Olímpic Lluís Companys, 2023-12-03 21:00

Barcelona - Atlético
1 - 0

Barcelona - Atletico Madrid 1-0

Barcelona tog under söndagskvällen en tung seger hemma mot Atletico Madrid. Resultatet skrevs till 1-0 efter mål av Joao Felix i den första halvleken.

Efter att både Girona och Real Madrid vunnit sina respektive matcher så var det två lag i behov av poäng som drabbades samman på söndagskvällen. Noterbart är att Inigo Martinez inte kom ut till spel för katalanerna trots att ha varit med i startelvan som släpptes. Mittbacken ersattes av Andreas Christensen och inte Alejandro Balde som verkar tappat förtroende hos tränare Xavi.

Det blev även en stark inledning på matchen med målchanser åt båda hållen. Robert Lewandowski hade ett par lägen innan ens kvarten var spelad och borde kanske ha gett hemmalaget ledningen. Utöver det hade Raphinha ett bra läge och för gästerna var det Nahuel Molina som kom närmst.

Rubrikernas man inför matchen var portugisen Joao Felix. 24 åringen som är på lån i Barcelona från just Atletico Madrid har inte hållt tillbaka på kritiken sedan flytten från huvudstaden där tränare Diego Simeone fått tagit emot mest kritik, mest på grund av hans sätt att spela fotboll. En spännande följetång att se vad som händer när lånet tar slut. Men det skulle såklart även vara Felix som gav hemmalaget ledningen. Efter dryga halvtimmen kunde Felix lyfta bollen över Oblak och ge Barcelona ledningen efter framspelningen av Raphinha. Sista kvarten av den första halvleken bestod av en hel del tjafs och tuffa närkamper där bland annat tre gula kort delades ut till bortalaget.

Efter Simeones lite mer offensiva trippelbyte i halvtid blev det en allt mer öppen andra halvlek där mer och mer ytor öppnades upp för Barcelona. Raphinha hade en boll i stolpen tio minuter in i den andra halvleken, efter det följde varsit läge av Morata och Griezmann. En allt mer öppen andra halvlek där det svängde mer och mer fram och tillbaka i ett mer böljande spel. Någonting som däremot var sig likt från den första halvleken var matchen i matchen Felix mot Atletico Madrid. Det syntes tydligt hur portugisen inte är speciellt populär hos bortalaget och fick utstå en hel del smällar och närkamper.

Mer byten skulle även komma i Atleticos jakt på kvittering. Memphis och Saul byttes efter lite mer än timmen spelad och jakten på kvitering fortsatte. Det blev däremot inga klara lägen för nått av lagen utan de tuffa närkamperna och irritationen fortsatte. Xavi däremot höll på sina byen till den 78:e matchminuten när Ferran Torres och Lamine Yamal byttes in. Atleticos bästa kviteringschans skulle den föredetta Barcelona spelaren Memphis Depay få efter att Jules Kounde haft omkull Samuel Lino strax utanför straffområdet. En bra slagen frispark av Memphis men en jätteräddning av den vikarierande målvakten Inaki Pena. Robert Lewandowski skulle även han få en till möjlighet men klarade inte att stänga matchen för katalanerna. Atletico skulle däremot få en sista möjlighet när Angel Correa fick ett jätteläge men Pena kunde återigen stå i vägen och rädda tre blytunga poäng för Barcelona.

För hemmalaget stod tre spelare ut. Såklart Matchvinnaren och huvudpersonen Joao Felix. Men även Inaki Pena som med två matchavgörande jätteräddningar kunde hålla resultatet intakt. Till sist visar även Pedri hur viktig han är för detta Barcelona med hans spel på småytor samt vad han bidrar med offensivt. Sammanfattningsvis en viktig seger för Barcelona som nu hänger på i toppen samtidigt som Atletico halkar efter.