Lagbanner
2020-02-15 16:00

Barcelona - Getafe
2 - 1

FC Barcelona – Getafe CF 2-1: Det börjar ta sig

FC Barcelona – Getafe CF 2-1: Det börjar ta sig

Lionel Messi var sen in till inmarschen men Barcelonahymnen hade på något sätt redan hunnit börja eka över Camp Nou, trots att dirigenten över hela orkestern fortfarande var i omklädningsrummet för att hämta dirigentpinnen. Dirigentpinnen, även känd som Lionel Messis vänsterfot. Dirigentpinnen som härskat över världsfotbollen i snart 15 år tid kom till slut ned för trappen och konserten kunde börja.

Okej, jag ska inte överdriva: vi har sett bättre insatser från argentinaren än denna. Men oj som han dikterade denna match. Inga mål idag (heller), däremot helt överlägsen på mittfältet. För det är där han spelar numera, på mittfältet. Mot slutet av matchen visades en värmekarta över hur Messi rört sig under matchen som vittnade om att han knappt varit inne i motståndarnas straffområde, utan tvärtom rört sig mest kring mittcirkeln. Vem kunde tro det, med Luis Suárez på skadelistan?
 
Det är inga nyheter att Messi är nere och hämtar boll på mittfältet, eller förresten, har ni missat att himlen är blå? Men jag tycker mig se en förändring sedan Setiéns intåg där Messi inte bara droppar ned, utan snarare utgår från en position betydligt längre ned i banan. Om det beror på hans fysiska status, taktiska instruktioner eller någonting annat är svårt att sia om just nu. Däremot tror jag att det kanske bör bli dags att vänja oss vid den snåla målproduktionen och snart kanske tillochmed börja se på Messi som renodlad offensiv mittfältare där hans poängproduktion främst kommer via målgivande passningar.
 
Det tog dock en stund innan Messi och Barcelona kunde ta tag i taktpinnen. Getafe var bra, och Getafe är på riktigt. Det är ingen slump att laget ligger före lag som Atlético de Madrid, Valencia och Sevilla i tabellen. När jag vaknade imorse trodde jag aldrig att jag skulle vara glad för VARs existens men just idag är det svårt att vara emot VAR. Skojar. Det är jättelätt att vara emot VAR. Men faktum är att fram till Barcelonas ledningsmål var Getafe det betydligt bättre laget och hade lett rättvist om inte VAR hade kommit in och räddat dagen för katalanerna efter att man i VAR-rummet upptäckt att Umtiti knockats i samband med målet. Bordalás mannar pressade högt, rev och slet, spelade tufft, låg rätt och skapade chanser framåt och fick en assisterande tränare utvisad. Påminner det om något annat Madridlag?
 
Barcelona lyckades till slut spela sig ur pressen och kunde många gånger starta sina anfall tack vare ter Stegens fina fötter, för att sedan kunna hålla kvar i bollen på mittfältet och i anfallet. Jämför man dagens match med första matchen under Setiéns styre så vill jag påstå att det är en väsentlig skillnad, där de första matchernas bolltrillande oftast pågick i backlinjen mer än någon annanstans. Efter ledningsmålet så hade Barcelona kontroll i nästan varje minut av matchen. Getafe tryckte visserligen på en hel del i samband med deras reducering, men i slutändan var det aldrig riktigt nära och trots skadan på Jordi Alba har Setién all anledning att le när han ska summera matchen.

Det är just det jag tar med mig från den här matchen, ett leende. Leendet över hur Barcelona numera vill spela fotboll. Det är inte helt perfekt, chanser skapas inte på rullande band (även om Griezmann fick träna en del avslut idag) och det kan ibland se lite skakigt ut bakåt. Men det gör ingenting just nu. Poängen och leendena fortsätter rulla in och det ser bättre ut för varje match. Det börjar ta sig.

Dino Curovacdinocur2020-02-15 19:02:39
Author

Fler artiklar om Barcelona