Lagbanner
Barça B-kollen: Omgång 2 & 3
José Arnáiz - en av få godkända värvningar till Barça B under de senaste åren.

Barça B-kollen: Omgång 2 & 3

November, och ligaspelet är nu igång med tre matcher spelade. Saker man inte trodde att man skulle skriva för ett år sedan. Som bekant råder en ny världsordning med ett virus som styr och ställer. Hur som helst, vissa saker förändras inte. Barça B saknar en 9:a och Bartomeu plockar in sina brassar.

Barça B går precis som alla andra sysslolösa den närmaste tiden på grund av landslagsuppehållet. Den 22 november drar ligaspelet igång igen med med bortamatch mot L’Hospitalet.

Här följer en liten uppdatering om vad som hänt sedan sist.

En poäng på två matcher
Efter vinsten i premiären mot Nástic (som går att läsa mer om här) har resultaten inte gått Barças väg. 0-0 mot Prat följdes upp med förlust med 0-1 mot FC Andorra. Tuffa resultat som inte håller i längden om det ska bli spel i Segunda A nästa säsong.

Gemensamt för båda matcherna har varit oförmågan att ta vara på sina chanser. Barça har sitt sedvanliga grundspel som tränare Pimienta jobbat in under lång tid. Segunda B är dock en tuff liga, och tar man inte vara på chanserna blir man ofta straffad. När truppen dessutom saknar en kvalificerad 9:a blir det inte lättare.

Skadekris
Det finns ytterligare anledningar till de sviktande resultaten. En stark bidragande faktor är skadorna. En efter en har alternativen försvunnit. I matchen mot Prat gick den nya högerbacken Andrés Solano sönder efter en kvart. Han väntas missa resten av säsongen. Ersättaren Igor Gomes klarade sig ungefär lika länge innan även han gick sönder, med en beräknad rehabtid på fyra månader. Vikarie på högerbacksplatsen verkar bli den normalt sett defensiva fältaren Álvaro Sanz.

I övrigt saknas flera tunga namn sedan tidigare. Den irrationella anfallaren Hiroki Abe är en av dem. Så även nyckelspelaren och lagkaptenen Álex Collado. Dessutom rutinerade Ferrán Sarsanedas samt ytterbackarna Sergi Rosanas och Alejandro Baldé. Även mittbacken Mingueza har varit borta, men är nu tillbaka och har faktiskt varit med i a-lagets matchtrupp med tanke på den mittbackssituation som råder där.

Skadeläget gör det såklart tufft, och är en starkt bidragande orsak till poängtappen. Det fina är dock att med La Masia betyder skador alltid att någon annan får chansen.

Framtidshopp
Som sagt har skadeläget öppnat upp för yngre förmågor att ta chansen. I den senaste matchen mot FC Andorra fick förra årets Juvenil A-spelare Nils Mortimer, Peque och Nico González sina första minuter. Dessutom har Mika Mármol spelat till sig vänsterbacksplatsen.

Spelaren som fått flest rubriker är dock yngre än så. Han heter Ilias Akhomach och är blott 16 år gammal. Han startade matchen mot FC Andorra som högerytter och spelade drygt en timme. Med sin låga tyngdpunkt och en hög teknisk förmåga lär Ilias få fler chanser under säsongens gång. Definitivt ett namn vi kommer höra mer om.

En annan yngling som fått rubriker är Alejandro Baldé (-03). Junior Firpo ryktas bort. Med en minst sagt ansträngd ekonomisk situation och Depay och García på ingång finns inte utrymme för ytterligare en värvning. Där verkar Baldé kunna vara svaret.

Sport var först med de uppgifterna. Det kan bli en liknande lösning som för Konrad de la Fuente. Träning med a-laget, men fortsatt matchning med b-laget. Baldé är just nu skadad, men väntas vara tillbaka till december. Det mest troliga är dock att Sergiño Dest får vikariera på vänsterbacksplatsen vid behov, vilket han klarar med bravur. Hur som helst har Baldé stora möjligheter att få sin chans framöver.

Misslyckade värvningar
Förhoppningsvis innebär slutet för Bartomeu även slutet för de skumma värvningarna till Barça B. Många miljoner euro har försvunnit genom åren. Allt som oftast har det handlat om brassar som man aldrig får höra om igen. Robert, Vitinho och Gabriel Novaes från tidigare år. Denna säsong Matheus Pereira och Gustavo Maia. Dessutom Matheus Fernandes med en tröja i a-truppen, men som fortfarande inte presenterats och väntas lämna på lån i januari.

Sviterna av dessa värvningar har visat sig även under säsongsinledningen. Den eviga (vad det känns) jakten på en 9:a har fortsatt. Rey Manaj, som kom i januari har inte rosat markanden, och den nya uruguayanen Zeballos ser inte mycket bättre ut.

Brassarna då? Matheus Pereira som kom i januari i en bytesaffär värd åtta miljoner euro platsar inte. Yttern Gustavo Maia har sett svag ut, och är nu skadad. Som vanligt är det våra egna canteranos som bär laget.

Har kikat igenom samtliga värvningar utifrån under de senaste säsongerna. Några ljusglimtar finns, men de är få. Ronald Araújo såklart, som tagit sig in i a-truppen. Sergio Akieme, Jorge Cuenca och José Arnáiz kan också nämnas. Annars är det få som ens klarar betyget godkänt.

Naturligtvis krävs utomstående rekryteringar för att lyckas hela vägen. Det var just blandningen av erfarenhet och ungdom som var en bidragande orsak till de tidigare framgångarna. Spelare utifrån krävs för att få ihop en stark och slagkraftig trupp som kan spela Segunda A. Spel på högre nivå innebär i sin tur bättre utvecklingsmöjligheter för de unga spelarna, och dessutom blir steget upp till a-laget något mindre. Nivån på värvningarna under de senaste åren har varit under all kritik - vilket speglat sig i resultaten.

- - - - - - - - - - - - - - 

Högt och lågt alltså. De senaste rapporterna om presidentvalet lutar åt januari. Återstår att se hur en ny ledning kan påverka Barça B och La Masia. En sak är säker, La Masia kommer alltid producera spelare. Frågan är vad Barça gör av dem.

Nästa ligaomgång väntar om drygt en vecka. Håll ut i landslagsuppehållsdvalan så länge. På återseende!

¡Visca Barça i Visca Catalunya!

Jonathan Aronsson FältTwitter: @jaronssonfalt2020-11-13 13:48:00
Author

Fler artiklar om Barcelona