Camp Nou, 2023-04-23 16:15

Barcelona - Atlético
1 - 0

FC Barcelona – Atlético Madrid: 1–0

Ferran Torres blev matchhjälte när FC Barcelona bröt måltorkan och tog en tung seger mot tabelltrean Atlético Madrid. Trots en händelserik match stannade målsiffrorna vid 1-0.

Efter två raka ligamatcher utan varken vinst eller mål i offensiv riktning var det tre viktiga poäng som stod på spel för FC Barcelona. Dels för att bryta den negativa formtrenden, dels för att inte tappa ytterligare mark i toppen av La Liga.

Men det skulle knappast komma att bli lätt. Motståndaren Atlético Madrid anlände till Camp Nou i högform och hade inte förlorat i ligaspelet sedan man senast mötte Barça i början av januari.

Xavi valde att göra tre förändringar i startelvan jämfört med matchen mot Getafe förra helgen. Frenkie de Jong, som åter var tillgänglig för spel efter sin skada, tog plats på mittfältet medan Franck Kessie förpassades till bänken. Därtill fick Ferran Torres och Marcos Alonso chansen, då Jordi Alba och Sergi Roberto utgick.

Även Pedri var tillbaka i truppen efter en längre skadefrånvaro, men kanariern fick lov att inleda på bänken. På samma bänk satt också 15-årige stortalangen Lamine Yamal för första gången.

Barças startelva: Ter Stegen – Koundé, Araujo, Alonso, Balde – Busquets, De Jong, Gavi – Raphinha, Lewandowski, Ferran.

Atlético Madrids startelva: Oblak – Molina, Savic, Gimenez, Hermoso, Carrasco – DePaul, Witsel, Lemar – Correa, Griezmann.

Matchen inleddes på dramatiskt vis. Innan matchklockan ens var minuten gammal hade Antoine Griezmann hunnit placera ett avslut i ribbans underkant efter bolltapp av Sergio Busquets.

Men även om matchens första aktion bebådade ett framåtlutat Atlético Madrid föll de, på typsikt Diego Simeone-manér, snabbt djupare ned i planen. Hemmalaget dominerade bollinnehavet, men saknade både vertikalitet och dynamik. I stället var det gästerna som via sitt kvicka omställningsspel kunde skapa oro på Camp Nou.

Griezmann var fortsatt företagsam och i den 35:e matchminuten tvingade fransmannen Marc-André ter Stegen till en jätteparad efter ett avslut från nära håll. Men knappa tio minuter skulle det smälla i den andra riktningen.

För i matchminut 45 var det äntligen dags för FC Barcelona att bryta sin seglivade måltorka. Raphinha hittade Ferran Torres strax utanför straffområdet, som behärskat ställde in siktet och placerade bollen förbi Jan Oblak. Ett blytungt mål för Barça och en ordentlig kalldusch för de rödvita, som nu gick in i halvtidspausen i underläge.

Xavis mannar inledde också den andra halvleken klart bäst. Under en hektisk period kom Ferran Torres nära ett andra mål för kvällen, och både Robert Lewandowski samt Raphinha brände klara målchanser. Atlético Madrid var klart tillbakapressade, men Barcelona lyckades likväl inte ta död på matchen.

I den 60:e minuten äntrade sedan Pedri planen till publikens ovationer, för att spela sin första match sedan i mitten av februari. Strax därefter var Gavi mycket nära att dryga ut ledningen, men bollen passerade tätt utanför stolpen.

Atléticos jakt på en kvittering blev allt mer intensiv och matchbilden kom att präglas av böljande spel. Rodrigo De Paul missade ett jätteläge och Griezmann trollade fram ett klackavslut, utan resultat. Samtidigt saknade Barça knappast lägen, som när Lewandowski rann igenom försvaret men vägrade passa en fristående Raphinha.

I slutminuterna ropade bortalaget på straffspark efter att bollen vidrört Sergio Busquets arm, men efter VAR-granskning konstaterade domare José María Sánchez Martínez att spelet kunde fortgå.

Ledningsmålet sent i den första halvleken stod sig alltså. Barcelona kunde hålla undan, och nu är det åter elva poäng ned till Real Madrid i ligatabellen. FC Barcelona vill så klart spurta, inte snubbla, över mållinjen i detta ligarace – och i dag återfick man balansen. Åtta matcher återstår.