Lagbanner
Barcelona gästas av Villareal

Barcelona gästas av Villareal

Barcelona tar emot fjorton placerade Villareal i omgång 22 av La Liga. Första hemmamatchen sedan december.

Barcelona tar emot fjortonde placerade Villareal i omgång 22 av La Liga. Första hemmamatchen sedan december.  
Efter 38 dagar är fotbollen tillbaka på den temporära hemmaarenan Estado Olímpic Lluís Companys när Barcelona ska försöka studsa tillbaka efter uttåget ur Copa del Rey mot Athletic Club tidigare i veckan. Efter sju raka matcher i allt från La Liga till Copa del Rey till Supercopa så är det tillslut dags för hemmamatch igen sedan det senast begav sig när Almeria besegrades den 20:e December. I en haltande tabell ligger Barcelona för tillfället 8 poäng bakom serieledande Girona som har en match mer spelad. Ifall Barcelona på något sätt ska ha en chans att försvara förra årets titel som enligt många redan är förlorad finns det inte utrymme för något typ av poängtapp. 

12:00 idag släppte Barcelona sin matchtrupp inför kvällen sammandrabbning och där gick det att konstatera några bakslag från cuputtåget tidigare i veckan. Alejandro Balde fick utgå under den första halvleken i mötet med Athletic Club och det har nu meddelats att spanjoren ska opereras i Finland inom de närmsta dagarna. Skadan ska vara på en sena i det högra låret och enligt journalisten Fabrizio Romano kommer Balde missa resten av säsongen medan Barca själva meddelar att nya uttalanden först kommer efter operationen. Barca får även klara sig utan lagkaptenen Sergi Roberto som missar matchen på grund av en fotskada där det fortfarande är oklart hur allvarlig skadan är. Sedan tidigare är Gavi, Marcos Alonso, Inigo Martinez, Raphinha och Marc-Andre Ter Stegen otillgängliga på grund av skador. Glädjande är att den sistnämnde Ter Stegen är tillbaka i träning efter sin ryggskada. 

Under fredagens presskonferens pratade Xavi om hur han ikväll vill se en reaktion efter veckans uttåg ur Copa del Rey där han även poängterar att tron på ligatiteln fortfarande finns hos honom och hans spelare. Trots en negativ trend hos bortalaget Villareal vill Xavi ändå konstatera hur Marcelinos lag alltid är ett organiserat, aggressivt och svårspelat lag. 

Med nya skador samtidigt som endel återkomster blir startelvan svår att sia om. Ifall Joao Cancelo eller Andreas Christensen kommer komma till spel från start är osäkert och med juniorspelarna Pau Cubarsi och Hector Fort som imponerat på slutet blir det bara ännu svårare. Rimligtvis tror jag att Cancelo fortsatt kommer hållas på bänken samtidigt som Christensen lär spela från start och att då Jules Kounde och Fort kommer ta varsin ytterbacksplats. I offensiv riktning lär inga större förändringar ske där superlöftet Lamine Yamal lär fortsätta till höger efter att ha varit lagets bästa spelare de senaste matcherna. 

Preliminär startelva: 4-3-3

Pena; Fort, Araujo, Christensen, Kounde; Pedri, De Jong, Gündogan; Torres, Lewandowski, Yamal

Bortalaget Villareal är som sagt inne i en tuff period och placerar sig endast på en 14:e plats i ligan. Då ska det även konstateras att laget vann Europa League samt gick till semifinal i Chamions League så sent som två respektive tre säsonger sedan. 
Skadelistan är lång där flertalet startspelare fattas och där framförallt Dani Parejo sticker ut. Utöver så fattas även spelare som Yeremy Pino, Juan Foyth, Raul Albiol med flera. Mycket ansvar kommer hamna på anfallsparet Gerard Moreno och Alexander Sørloth. Duon har trots en svag säsong stått för 16 ligamål och det gäller att de båda spjutspetsarna har dagen ifall Villareal ska lyckas ta poäng. 

Preliminär startelva: 4-4-2

Jörgensen; Moreno, Cuenca, Bailly, Fermenia; Baena, Coquelin, Comesana, Akhomach; Sørloth, Moreno

Två lag i stort behov av poäng där Barca fortfarande tror på att hänga på i jakten på ligatiteln och Villareal som inte vill dras med ned i bottenstriden. Mycket fokus i Barca lägret på front trion med hattrickhjälten från förra ligamatchen Torres, den ifrågasatte Lewansowski och superlöftet Lamine Yamal. 
Matchen har avspark 18:30.

 

Oskar Lejrothoskarlejroth00@gmail.comoskarlejroth2024-01-27 15:54:00
Author

Fler artiklar om Barcelona