Lagbanner
Camp Nou, 2021-08-15 20:00

Barcelona - Sociedad
4 - 2

FC Barcelona - Real Sociedad 4-2

FC Barcelona - Real Sociedad 4-2

Nästan ett och ett halvt år efter att fotbollsläktarna stängdes ner runt om i världen fick Camp Nou återigen bjuda till fotbollsföreställning för de drygt 20 000 åskådare som hade säkrat sin biljett till FC Barcelonas säsongspremiär. Real Sociedad stod för motståndet, och trots Alexander Isaks skadefrånvaro lyckades gästerna hålla liv i spänningen ända fram till att domaren blåste av matchen och katalanerna till slut stod som segrare.

Inför matchen rådde stor förvirring bland hemmalagets supportrar då det ryktades om att säsongens nyförvärv med största sannolikhet inte skulle få registreras till ligan, och i kombination med ett skarpt skadeläge gick det inte att föreställa sig vad söndagskvällen skulle ha att erbjuda. I slutändan verkar Barcelona ha haft marginalerna på sin sida, men det var inte förrän kvällen innan avspark som man visste var man hade katalanerna.

Bara några minuter efter att Memphis Depay sparkat i gång säsongen för Barças del introducerade han sig själv för publiken på Camp Nou med en klassisk sombrero, och det var uppenbart att katalanerna inte tänkte visa sig skakade bara för att klubbens största spelare genom tiderna hade tackat för sig. Med ett starkt kollektivt presspel som främsta vapen lyckades Barça inte bara neutralisera La Reals tafatta försök till anfall, utan också skapa lägen på löpande band. Efter 15 minuter hade de blåvita i norr endast fått ihop 16 lyckade passningar, och Barcelona hade hunnit sätta Remiro i arbete ett flertal gånger.

Jag lovade mig själv inför matchen att matchrapporten inte skulle vara för fokuserad på tider som svunnit, men det är omöjligt att utelämna hur ens entusiasm för detta nya Barcelona för en kort stund byttes ut mot melankoli när matchklockan slog 10:00. Griezmann hade precis fått i väg en imponerande konstspark som gick tätt utanför när hela Camp Nou började skandera Lionel Messis namn, och det gick upp för en att argentinarens sista match inför sina supportrar var mot just Real Sociedad, för 526 dagar sedan.

Barcelona dominerade under stor del av första halvlek, och efter 20 minuter av ligaspel gjorde Depay sin första poäng för sin nya klubb, då han serverade Piqué med en precis inläggsfrispark som mittbacken tryckte in med pannan förbi en chanslös Remiro.

Andra halvan av halvleken spelades med betydligt lägre intensitet, men katalanerna hade fortsatt kontroll över matchbilden. Med i stort sätt halvlekens sista spark satte Braithwaite huvudet på ett högt inlägg från De Jong och Blaugrana gick ut till halvtidsvila med en stabil tvånoll-ledning.

Till andra halvlek kom baskerna ut med högre intensitet och lyckades på så sätt pressa ner Barcelona under en period, men när Braithwaite i 60:e minuten satte sitt andra mål i matchen efter vackert kombinationsspel mellan Depay och Alba såg gästerna ut att vilja gå raka vägen till duscharna.

Om 10:e minuten definierades av nedstämdhet så var 73:e fylld av inspiration och hopp om framtiden för denna extraordinära fotbollsklubb. Pedri tvingade Remiro till en svår räddning och Camp Nou svarade med att denna gång unisont skandera den blott 18 år gamla landslagsmannens namn. Att hans namn dessutom råkar likna Lionel Messis är såklart också tacksamt när det gäller historie- och läktarsångskrivning. Barcelonas unga generation med just Pedri i spetsen får en ändå att vara försiktigt positiv inför vad framtiden kan tänkas bära i sitt sköte.

Ända fram tills 80 minuter var spelade såg det ut att bli en promenadseger för Barcelona, men Barça hade inte varit Barça om de inte behövde kämpa för varenda poäng som finns att hämta hem. På tre minuter fick Real Sociedad två chanser, och det räcker tydligen när La Real för ett ögonblick förvandlas till Manchester City. Barrenetxea vann bollen högt upp i banan och slog en väl avvägd genomskärare till inhopparen och debutanten Lobete som stöte in bollen i bortre hörnet, och bara ett par minuter senare vann Sociedad en billig frispark i bra läge som Oyarzábal skruvade in i det högra krysset. Från ingenstans stod matchen och vägde, och Koeman reagerade med att ersätta Depay, som blev mer och mer osynlig allt efter som matchen fortgick, med Lenglet.

Det dröjde dock inte länge innan Roberto en gång för alla satte spiken i kistan för hemmalaget till följd av en Barçakontring med Griezmann i huvudrollen. Till slut vann Barcelona välförtjänt, men inte utan en period av det skakiga försvarsspel som vi känner så väl från ifjol.
 

Theodor Minnhagentheodor@minnhagen.seTheomin012021-08-15 23:21:15
Author

Fler artiklar om Barcelona