Lagbanner
Fokus på säsongsinledningen: FC Barcelona

Fokus på säsongsinledningen: FC Barcelona

SvenskaFans tar tempen på några klubbars säsongsinledningar. Näst på tur är FC Barcelona.

Jonathan Aronsson Fält - Barca-redaktionen

Vad har du att säga om ditt lags säsongsinledning?

- Godkänd. Det har inte bjudits på något bländade spel, men samtidigt har poängen tickat in. Xavi har fortsatt sina utmaningar från tränarbänken, men känslan är alltjämt att saker och ting faktiskt kan falla på plats under hösten.

Vad har varit den största snackisen i klubben några matcher in på säsongen?
- Det är tyvärr svårt att inte fokusera på att de två nyckelspelarna Ronald Araújo och Pedri åter drabbats av skador. De två behöver vara friska för att Barça ska ha chansen på alla tre fronter under säsongen.

Men den största snackisen av alla följer nedan:

Är det någon spelare eller något runt laget som överraskat positivt eller negativt?
- Det är svårt att inte svara Lamine Yamal. Blott (och nyligen fyllda) 16 år har yttern tagit en plats i Xavis elva under säsongsinledningen, när Ousmane Dembélé flyttat och Raphinha i ungefärlig vanlig ordning gjort det svårt för sig själv.
Visst har blåröda fotbollstittare sett supertalanger förr (eller snarare i närtid, läs Ansu Fati, Pedri och Gavi), men det är svårt att inte dras med i hajpen kring Lamine Yamal. Det finns spelare som sticker ut tidigt på grund av individuell skicklighet, även om ungdomen fortfarande lyser igenom. Vad gäller Lamine Yamal är det bara att konstatera att en av 16-åringens redan nu mest framstående egenskaper tycks vara hans beslutsfattande.

Ett mål i seniordebuten i det spanska landslaget på det, och succéhösten lär bara fortsätta. Återstår bara att be en bön för att Xavi kan hantera supertalangen rätt, och att utmattningssyndromet (i blåröda kretsar känd som Pedri-sjukan) inte kommer.



Hur har nyförvärven acklimatiseras sig?
- Bra, vad det verkar. Oriol Romeu är absolut inte Sergio Busquets – men han tycks vara precis vad han förväntades att vara, det vill säga en habil defensiv fältare. 

Ilkay Gündogan har såklart flera nivåer till i sig, medan det är svårt att bedöma (hittills mest skadade) Iñigo Martínez och duon João och João (Félix och Cancelo), som anslöt precis innan fönstret slog igen.

Är det något som behöver förändras efter landslagsuppehållet?
- Egentligen inte så mycket. Snarare lär mycket handla om att Xavi får behålla truppen någorlunda skadefri, och att bitarna så småningom faller på plats. 

Och som undertecknad pekat på så många gånger: Champions League blir det stora testet. Med den lottningen är allt annat än en plats i åttondelsfinal att betrakta som Xavis första riktigt stora fiasko (och då är fjolårets uttåg inte glömt).

Rasmus Karlsson2023-09-13 12:30:00

Fler artiklar om Barcelona