Olímpic Lluís Companys, 2024-10-01 21:00

Barcelona - Young Boys
5 - 0

Barca studsade tillbaka - körde över Young Boys på hemmaplan

Efter att ha åkt på en tuff smäll för drygt två veckor sedan när man oplanerat föll i premiären av säsongens Champions League borta mot Monaco klev Barcelona under tisdagskvällen ut på Olympiastadions gräsmatta i Montjuic i hopp om att kunna ta sin första seger.

I ligaspelet har katalanerna flugit fram. Trots förlusten i helgen mot Osasuna så toppar man fortfarande La Liga med sju vinster på de inledande åtta. Men i Champions League har det gått tyngre för Barca. Ett tidigt rött kort och förlust borta mot Monaco var inget man räknat med och nu är det genast skarpt läge och ett måste att tre poäng hemma mot schweiziska Young Boys.

Trots en viss typ av press i ingången till kvällens match så fanns det även ett glädjebesked inför kvällens match. Frenkie De Jong fanns för första gången sedan april med i matchtruppen igen efter att han fotled återigen gått sönder under vårens El Clasico. En skada fått holländaren att inte bara missa säsongsavslutningen och säsongsstarten men också sommarens EM-slutspel i Tyskland.

In till matchen gick snacket även en hel del kring vem av Ferran Torres och Pablo Torre som skulle ta plats i Hansi Flicks startelva. Många trodde på förhand att det skulle bli Torres vilket skulle betyda att Raphinha spelade som så kallad tia. Så var även fallet när startelvan släpptes dryga timmen innan avspark.

Pressen som kanske kändes av i truppen skulle däremot inte synas till när domare Erik Lambrechts. satte pipan i munnen och blåste igång matchen. Barcelona tog precis som förväntat tag i matchen redan från start men istället för lite bollhållande som man kan vara van att se från Barca så började man direkt att hota framåt, vilket även skulle ge resultat. Redan efter åtta spelade minuter blixtrade den offensiva trean till och det var Yamal till Raphinha till Lewandowski och ett tidigt 1-0 till hemmalaget var ett faktum. Ett minst sagt viktigt ledningsmål att få så pass tidigt, speciellt med tanke på resultatet från Monaco.

Med det tidiga ledningsmålet kunde Barca sedan med ett lugn i ryggen fortsätta trycka på för att utöka. Det hittades ofta vägar framåt och flertalet halvchanser men känslan var ändå att 2-0 låg i luften. Men eftersom att det ändå bara är ett mål som skiljer lagen åt så kan ändå allt ändå och efter dryga halvtimmen hade Young Boys en bra möjlighet att utjämna. Ebrima Colley var det som fick möjligheten i offensivt straffområde. Men istället för 1-1 så gick Barca istället upp bara minuterna senare och gjorde både 2-0 och 3-0. En skotertur efter att Pedri avslutat hamnade hos Raphinha som tryckte in 2-0 följdes upp av en nick till 3-0 genom Inigo Martinez efter en frispark av Pedri och känslan där och då var att detta var precis vad Flick och Barcelona behövde. Ett sprudlande Barcelona fortsatte att kliva framåt och ett 4-0 mål hade egentligen inte varit orimligt men siffrorna slutade vid 3-0 och Patrick Rahmen och hans Young Boys fick en nödvändig paus.

Det spelsugna Barca som vi såg under den första fortsatte på samma inslagen väg under den andra halvleken och vi behövde inte heller nu vänta särskilt länge innan vi fick ännu se ännu ett hemmamål. Sex minuter in i den andra halvleken hittade den poängsugna Inigo Martinez fram till Robert Lewandowski som rakade in 4-0 i öppet mål och polackens andra för kvällen. Young Boys var som sagt dock inte helt ofarliga utan skapade ändå sina chanser under matchens gång. Närmast under den andra halvleken kom man med en ribbträff.

Men det var verkligen inte Young Boys kväll och ett självmål i matchminut 81 av Mohammed Ali Camara satte verkligen spiken i kistan. När bortalaget även hade en boll inne i slutminuterna som vinkades av för offside så säger det mesta sig självt.

Det finns mycket bra att ta med sig från kvällens match. Motståndet är såklart vad det är men det viktigaste var ändå att kunna studsa tillbaka efter både förlusten mot Monaco men även förlusten mot Osasuna i helgen. Andra positiva saker är att både Ansu Fati och Frenkie De Jong fick en hel del speltid efter att varit borta med skador under en längre tid.

För Barcas del nu så läggs fokuset mot helgen där man reser för att möta Deportivo Alaves på bortaplan.