Camp Nou, 2023-02-16 18:45

Barcelona - Manchester U
2 - 2

FC Barcelona – Manchester United: 2–2

En smått kaotisk Europa League-sextondel mellan FC Barcelona och Manchester United mynnade ut i likaläge inför returen på Old Trafford nästa vecka. Slutresultatet skrevs till 2–2.

Det vankades sextondelsfinal i Europa League. Två historiska klubbgiganter, som under de senaste åren har fallit från den europeiska fotbollselitens toppskikt, ställdes öga mot öga på Camp Nou. Men matchen skulle inte komma att framstå som två föredettingars sorgsna rop efter gångna dagar – snarare präglades bataljen av Manchester Uniteds och FC Barcelonas vilja att resa sig. Det var inte alltid vackert, men det resulterade sannerligen i underhållning.

Innan avspark överraskade Xavi genom att sätta Andreas Christensen och Alejandro Balde på bänken, för att i stället ge Marcos Alonso och Jordi Alba chansen från start. I övrigt var det en väntad elva som äntrade planen:

Ter Stegen – Araújo, Koundé, Alonso, Alba – Pedri, de Jong, Kessie – Raphinha, Lewandowski, Gavi.

Manchester United: De Gea – Wan-Bissaka, Varane, Shaw, Malacia – Fred, Casemiro – Sancho, Fernandes, Rashford – Weghorst.

Det var gästerna som kom att inleda matchen bäst. Manchester United överraskade hemmalaget med sina höga utgångspositioner och ett frenetiskt presspel. Engelsmännen kunde ofta vinna bollen högt upp i planen och såg till att Barça hade svårigheter i speluppbyggnaden. Men runt den tionde minuten lyckades Barça komma in i matchen och både Robert Lewandwoski och Pedri kom till farliga avslut.

Varken Barça eller Manchester United var villiga att dra ned på tempot, vilket resulterade i en böljande matchbild med snabba omställningar. Katalanerna hittade ofta fram på bortalagets högerkant, där Jordi Alba hittade ytor bakom en svajig Aaron Wan-Bissaka. Samtidigt kunde Manchester United hota den blåröda målburen och Marc-André ter Stegen tvingades till flertalet fina räddningar för att förhindra ett tidigt baklängesmål.

När halvtidsvisslan ljöd var det sammantaget Erik ten Hags mannar som hade genererat de farligaste målchanserna. Därtill tvingades Pedri utgå på grund av skada i den 40:e matchminuten, vilket knappast förbättrade Barças förutsättningar inför den andra halvleken. Kanariern ersattes av Sergi Roberto.

Det skulle dock inte dröja länge efter pausen innan FC Barcelona tog ledningen. I den 50:e matchminuten nådde Marcos Alonso högst på en hörna och kunde pricka in sin tredje fullträff för säsongen. Det var ett känslosamt ögonblick för spanjoren, som efter målet sågs peka upp mot skyn för att hylla sin nyligen avlidne pappa.

Men glädjeropen byttes snabbt ut mot tystnad, då Marcus Rashford knappt två minuter senare rann igenom det blåröda försvaret och hittade en lucka vid Ter Stegens första stolpe. Således 1–1. Samme Rashford spelade även en huvudroll i Manchester Uniteds ledningsmål i den 59:e minuten. 25-åringen utmanade med fart från högerkanten och skickade in ett inlägg som Jules Koundé oturligt stötte in i eget mål.

Gästerna kopplade ett starkt grepp om matchen och lyckades tack vare sitt höga bolltempo frekvent hitta farliga ytor i Barcelonas ytterzoner. Xavi motdrag blev ett trippelbyte då Marcos Alonso, Franck Kessie och Jordi Alba ersattes av Andreas Christensen, Alejandro Balde samt Ansu Fati i minut 67.

Med tre renodlade anfallare på planen lyckades Barcelona etablera en press mot David de Geas mål, och knappt tio minuter senare kom också kvitteringsmålet. Raphinha, som utgjorde hemmalagets stora hot framåt under den här perioden, slog ett inlägg som seglade förbi all försvarstrafik och hela vägen in i nätmaskorna till 2–2. Till Camp Nous fasa valde sedan Xavi att byta ut brassen, och beslutet möttes med burop. In kom Ferran Torres.

Därefter tycktes matchen tappa all form av ordning och i stället tilltog en kaotisk forceringsfotboll i jakten på ett segermål. Ansu Fati var flertalet gånger nära att noteras i målprotokollet, Andreas Christensen skickade i väg en flipperboll som till slut stoppades av stolpen, och Rashfords enorma kvaliteter i omställningsspelet fick hemmapubliken att hålla andan så fort han vidrörde bollen.

I slutminuterna ropade också det blåröda lägret efter straff då Fred tydligt vidrörde bollen med armen, men trots stora protester fick man inget gehör från det italienska domarteamet. Matchen slutade 2–2 och läget är nu vidöppet inför returen på Old Trafford nästa vecka.

FC Barcelona stod knappast för en av säsongens bättre matcher, snarare tvärt om. Det defensiva spelet, som tidigare har sett så hållfast ut, framstod i stället som väldigt bräckligt. Mittfältsuppsättningen såg väldigt vilsen ut när både Sergio Busquets och Pedri saknades. Och anfallslinjen såg tämligen uddlös ut innan bytena genomfördes.

I efterhand är det lätt att ställa sig frågande kring Xavis val av startelva. Varför placera den formstarke Andreas Christensen på bänken? Varför inte utnyttja Alejandro Baldes explosivitet mot ett lag som lämnar stora ytor i de defensiva ytterzonerna? Trots det lever mötet i allra högsta grad. Låt oss nu ta vara på det!