Lagbanner
Camp Nou, 2021-09-14 21:00

Barcelona - Bayern München
0 - 3

FC Barcelona - Bayern München: 0-3

FC Barcelona - Bayern München: 0-3

Champions League-säsongens första match blev en dyster tillställning för FC Barcelona. Även om den tyska maskinen Bayern bara gick på halvfart var detta tillräckligt för att köra över det blåröda laget från Katalonien och vinna matchen med tre mål mot noll. Säsongens första riktiga prövning för Koemans gäng slutade i moll och om inte avsaknaden av Messi hade varit tydlig tidigare, var den definitivt det idag.

Bollinnehav: 48-52. Passningar på offensiv planhalva: 141-227. Skott: 5-17. Mål: 0-3. Dessa siffror säger mycket. De säger mycket om var FC Barcelona befinner sig just nu men kanske ännu mer om var FC Barcelona inte befinner sig just nu, och det är på samma nivå som Bayern München. Det var klasskillnad från minut 1 till minut 90, och Barça såg aldrig ut att ens vara i närheten av att göra mål, än mindre lyckas ta poäng. Trots detta känner jag ingen större besvikelse eller ilska när jag nu reflekterar över matchen jag nyss såg. Varför? Eftersom att detta till stor del var exakt hur jag förväntade mig att matchen skulle utspela sig. FC Barcelona är med denna trupp och i detta skadeläget tyvärr inte bättre än vad vi nyss såg. Jag tycker därför att det är lite orättvist att kritisera Ronald Koeman efter denna förlust och kräva hans avgång. 


Dagens matchplan från Koeman var tydlig, man skulle påbörja pressen längre ner i banan och prioritera att vara kompakta för att minska Bayerns möjlighet att hitta in på ytor mellan lagdelarna och bakom backlinjen. Koeman fokuserade inte på Barças spelmässiga ideologi utan snarare på att hitta ett sätt att kunna ta poäng mot detta Bayern, och det var för mig en rimlig approach till matchen. Jag tror inte att Barças chanser till att få med sig poäng hade varit större om laget tog större risker och spelade mer Barça-eskt, utan jag tror snarare endast att det skulle ha ökat risken för en förlust lik den i kvartsfinalen för två säsonger sedan. 

Trots insatsen och resultet finns det några positiva saker att ta med sig från matchen, saker som ger Barça-supportrar hopp om att deras klubb inte kommer att fortsätta vara i fritt-fall utan att man kommer ta sig tillbaka till toppen. Dessa saker stavas Ronald Araújo, Yusuf Demir, Alejandro Baldé och Gavi. Araújo visade ännu en gång vilka enorma kvalitéer han besitter, och idag var det inte något dassgäng som stod på andra sidan utan bjässen Bayern München. Demir, Baldé och Gavi gjorde inga stordåd, men de visade att de förtjänar en plats i truppen och tränarens förtroende.

Vad som även går att konstatera är att Koeman trots sina brister onekligen är villig att ge många av klubbens unga spelare chansen och för mig räcker det som argument för att han ska få sitta kvar resten av säsongen. Jag tror inte att det finns någon snabb lösning som skulle kunna ta Barça tillbaks till toppen, därför tycker jag inte att rätt tillvägagångsätt är att stressa med att plocka in klubbens tredje tränare efter Valverde. Jag tror att enda sättet för klubben att lyckas ta sig tillbaka är genom långsiktighet och tålamod. Barça är inte var klubben en gång var, men drömmen om en ny storhetstid där man än en gång står på toppen av världen är långt ifrån död.

Anton Granholm2021-09-15 08:48:00
Author

Fler artiklar om Barcelona