Lagbanner
RCDE Stadium, 2023-05-14 21:00

Espanyol - Barcelona
2 - 4

FC Barcelona ligamästare efter derbykross (2–4)
Ligatitel nummer 27 är ett faktum.

FC Barcelona ligamästare efter derbykross (2–4)

En seger behövdes för att säkra ligaguldet – så blev det också. Barcelona krossade Espanyol på bortaplan och säkrade klubbens 27:e ligatitel.

Det har bara varit en tidsfråga innan ligatiteln skulle säkras och äntligen är den i hamn. 

Barcelona behövde tre poäng och man gjorde också processen kort med ett Espanyol som närmar sig spel i Segundan. 

Xavi ställde upp följande elva:
Ter Stegen - Kounde, Araujo, Christensen, Balde - Busquets, Pedri, De Jong - Raphinha, Lewandowski, Gavi

Efter 45 spelade minuter var ställningen 3–0 till Barcelonas favör. Balde ägde sin vänsterkant och låg bakom nästintill allt. Först spelade han fram Lewandowski till 1–0 innan han mindre än tio minuter senare slog till med sitt första ligamål för säsongen. Och det tåls att säga igen. 19-åringen gör sin första säsong i A-laget och har imponerat enormt. 

En given vänsterback i många år framåt. 

Innan paus spelade Raphinha fram Lewandowski som snyggt stötte in sitt andra för matchen och 21:a för säsongen. 

Den andra halvleken fortsatte på samma spår. Barcelona skapade mängder med chanser – och visade på god effektivitet då målen också trillade in. Kounde satte fyran och det slutade i en smärre förnedring (i alla fall spelmässigt) med 4–2.

Ligaguldet säkrat. 

Efter åtta ligatitlar som spelare har nu Xavi sitt första som tränare. Ligatiteln som under flera år har känts väldigt långt borta är tillbaka i den katalanska huvudstaden. En känsla man inte har varit bortskämd med på sistone. 

Efter slutsignalen utspelade det sig minst sagt pinsamma och otäcka scener. Barcelona-spelarna firade titeln på mittplan när flera Espanyol-supportrar stormade planen och Barca-spelarna fick snabbt fly in till omklädningsrummet. Polisen fick skydda spelaringången då hemmasupportrarna tappade fattningen på innerplanen. 

Emilio Valdés Bahri2023-05-14 22:56:18
Author

Fler artiklar om Barcelona