Lagbanner
Barça B-kollen: Playoff väntar
Playoff väntar för kapten Collado & Co.

Barça B-kollen: Playoff väntar

Efter en mållös match mot Badalona är grundserien färdigspelad. Barça B har spelat in 34 poäng, vilket räcker till en andraplats i tabellen. Härnäst väntar tidernas krångligaste playoff-spel.

Matchen mot Badalona var egentligen relativt betydelselös. Lagen tar visserligen med sig poängen till nästa runda, men playoff-platsen i sig var säkrad redan innan matchstart. Tränare Pimienta fick i vanlig ordning sortera och fundera för att kunna ställa elva man på planen. Bland annat saknades Ilaix (mer om honom här), Rey Manaj, Jandro Orellana och Alejandro Balde.

Det blev en klassisk Segunda B-bortamatch. Konstgräs, stutsande bollar och fysiskt motstånd. Badalona hade den sista playoff-platsen inom räckhåll och var därmed ett högst motiverat motstånd.

Barça B kom till start enligt följande: Tenas; Riera, Comas, Mingo, Mika; Collado, Nico, Matheus; Ángel, Peque, Konrad.

Noterbart att sextonårige Ángel Alarcón debuterade från start. Han kom dock aldrig riktigt in i matchen och ersattes i den andra halveken av en annan sextonåring; Ilias Akhomach.

Matchen i sig blev vad det blev. Barça B försökte, men kom aldrig riktig fram till några konkreta chanser mot Badalonas fysiska försvar. Åt andra hållet hade Arnau Tenas en del att göra och stod för ett par vassa räddningar.

Vid matchens slut var Badalona mest besvikna. I och med Andorras poängtapp hade de chansen, men misslyckades. Pimienta kunde å sin sida plocka ut Nico, som står på fyra varningar. Även Arnau Comas utgick, dessvärre med skadekänning.

I övrigt är det på sin plats att lyfta den kanske viktigaste av de alla. Francisco García Pimienta. En fantastisk tränare. Barça B har hela säsongen, precis som det ska vara, tappat spelare till a-truppen. Men även drabbats hårt av skador. Ett tiotal frånvarande spelare har snarare varit regel än undantag. Trots detta fungerar alltid laget. Samma fotboll spelas oavsett vilka elva spelare som finns på planen.

Denna upplaga av Barça B har utan tvekan minst fem spelare med realistisk a-lagspotential. Så har det inte alltid varit. Pimienta är utan tvekam en stor del av den framgången. I mina ögon bör han vara en solklar kandidat till rollen som tränare för a-laget. Haken är bara att han kanske behövs än mer i Barça B.

Nu väntar alltså playoff. Det är, för att uttrycka det milt, en hönsgård. Nästa säsong väntar en hel del förändringar. Först och främst en helt ny serie, ”Primera División RFEF”. Men låt oss ta en sak i taget.

Från Barça B:s ”Grupp III” går tre lag vidare till playoff. Barça B, Nàstic och Andorra. Lagen delas in i fem grupper á sex lag. Topp tre samt den bästa fyran går vidare till nästa steg. Alltså sexton lag. Dessa sexton möts i utslagsmatcher tills fyra lag återstår. De fyra lagen är klara för Segunda A.

En lång väg att vandra alltså. Men sedan finns även den nya serien ”Primera División RFEF”. En ny tredjedivision. Totalt fyrtio lag, uppdelat i två serier.

Om Barça B når ”16-lagsplayoffet” men misslyckas där väntar denna serie. De fjorton resterande bästa lagen från det första playoffet kvalificerar sig också. Resten av playoff-lagen spelar om tio återstående platser.

Lagom krångligt.

Hur som helst. Barça B:s chanser att åtminstone spela i den nya tredjedivisionen ser rätt ljusa ut. Segunda A blir tufft, men inte omöjligt, att nå. Förhoppningsvis blir den nya tredjedivisionen ett steg upp från Segunda B, som inte riktigt håller måttet alla gånger.

Många viktiga matcher framöver alltså.

Jonathan Aronsson FältTwitter: @jaronssonfalt2021-03-28 14:36:00
Author

Fler artiklar om Barcelona