiga anfallsfrågan ser Rey Manaj och Joaquín Zeballos mest hopplösa ut.

Pimienta gör det inte lätt för sig med sina laguttagningar alla gånger. Många chanser har gått till de dyra nyförvärven, när La Masia-spelarna fungerat bättre. Bland de som stuckit ut finns Jandro Orellana, Nico González, Arnau Comas, Lucas de Vega och även Álvaro Sanz som gått och blivit ytterback.

Kontentan är enkel: lita på La Masia. Värvningar bör vara spelare som ger spets eller täcker positioner som är uppenbart svaga. Förhoppningsvis innebär en ny ledning i januari även mer kompetenta personer kring Barça B och La Masia. Det behövs.

A-laget kallar
Så vilka är redo? Óscar Mingueza har startat fyra matcher i rad och övertygat. Konrad de la Fuente har fått några minuter, och chanserna lär öka ytterligare med tanke på Dembélés stackars ben.

Min bild är att Jandro Orellana är närmast av övriga. Álex Collado har även han nivån i sig. Där kan det dock krävas en startsträcka efter skadefrånvaro. Iñaki Peña har varit med a-laget under lång tid och skulle definitivt inte göra bort sig.

Det finns fler spelare vi lär se mer av framöver. Jag gillar Lucas de Vega starkt. Nico González var matchens bästa spelare som pivote mot Llagostera. Dessutom finns haussade Ilaix Moriba. Arnau Comas har hållit hög nivå, och mittbackar är som bekant en bristvara i a-truppen. Dessutom finns ännu yngre förmågor i Alejandro Baldé, Ilias Akhomach och Gavi, som dock lär få vänta på sina chanser.

Finns frågetecken finns allt som oftast svaret i Barça B.

Skadeläget ljusnar
Vad gäller skadeläget är det ändå på väg åt rätt håll. Collado är som sagt tillbaka, och bör vara redo för spel från start inom kort. Ilaix Moriba gjorde sina första minuter efter skada mot Llagostera. Dessutom har högerbacken Sergi Rosanas fått grönt ljus. Han är dock inte registrerad, och där med inte spelklar förrän januari.

Hiroki Abe är mer osäker och lär bli borta ett tag till. Detsamma gäller Oriol Busquets. Andrés Solano och Igor Gomes är långtidsskadade.

Läget börjar med andra ord ljusna för Pimienta. Ett någorlunda fulltaligt manskap är en förutsättning för att vända på den negativa trenden och ha en realistisk chans att nå uppflyttning. Å andra sidan är detta inget ovanligt för Barça B. Syftet är att göra spelarna redo för a-laget. När de väl får chansen har man lyckats, men då finns nya hål att fylla och nya, yngre förmågor får chansen.

- - - - - - - - - - - - - - - -

Närmast framöver väntar Espanyol B i ett derby. Avspark söndag 18:00.

¡Visca Barça i Visca Catalunya!

Jonathan Aronsson FältTwitter: @jaronssonfalt2020-12-07 21:44:00
Author

Fler artiklar om Barcelona