Barcelona - Napoli
3 - 1

Barcelona - Napoli: 3-1

En helt öppen och avgörande åttondelsfinal väntade på Camp Nou där Messi såg till att Barça drog det längsta strået.

1-1 från Neapel (i en match som känns som en evighet sen då den spelades innan Coronaviruset lamslog världen) betydde att det var en knapp fördel Barcelona är de båda duellanterna äntrade Camp Nous gräsmatta under lördagkvällen. Inledningsvis var det dock Napoli som tog tag i taktpinnen ock skruvade upp tempot, och innan klockan ens hade hunnit ticka upp till en minut hade Dries Mertens prickat stolpen. Mitt i den hektiska Napoli-perioden ordnade dock hemmalaget en hörna där ingen mindre än Clement Lenglet dök upp med huvudet och skallade in bollen i mål, 1-0 Barça. Efter detta var det plötsligt ett Barcelona som kontrollerade skeendena i matchen på ett stabilt sätt.

I 23:e minuten får Lionel Messi bollen på högerkanten och påbörjar en patenterad Messi-löpning. Han tråcklar sig efter lite om och men igenom 3-4 spelare och smeker nästan liggande bollen mot David Ospinas högra stolpe. Colombianen är där och touchar bollen men inte tillräckligt för att hålla den utanför målramen, 2-0 Barça.

10 minuter senare var det dags igen efter att för dagen briljanta Frenkie de Jong (kanske hans bästa match sen han kom till klubben) smekt fram en utsida till Messi som i straffområdet mycket behärskat tagit ner bollen och lyft den över Ospina. Problemet var att VAR-domarna tyckte att bollen träffade argentinarens arm vid nedtagningen så målet dömdes helt sonika bort. Trean skulle däremot komma strax innan halvtid ändå, detta efter att Messi (allt handlade om Messi under en 30 minuters period och det avgjorde matchen) tog vara på en sovande Kalidou Koulibaly som drällde med bollen i eget straffområde. Messi han precis emellan bollen och den senegalesiske mittbackens högerfot vilket resulterade i att Koulibaly träffade Messis fot vilket slutade i en VAR-bedömning som indikerade på straffspark. Luis Suárez stegade fram och placerade säkert in 3-0.

När alla trodde att vi skulle få gå på pausvila med 3-0 på resultattavlan ville Napoli annat. En av halvlekens sista framstötar slutade med att Ivan Rakitic kom sent in i en duell med Mertens som föll till marken, domaren pekade direkt på startpunkten och VAR valde att inte invända. Lorenzo Insigne stegade fram och gjorde precis som Suárez, mål. 3-1.

Om första halvlek kontrollerades av Barça utan att de imponerade var andra halvlek, från ett Barcelona-perspektiv, svag. Alldeles för låga positioner plus passivt agerande gav Napoli initiativet. Hade det velat sig illa hade gästerna kunnat få in en boll och verkligen skapa nerv i det hela men närmare än ett bortdömt offsidemål av Arkadiusz Milik kom inte Napoli. 3-1 stod sig (4-1 totalt) och Barcelona är vidare i Champions League där Bayern Munchen väntar i kvartsfinal.