Lagbanner
Olímpic Lluís Companys, 2023-12-20 19:00

Barcelona - Almeria

Inför FC Barcelona - U.D. Almeria

Inför FC Barcelona - U.D. Almeria

Ikväll spelar Barcelona sin sista tävlingsmatch för året när liga jumbon Almeria kommer på besök till Estadi Olímpic Iluís Companys.

Barcelona spelade i lördags sin tredje raka match utan seger när resultatet skrevs till 1-1 borta mot Valencia. Utöver matchen på Mestalla har Xavis Barca radat upp tveksamma prestationer samtidigt som flera poäng tappats den senaste tiden. Ikväll kommer Almeria på besök till Camp Nou. Almeria som just nu placerar sig sist i La Liga med endast fem inspelade poäng på 17 matcher. Skulle det då bli ytterligare ett poängtapp mot självaste Almeria ikväll kommer inte bara Xavi ha något att fundera på över julledigheten, utan även kanske president Laporta. En vinst däremot skulle ändå skapa någon typ av arbetsro och kanske en knuff i rätt riktning. 

Eftersom laget natten till fredag svensk tid har en inplanerad träningsmatch i Dallas, USA mot det mexikanska laget America så blir onsdagens match inte årets sista. Däremot blir det årets sista tävlingsmatch. En match som Barcelona kommer till i usel form där man bara tagit en av nio möjliga poäng i de senaste tre matcherna i både La Liga och Champions League. Förhoppningsvis kan matchen ikväll vara en bra chans att kunna studsa tillbaka på och ge Xavi och hans kollegor lite arbetsro innan La Liga är tillbaka igen i januari. 

Under måndagskvällen kommunicerade klubben att alla tillgängliga A-lagsspelare deltog under måndagens träning. Utöver det så fanns även ett gäng juniorspelare med däribland Hector Fort och Marc Guiu som båda satte avtryck i förra veckans förlustmatch mot Royal Antwerp. Guiu stod bland annat för den sena kvitteringen. Skadelistan hos hemmalaget såg till en början identisk ut som tidigare. Gavi, Ter Stegen, Alonso och Martinez för att återigen rabla upp namnen på spelare som Xavi inte har att tillgå. Under gårdagen började det dock sippra ut rapporter från bland annat journalisten Roger Torello att Pedri ådragit sig en ny muskelskada. Torello som följer Barcelona nära rapporterar att Pedri på grund av en skada i bakre lår inte kommer att finnas med i truppen mot varken Almeria eller America. Senare under gårdagen bekräftade Barcelona även uppgifterna men skadan verkar dock inte vara särskilt allvarlig då Pedri förväntas vara tillbaka redan efter nyår. Det verkar alltså vara en säkerhetsåtgärd med tanke på Pedris tidigare skadehistorik. Det ska däremot sägas att i skrivande stund så är ingen matchtrupp ännu släppt. 

Med tanke på att matchen ikväll såklart prioriteras framför fredagens träningsmatch förväntas Xavi ställa sin starkaste elva på benen och jag ser inte att han gör några ändringar från krysset på Mestalla bortsett från Pedri. Roberto är i min bok mest trolig att ersätta Pedri istället för Romeu som hade en jobbig match för en vecka sen i Antwerpen där han var inblandad i två baklängesmål. Det enda frågetecknet jag egentligen hittar är om Alejandro Balde eller Andreas Christensen kommer ta plats i startelvan. Balde, som varit en hel del petad på slutet, startade senast mot Valencia och lär förmodligen göra det igen. Men chansen finns att Xavi återigen spelar Cancelo till vänster och Kounde till höger för att sedan spela Christensen i mittlåset med Araujo. 

Min startelva:
Pena, Balde, Araujo, Kounde, Cancelo; Roberto, De Jong, Gündogan; Felix, Lewandowski, Raphinha

Bortalaget Almeria kommer från en otroligt jobbig höst där laget som sagt just nu ligger sist i La Liga med bara fem inspelade poäng. Något som detta kan bero på är två orsaker i form av skador och ineffektivitet. Lagets XG alltså expected goals för denna säsongen är betydligt högre än vad målsnittet är vilket kan hänga ihop med skador på bland annat den colombianske anfallaren Luis Suárez som stått för en del mål trots skadefrånvaro. Utöver Suárez så har Real Madrid produkten Sergio Arribas stått för en del mål och är lagets bäste målskytt på fem gjorda mål. Ska Almeria ha något att hämta i kväll så behöver 22-åringen vara på rätt humör.

Bortalaget besitter som sagt skador. Lucas Robertone är avstängd på grund av för många gula kort. Om vi ser på skador så fattas Kone, Pubill, Milovanovic och som tidigare sagt Suarez.  

Preliminär startelva:
Maximiano; Akieme, Montes, Gonzalez, Chumi; Embarda, Baba, Lopy, Pozo; Arribas, Baptistao.

uppdatering: Frenkie De Jong fattas såklart också på grund av avstängning 

 

Oskar Lejrothoskarlejroth00@gmail.comoskarlejroth2023-12-20 11:09:00
Author

Fler artiklar om Barcelona