Lagbanner
Inför: FC Barcelona – Athletic Club
Titelchans för Barça.

Inför: FC Barcelona – Athletic Club

Efter en utdragen historia mot La Real är Barça redo för cupfinal. Där väntar en ny baskutmaning i Athletic Club, som slog ut Real Madrid i sin semifinal.

Utdragen var den, matchen mot La Real. Tack och lov ville Riqui Puig skjuta straff och ter Stegen stå i vägen för det mesta. Barça är nu bara en match från att vinna titeln som ska gå till de "bästa" vinnarna från föregående säsong, utan att ha vunnit något. Solklart?

Den nya versionen av Supercopa de España är i ärlighetens namn mest ett försök från förbundet att kräma ut så många Clásicos som möjligt. Så blev inte fallet denna gång. Snarare var ett baskiskt derby närmare. Just ett sådant ska redan spelas i vår, den uppskjutna cupfinalen från i fjol.

I Katalonien har diskussionen i vanlig ordning handlat om Leo Messi. Efter att klivit av i ligamatchen mot Granada blev det inget spel alls i semifinalen. Ett Barça med eller utan Messi är som bekant två helt olika lag.

Samtliga tillgängliga spelare har rest med laget till Sevilla. Därtill Iñaki Peña, Mingueza, Ilaix och Konrad från Barça B. Finalen ska spelas på stadens tredje arena - La Cartuja, som byggdes inför friidrotts-VM 1999.

Koeman pratade om Messi och betydelsen av titlar på presskonferensen.

”Vi hoppas att Leo kan spela imorgon. Leo har sista ordet, han känner sin egen kropp. Vi tar beslutet imorgon”

”Supercupens betydelse? Självklart är den viktig, det är en titel. Det är viktigt att vinna, även om den inte är viktigast är det fortfarande en titel.

”Unga spelare måste lära, och för att lära måste de spela finaler."


Messi tränade med laget under kvällen. Möjlig startelva (med Messi) enligt följande: ter Stegen; Dest, Araújo, Lenglet, Alba; de Jong, Busquets, Pedri; Dembélé, Messi, Griezmann.

I Bilbao har tränare Marcelino fått en fin start på sitt nya jobb. Stackars Gazika Garitano gick miste om två potentiella cupfinaler på samma gång när han fick sparken efter segern(!) mot Elche. Marcelino, som är ett aktat namn i spansk fotboll, har redan satt sitt 4-4-2. Iñaki Williams har format anfallspar med Raúl García, och ikonen Iker Muniain ska lösa upp knutarna på mittfältet.

Ett spelsätt som kan passa Athletic Club rätt väl. Ordning och reda i försvarsspelet och rappt spel framåt. Intensitet och passion råder det som bekant ingen brist på i Bilbao.

Preliminär startelva: Simón; Capa, Núñez, Martínez, Balenziaga; de Marcos, D.García, Vencedor, Muniain; R.García, Williams.

Baskien mot Katalonien alltså. Separatistmöte. Om det spanska fotbollsförbundet ska glädjas över något är det att nationalsången inte kan visslas ut.

Barça har chansen att vinna sin första titel sedan La Liga 18/19. Messi eller ej, Athletic Club blir en tuff utmaning.

- - - - - - - - - - -

Vad? Final i Supercopa de España: FC Barcelona – Athletic Club.
När? Söndag 17/1, 21:00.
Var? Discovery+ / Kanal 9.

¡Visca Barça i Visca Catalunya!

Jonathan Aronsson FältTwitter: @jaronssonfalt2021-01-16 21:00:00
Author

Fler artiklar om Barcelona