Lagbanner
Camp Nou, 2020-12-08 21:00

Barcelona - Juventus
0 - 3

Barcelona - Juventus: Förlorade

Barcelona - Juventus: Förlorade

Barcelona 0, Juventus 3. Barcelona fick se säsongens enda behållning glida ur händerna såsom den gamle damen gick och roffade åt sig vad man bevisligen förtjänade. Den gamle damen med den gamla veteranen Buffon mellan stolparna lyckades alltjämt hålla samtliga av Barcelonas försök utanför stolparna.

Sedärså. Ronaldo tillbaka på Camp Nou och vilken show han ställer till med… Ja, så lär det väl se ut för samtliga som inte såg matchen när morgondagens rubriker skanderar världen runt. Två mål mot Messis noll talar väl för sig, men ack vad anonym han är Ronaldo. Syns faktiskt inte till alls förutom de två baljor han trycker dit från elva meter. Nåväl. Nog av mina dålig förlorare-utsagor. 

Matchen inleds med pendlande spel lagen emellan. Barcelona håller i taktpinnen men kan inte skapa någon vidare puls med den. Pulsen står Juventus för. Klapp klapp säger det när de svartvita sparkar igång sina anfall och med en djupgående firma á Ronaldo/Morata, svänger det snabbt på Camp Nou och det unga katalanska försvaret hänger inte med. Ronaldo får snabbt till en tåfjutt till avslut, minuten efter serverar han Danilo ett skottläge som han pangar över. Hos besökarna finns ett tempo och en slutprodukt som Barcelona långsamt försöker finna. Men ack, för långsamt. I minut tretton flänger Araujo med armarna i Ronaldos ansikte i en egentligen vältajmad tackling, men däruppe ska han inte vara och fingra och domaren blåser tämligen rättvist straff. Ronaldo gör inga misstag och sätter säkert dit sitt första mål på Camp Nou sedan han lämnade Real Madrid. I bild syns en firande Ronaldo följt av en moloken Messi. Ett väl medvetet bildcollage av bildproducenten. 
Två mål återstår för att Juventus ska knipa gruppsegern och det andra målet dröjer inte länge. Efter ett mönsteranfall lyckas Barcelona totalt glömma bort att markera Juventus offensiv och en totalfri McKennie trycker dit en väl avfyrad karatespark ovan en chockad Ter Stegen. 20 minuter spelade och ställningen är 2-0 till Juventus. Nu sätter Barcelona fart och ingen mindre än Messi driver igång spelet. I andra delen av första halvlek lyckas Barcelona ta över spelet. Problemet är dock att den enda som står för den sista tredjedelen är Messi och hans avslut vill sig inte. Det finns ingen balans i anfallsspelet, alla sidledspassar mynnar ut i avslut från endast Messi. 
Spelare som Messi, Pedri och Griezmann måste ha djupledslöpande spelare framför sig för att kunna nå höjderna de besitter, bevisligen funkar det inte att spela Messi, Pedri, Griezmann och Trincao samtidigt. Det är inte bara på grund av det faktum att Trincao och Griezmann är jättedåliga, utan för att det inte finns någon balans.

I andra halvlek utgår Trincao och in kommer just Braithwaite för att få lite ordning på saker och ting och jag tycker att det blir skillnad direkt. Griezmann hamnar i en bättre position, Messi har ett djup att spela boll med och ytorna som Braithwaite täcker, öppnar upp ytor för Pedri. 
Barcelona trycker således på och Messi försöker och försöker, men bollen vill inte in. Det uppstår absolut vackra moment och Barcelona skapar oreda, men känslan är ändå att det aldrig är tillräckligt. Det vill sig inte. I minut 52 döms det straff till Juventus efter att VAR snappat upp en handboll på Lenglet. 3-0 är ett faktum och Barcelona har gått miste om gruppsegern efter ännu ett bottennapp. 

Den enda behållningen den här säsongen var att Barcelona ledde gruppen i Champions League. Nu är den enda behållningen att vi tog oss vidare ur gruppen trots allt. Dagarna går och det känns som att jag och världen går runt och väntar på bättre dagar. Snart är det julafton, efter det blir det säkert bättre. Samma känsla finns i Barcelona. Efter jul är det nytt presidentval och förhoppningsvis kan någonting ske då, för som det ser ut nu har Barcelona allvarliga problem. 

Situationen med Messi är hemsk, men om det fanns något hopp tidigare så var det att Messi skulle ta ett kliv tillbaka till förmån för andra unga spelare. Men den enda som gjorde någonting ikväll var just Messi och ingen annan skapade ett dyft. Måste Messi lämna klubben för att andra ska våga ta plats? Trincao vänder och vrider, Dest passar i sidled, Griezmann passar bakåt och Pedri snurrar bort sig själv - alla är helt håglösa i sista tredjedelen av spelet. Koeman byter dessutom in tre försvarare när Coutinho sitter på bänken även fast det finns absolut ingenting att förlora. Det är inte konstigt att första förlusten på 38 matcher sker nu då alla lagdelar samt tränarna underpresterar som de gör. 

Fyra vinster av tio matcher i ligaspelet, och tvåa i gruppen efter 3-0 hemma på Camp Nou. Nu får Barca och världen fan ta och vända detta mörker. 

Harald af Ugglas Åberg2020-12-09 00:08:00
Author

Fler artiklar om Barcelona