Lagbanner
Camp Nou, 2021-10-24 16:15

Barcelona - Real Madrid
1 - 2

FC Barcelona – Real Madrid: 1–2

FC Barcelona – Real Madrid: 1–2

Det blev förlust för Barça i säsongens första möte med Real Madrid. Ronald Koeman är där med tränare nummer två i klubbens historia att förlora tre raka El Clásico.

Barça och Koeman kom till matchen med någorlunda andrum tack vare två raka segrar efter landslagsuppehållet. Avståndet upp till Real Madrid var bara två poäng. En seger skulle innebär toppstrid i allra högsta grad.

Koeman ställde följande elva på planen: ter Stegen; Mingueza, García, Piqué, Alba; Gavi, Busquets, de Jong; Dest, Fati, Memphis.

Frågan före match besvarades med att det mycket riktigt blev Mingueza före Roberto och Dest som högerytter. Noterbart var också att Ansu Fati spelade central forward, medan Memphis Depay tog plats till vänster.

Real Madrid: Courtois; Vázquez, Militão, Alaba, Mendy; Modric, Casemiro, Kroos; Rodrygo, Benzema, Vinicius.

Den första halveken såg ut ungefär som det brukar. Barça hade en hel del boll, skapade ett par chanser men spelmässigt ser det inte ut att sitta ihop. Det saknas en klar idé i spelet med boll och bakåt kändes det farligt varje gång Real Madrid fick chansen att ställa om.

Barça vägde kraftigt över spelet till vänsterkanten i offensiven. Real Madrid gjorde likadant, och Barças högerkant hade främst problem med att hantera Vinicius som var ett ständigt hot.

Den första halvekens bästa chans gick till Sergiño Dest, som på något oförklarligt vis skickade bollen över ribban efter drygt 25 minuter. Bara minuter senare spräckte Real Madrid nollan. I en kontring fick David Alaba chansen med sin vänsterfot. Avslutet borrade sig in i ter Stegens högra hörn.

I halvtid plockade Koeman av Mingueza, flyttade ned Dest och satte in Coutinho. Experimentet med Dest som högerytter känns lite som en nödlösning. Känslan är fortfarande att Barça saknar, bland mycket annat, en löpvillig ytter som kan slå sin spelare. En Pedro Rodríguez-typ.

Ett glädjeämne från matchen var publiken. Drygt 86 000 åskådare hade tagit sig till Camp Nou. Inte fullsatt, vilket är rätt sällsynt för att vara ett Clásico. Men en, nästan, full arena är något som aldrig bör tas för givet igen efter pandemin.

Andra halvlek blev lik den första. Real Madrid kunde spela på sitt ledningsmål och Barça hade svårt att skapa något konkret framåt. Ett annat problem är att bytena bestod av Sergi Roberto och Luuk de Jong. Knappast spelare som förändrar en match i rätt riktning. Desto roligare att Sergio Agüero fortsätter samla minuter.

På tilläggstid punkterade Lucas Vázquez matchen i Real Madrids favör efter att ha rakat in en retur. Nyss nämnda Agüero stod för sitt första mål i Barça-tröjan strax därefter, men det blev aldrig någon forcering eftersom klockan då redan stod på 97.

Det är ganska uppenbart att varken Barça eller Real Madrid anno 2021 är några kompletta lag. Lika uppenbart är det att Barça har betydligt större problem om man jämför de två. Både rent spelmässigt, men likväl psykologiskt. Det känns inte som att någon, varken publik, tv-tittare eller spelarna själva är speciellt förvånade över att det ser ut som det gör.

Listan med Koemans stormatchresultat fylls på. Numera en seger på elva försök. Dessutom är han den andra tränaren i klubbens historia att förlora tre Clásicon på rad. En mindre smickrande merit.

Real går i och med segern upp i serieledning. Barça står kvar på sina 15 poäng, vilket räcker till en åttondeplats. 15 poäng på nio matcher.

Kanske är det påväg åt rätt håll. Kanske kommer säsongen framöver att visa sig värdefull med tanke på hur många unga spelare som tar kliv och får speltid och erfarenhet. Men samtidigt är det inte tillräckligt.

Frågan har ställts så många gånger, men måste ställas om och om igen. Hur länge kan Koeman sitta kvar?

Jonathan Aronsson FältTwitter: @jaronssonfalt2021-10-24 18:44:07
Author

Fler artiklar om Barcelona