Barcelona - Sociedad
2 - 1

FC Barcelona – Real Sociedad: 2–1
Vinst för Barça, som där med klättrar till en femte plats i tabellen.

Barça tog emot serieledarna Real Sociedad på Camp Nou. Efter underläge kunde matchen vändas tack vare mål av Jordi Alba och Frenkie de Jong. Samtliga tre poäng till katalanerna och ett steg mot ligatoppen.

Inför match blev det modefokus på Camp Nou. Griezmann kom till spel med flätor och på läktaren satt Piqué med spexbyxorna på. Hur som helst skulle även en fotbollsmatch spelas. Barça kom till start med ett nytt mittbackspar bestående av Araújo och Mingueza. Dessutom Pedri istället för Coutinho på mittfältet.

Barça ägde bollinnehavet under matchens inledning. Den första chansen gick till Pedri, vars nick precis passerade Álex Remiros stolpe. Trots spelövertaget var det Real Sociedad som tog ledningen. Efter en hörna kunde Willian José raka in 0–1.

Svaret kom omgående. Jordi Alba slog till med ett drömmål med högerfoten (!) efter en andraboll. Barça fortsatte sedan skapa chanser, och både Griezmann och Braithwaite kunde (läs borde) gett hemmalaget ledningen.

Precis innan halvtid kom så målet för Barça. Jordi Alba hittade in till Frenkie de Jong som hittade nätet och fick fira ledningsmålet efter VAR-koll.

Barça skapade chanser även i andra halvlek. Griezmann skulle bara raka in bollen i öppet mål efter drygt tio minuter, men missade. I den 56:e minuten klev Robert Navarro in på planen för La Real. La Liga-debut för den tidigare La Masia-spelaren.

Den andra halvleken var annars betydligt jämnare med mer La Real spelmässigt. De hade även sina chanser, där framförallt inbytte Alexander Isak hade två superlägen att kvittera. Mot slutet av matchen intensifierades pressen mot Barça och ter Stegen stod för ett par riktigt fina räddningar.

Barça kunde dock härda ut, och efter fem tilläggsminuter blåste domare Sánchez Martínez av matchen.

Ett steg mot ligatoppen
Den första halvleken var en av de bättre hittills under Koeman. Andra halvlek inte lika kul. Oklart huruvida detta berodde på ett bättre La Real eller sämre Barça. Hur som helst går det att skönja ett mönster i Barças svårighet att prestera på hög nivå under hela matcher.

Taktiskt sett gör den förändrande balansen på mittfältet gott. Busquets som tydligare ensam defensiv fältare, med Frenkie de Jong och Pedri i de mer offensiva rollerna. Däremot har Koeman fortfarande inte hittat rätt offensivt. Griezmann och (framförallt) Braithwaite kommer inte till sin rätt som yttermittfältare. Framåt saknas en tydlig uppspelspunkt. Fortfarande en hel del att jobba på.

På individuellt plan går pluspoäng främst till Pedri. Det nya mittbacksparet Araújo och Mingueza kan kvittera ut ett godkänt betyg mot tufft motstånd. Messi såg mer engagerad ut på länge vilket är glädjande och lovande. Dessutom har Alba en högerfot.

Härnäst väntar två matcher inom loppet av tre dagar. Valencia på lördag och Real Valladolid på tisdag.