Lagbanner
Det lutar åt Bartomeu – men sista ordet är ännu inte sagt.
Bartomeu pratar, men får han sista ordet?

Det lutar åt Bartomeu – men sista ordet är ännu inte sagt.

Under de senaste två veckorna har kandidaterna samlat signaturer och presenterat (delar av) sina projekt för medlemmar och supportrar. Media har av naturliga, och rubrikmässiga, anledningar haft mest fokus på duellen mellan Laporta och Bartomeu vilket lämnat valkampanjen med ett något skamfilat intryck. Den värsta pajkastningen står emellertid och väntar tålmodigt runt hörnet och vi kan förvänta oss betydligt hårdare ord under nästkommande tio dagar - och det startar nu!

Hårdare att vänta ja. Inte minst på grund av Bartomeus stora försprång sett till antal signaturer (9104 mot Laportas 4807), men också eftersom det är dags att visa handlingskraftighet och förmåga att stå upp för sitt projekts för- och nackdelar. Det handlar också om att välja rätt streatgi och ta rätt strider. För mycket pajkastning kommer inte att gå hem hos medlemmarna som fått gå igenom samma sak i tidigare val. Att ta för sig, men gör det med måtta och agera professionellt - typ.

Bartomeu har valt att avstå från den första debatten som går av stapeln idag klockan 13. Enligt kandidaten själv beror detta på att han inte vill göra sitt projekt för personligt och vill fortsätta synas så lite som möjligt. Detta har inte verkat hindra honom sedan valet utlystes i januari med många medieframträdande och PR-kampanjer. Detta kommer troligtvis inte att hindra de andra kandidaterna att prata om honom och hans projekt, men det kommer inte att bli lika effektfullt som om han varit närvarande. Däremot finns Toni Freixa på plats, som var en av direktörerna i Bartomeus ledning, och eftersom hans egen kandidatur inriktar sig mycket på de punkter (transparens, biljettåtkomst, Qatar Airways och la Masia) som fått kritik lär pajkastningen fortsätta – och eskalera.
 
Den strategi som Bartomeu nu väljer kan ses som ett tecken på feghet. Samtidigt visar också antalet signaturer att det inte finns anledning för den förre, om än ovalde, presidenten att gå i alltför mycket närkamp med sina rivaler. Trots allt har han visat på handlingskraftighet genom att utlysa nyval och guida klubben igenom januarikrisen fram till många titlar sett till samtliga sektioner med trippeln som grädden på moset. Det kan ingen ta ifrån honom och självklart vill och ska han spela på detta kortet. Mätningarna visar att den sportsliga framgången är den tyngst vägande faktorn i valkampanjen, helt enkelt därför att den generarar mest och bäst PR. Minnet må vara kort hos medlemmarna (kan man tycka) men guldsmaken är onekligen inte lätt att bli av med – det måsta till och med jag erkänna.
 
Projekten som de står mot varandra
 
Toni Freixa kommer alltså att fokusera på att klubben ska återgå till att bli mer “katalansk” och menar att det inte går att spendera €150 miljoner på spelare utifrån varje sommar. La Masia måste åter börja producera. Han är också emot Qatar och menar att det måste finnas andra alternativ med värderingar som bättre överensstämmer med Barças. Vidare vill han minska andelen externa konsulter (advokater och revisorer) för att ha bättre kontroll på de rättsliga delarna och undvika fadäser som Neymar-caset.
 
Freixa pratar också om att låta medlemmarna få mer att säga till om genom att låta generalförsamlingen träffas oftare och fatta beslut kring institutionrna, t ex la Masia. Kandidaten har också som idé att tillsätta en kommité med “visa män” som ska agera som stöd åt lednngen. I denna vill Freixa att personer som Cruyff, Guardiola och Laureano Ruiz ska kunna ingå.
 
Det råder fortsatt vissa oklarheter kring hur Freixas ledning ska se ut och det kan tänkas att han är intresserad av att locka till sig en del av sina gamla kamrater från den förra ledningen utifall han skulle vinna.
 
 
Joan Laporta går till val på fyra teman;
Cruyff, som ska vara systemet som fotbollen baseras på.
La Masia som ska fungera som en grundsten i klubbens framgång såväl sportsligt som ekonomiskt.
Unicef som en partner och sponsor för att sprida Barcelonas rätta image över hela världen.
Katalonien som den identitet och riktning klubben ska förmedla.
 
Den förre presidenten (2003-2010) är inte oväntat emot det mesta som den avgående förra ledningen stod och står för. Under kampanjen hittills har han presenterat många välkända ansikten som sina ansvariga för de escentiella rollerna. Abidal som sportchef, Alexanco som ansvarig för la Masia med Enric Masip & Javi Rodrigues som chefer för handboll respektive basket.
Laporta är den enda som hittills (i alla fall officiellt) pratat om eventuellaspelarköp. Han har mer eller mindre lovat att om han blir president kommer Paul Pogba att spela för Barcelona.
 
Under sin förra sejour som president arbetade Laporta hårt för att få bort ultras från matcherna, något som upphört med den senaste ledningen. Laporta menar att denna till och med gett de ibland våldsamma supportarna biljetter till matcher, trots att de egentligen är portade. Laporta är villig att titta på möjligheten till en specifik läktare som efterfrågats från fansen för att förbättra stämningen på Camp Nou . men då måste ultras bort för säkerheten ska kunna garanteras för alla andra.
 
