Olímpic Lluís Companys, 2024-09-25 21:00

Barcelona - Getafe
1 - 0

Barca tog tre nya poäng - utan att imponera

Barcelona ställdes under onsdagskvällen mot Getafe hemma i Montjuic. Katalanerna tog en ny trepoängare efter att Robert Lewandowski gjort matchens enda mål i den första halvleken.

Efter att ha inlett liga säsongen 2024/25 med sju raka vinster och därmed 21 poäng av 21 möjliga så kunde man tänka sig att det var ett Barcelona med ett stort självförtroende som under onsdagskvällen välkomnade Getafe till Olympiastadion i Montjuic bergen i Barcelona. Visserligen tror jag att mycket av det är sant men samtidigt så var det ett Barcelona med ett flertal skador som nu skulle försöka förlänga sviten till åtta matcher. Visserligen är Frenkie De Jong och Gavi tillbaka i träning men med en skadelista som består av Ter Stegen, Araujo, Fermin, Bernal, Olmo och Christensen så blir det tydligt att det inte är någon vida positiv sits man för tillfället sitter i.

Med den begränsade spelartruppen och ett tufft spelschema så kunde vi inför kvällens match se en del förändringar från vinsten på La Ceramica i helgen. Som förväntat ersatte Inaki Pena den skadade Ter Stegen i mål. Utöver Pena så var Balde, Cubarsi och Casado tillbaka i blaugrana elvan efter att ha vilat i helgen mot Villarreal. Noterbart var att Pablo Torre som spenderade förra säsongen på lån i Girona återigen fick chansen från start efter hans fina insats mot Villarreal som bland annat innehöll ett mål.

Trots skadesituationen så kunde vi när Pablo Gonzales Fuertes blåste igång matchen istället enbart känna igen den fina formen som man sett under säsongen. Hemmalaget började piggt och tog direkt kommandot som sedan hölls halvleken ut. Den offensive trean med Raphinha, Lewandowski och Yamal hotade precis som tidigare under säsongen flertalet gånger framåt där Yamal ändå får sägas vara den som hade det farligaste läget när han försökte sätta bollen i mål vid Sorias första stolpe, dock utan resultat.

Barca skulle dock inte gå mållösa ur den första halvleken utan ungefär halvvägs in i den första halvleken så tog hemmalaget ledningen via den notoriske målskytten Robert Lewandowski. Målet kom till efter att Yamal släppt bollen till den överlappande Jules Kounde vars inlägg efter ett mindre misstag av David Soria hamnade vid fötterna hos Lewandowski som mer eller mindre satte bollen i öppet mål. Som sagt ett tveksamt ingripande av Soria där Lewandowski och hans Barcelona bara kunde tacka och ta emot.

Utöver 1-0 målet och ett par chanser skapade av hemmalaget så var det ingen sprudlande fotboll som det bjöds på. Barcelona stod för en stor del av bollinnehavet men utan att skapa allt för mycket i offensiv riktning. Getafe och andra sidan såg mycket ut precis som man förväntat sig. Kompakt och aggressivt där man försökte göra något offensivt men utan framgång.

Den andra halvleken började på ett liknande sätt som hur den första halvleken såg ut. Barcelona fortsatte driva stora delar av spelet med bollen och det blev även tydligt att Flick tryckt på för att man skulle gå för ett 2-0 mål då det var ett Barca som tydligt ville framåt och attackera.

Det skulle ta strax innan timmen spelad som vi egentligen fick hela matchens så här långt farligaste läge. En bryt passning av Cubarsi hittade Lamine Yamal som vek in från sin högerposition och försökte hitta det bortre krysset men en högt kvalitativ räddning av Soria höll Getafe kvar i matchen.

Som sagt så haglade det inte med målchanser från något av lagen. Getafe gjorde så gott de kunde och hotade emellanåt men hade otroligt svårt att komma fram till just målchanser. Barca försökte som sagt att komma fram till ett andra mål i matchen som med största sannolikhet hade betytt game over. Raphinha var den som kom allra närmast när han träffade helt fel med sin nick på ett inlägg från Kounde.

Eftersom det endast var ett mål som skilde lagen åt så kan det lätt bli lite nerver i slutet av matchen, även fast det kanske egentligen inte hade behövt bli så. Lite den känslan blev det även idag. Getafe gjorde ett tappert försök Carles Perez var nära att springa igenom men en matchavgörande brytning av Inigo Martinez stoppade Barcelona-produkten den gången. Likaså var Borja Mayoral ytterst nära att få träff när han fick ett superläge i slutminuterna.
Och mycket mer än så blev det inte utan Barca orkar hålla ut och ta tre nya poäng vilket befäster katalanernas serieledning.

Det ska väl sägas att det var en match där det fanns mycket mer att önska från Flicks Barcelona. I en säsongsinledning där det ofta sett väldigt bra ut kan man snabbt bli missnöjd när det inte är samma “flow” som det varit innan. Segrar som idag behövs däremot tas. Getafe är ofta ett tufft lag att möta men Barca tar som sagt tre nya poäng samtidigt som man håller nollan.