Agusti Benedito har intagit en tydlig linje där han framställer sig själv som det sunda alternativet och en lösning på rivaliteten mellan anhängare till de övriga kandidaterna. Agusti var med redan på 90-talet och ingick i Laportas ledning 2003. Han avgick dock i samband med att den senare gjort personliga investeringar och affärer i Uzbekistan vilket inte är tillåtet som president. Benedito har gått hårt åt klubbens sponsordeal med Qatar Airways och anser att (landets) kopplingar till finansiering av ISIS och avsaknaden av riktigta arbetsmiljöregler och jämställdhet inte rimmar rätt med Barcelonas värderingar. Enligt kandidaten själv har han mottagit flera alternativ som erbjuder samma ekonomiska villkor som Qatar Airways. Några namn på dessa företag har emellertid inte redovisats.
 
Han är också oroad för la Masia och vill ta ett omtag kring akademin som han anses påverkas negativt av för mycket politik och förändringar i tränarleden.
Benedito är också kritisk till hur lite klubben växt ekonomiskt sett till de komersiella intäkterna (inte spelarköp/försäljningar) och ifrågasätter klubbens förmåga att fortsätta med Espai Barça, ombyggnaden av Camp Nou. Det råder fortfarande oklarhet kring vilka personer som Benedito ämnar ha på de viktiga positionerna i klubben.
 
Josep Maria Bartomeu trycker hårt på de sportsliga och ekonomiska framgångarna som klubben nått under hans ledning. Han vill fortsätta med Espai Barça som medlemmarna röstade igenom under 2014 och ser projektet som ett måste för klubben att fortsätta växa och som kommer ge supportrar möjlighet att vistas i och omkring området 365 dagar om året. Den förre presidenten är också mån om att fortsätta samarbetet med Luis Enrique och har nämnt tränarens namn många gånger under kampanjen, framför allt när det gäller värvningen av Arda Turan.
 
Bartomeu är fortsatt positiv till att samarbetet med Qatar Airways ska fortsätta och vill förlänga med sponsorn när avtalet går ut 2016. Det finns ett färdigt förslag som sägs vara värt €50-60 miljoner årligen. Enligt kandidaten finns det inga andra bättre (ekonomiska) förslag, även om han menar på att han tittat efter andra potentiella sponsorer. Han är dock noga med att säga att de förslag som finns kommer att framställas för generalförsamlingen för omröstning och låter meddela att det är medlemmarna som kommer att välja förslag (om det nu finns mer än ett) och sponsor.
 
Den sporttekniska ledning som Bartomeu tillsatte efter att sportchefen Zubizarreta fick sparken kommer troligtivs inte att fortsätta i samma utsträckning. Bartomeu vill återgå till en sportchefsroll igen, men har ännu inte meddelat vem som kommer inneha denna roll om han vinner. I övrigt vill han fortsätta med samma projekt som tidigare och menar att det som sätt som han lett klubben på kommer att fortsätta ge klubben framgångar de kommande sex åren om han vinner valet.
 
Seguiment FCB är den sista och mest okända kandidaten med Joan Batiste som frontnamn klarade preliminärt att samla in tillräckligt med signaturer. Det krävs 2534 och Batiste kom med 2754 under fredagskvällens överlämning. Dock brukar cirka 10% ogiltigförklaras av olika anledningar och det kan mycket väl bli så att det inte kommer räcka för projektet som går till val på att införa en resebyrå för medlemmar att kunna utnyttja för att resa med laget till bortamatcher samt bätte biljettförsäljning och åtkomst till Camp Nou.
Med en sådant smalt projekt och klen plattform är det orealistikt att tro på någon vidare framgång för Batiste i valet, men man måste ändå ge dem respekt för att ha kommit så här långt. Inte minst visar det på att det finns mycket att göra när det gäller interaktionen mellan klubben och medlemmarna sett till biljettproblematiken. Om inte annat finns det många röster för de andra kandidaterna att fiska efter.
 
Tolv dagar kvar
 
I skrivande stund har Bartomeu ett betydande försprång. Medan han väljer att ta ett steg åt sidan och välja bort möjligheten till debatt är det nu upp till de andra kandidaterna att ta kliva ini rampljuset på allvar och vinna väljarnas förtoende. Frågan är vem som kommer att visa på ett konkret projekt och hålla tungan rätt i mun – och vem som biter sig själv i svansen och får stå med byxorna nere inför kamerorna.
 
Oavsett kan vi se fram emot intressant dagar fram till valet den 18:e. Den största utmaningen för Bartomeus konkurrenter blir att övertyga dennes väljare att byta sida. Frågan är om de kan göra detta genom att foksuera på sina egna strykor snarare än Bartomeus svagheter. Vinner Laportas romantiska projekt eller är Beneditos sakliga och konkreta planer det som får sanden i timglaset att rinna åt rätt håll? Kan Freixa lyckas locka ännu fler röster från Bartomeus sida genom att prata om saker han sett från insidan? En sak är säker – det sista är ordet är långt ifrån sagt.

 

 

Daniel Olsson2015-07-06 12:00:00
Author

Fler artiklar om Barcelona